CityVisionMagazine

Trei surori ale întunericului și trei destine ale morții

Oare când se frânge totul și o întâmplare devine cu adevărat ciudată? Oare când toate vietățile sunt învăluite într-o aură care nu se încadrează în tiparul obișnuitului după care ne ghidăm viețile banale? Ori când echilibrul fragil care poartă acel lucru, persoană sau întâmplare este deviat de la traseul obișnuit care definește viața de zi cu zi?

Suntem obișnuiți să ne temem de ceea ce nu înțelegem, să căutăm refugiu în lucrurile care ne liniștesc, în persoanele care ne înțeleg și în lucrurile care ni se par familiare și firești. O carte este cel mai bun refugiu de acest fel, însă ce te faci când această lectură este învăluită într-o aură a întunericului și a sinistrului? Surorile Hollow te ademenește prin însuși misterul din spatele coperții, a titlului sau a descrierii, căci curiozitatea umană este un element greu de ținut în frâu.

Surorile Hollow de Krystal Sutherland

An apariție: 2022
Autor: Iulia Dromereschi
Editura: STORIA BOOKS, colecția Young Adults
Titlu original: House of Hollow
Traducător: Iulia Dromereschi

image

Sumar: Tulburător de fermecătoare. Insuportabil de frumoase. Inexplicabil de periculoase. Faceți cunoștință cu surorile Hollow!

Toată lumea știe că Iris, Vivi și Grey sunt ciudate. De când au dispărut de pe o străduță din Scoția, când erau mici, doar ca să revină peste o lună, fără nicio amintire despre ce li se întâmplase, tot felul de evenimente stranii și sinistre par să le urmărească. Și se schimbă.

Părul le devine alb. Ochii li se înnegresc. Și le este mereu foame.

Zece ani mai târziu, Iris visează la o viață normală în timp ce așteaptă cu nerăbdare să termine liceul – ceva ce surorile ei faimoase și pline de strălucire, care cutreieră lumea, n-au reușit. Dar când Grey dispare fără urmă, lăsând indicii bizare, Iris și Vivi trebuie să o găsească. Și nu sunt singurele care o caută.

Pe măsură ce amintiri urâte și imposibile încep să-și croiască drum la suprafață, surorile Hollow descoperă că nu sunt tocmai ce par a fi și că noaptea este într-adevăr plină de lucruri oribile și întunecate.

„Basmul acesta modern te va bântui și te va înfășura într-o ceață sclipitoare, înainte să-ți sară la beregată.” —Melissa Albert, autoarea romanului Crângul de alun

„Cititorii vor fi eviscerați. Animată de senzațiile de basm întunecat, Surorile Hollow este o lectură fermecătoare, potrivită pentru cei și cele care iubesc cărțile lui Holly Black, autoarea atâtor serii cu neamul zânelor.” — School Library Journal

„În Surorile Hollow, Krystal Sutherland își îndreaptă imaginația brici spre noi orizonturi și dovedește, din nou, că la porunca ei înfloresc lumi. Povestea vi se va strecura pe șira spinării și pe sub piele, lipindu-se de voi precum mierea.” — Samantha Shannon, autoarea romanului Abația portocalului

image

Părerea mea: Trei surori dispar subit de lângă familia lor pentru o lună de zile. Apoi apar misterios, fără să știe cine, de ce sau unde le-a dus. Acest mister învăluie de la primele pagini existența lui Iris, Vivi și Grey. Pentru cititor, acestea par niște simple fetițe, care acum, după zece ani, își trăiesc viețile aparent normale. Sau cel puțin așa suntem îndemnați să credem, căci intriga este mult mai sumbră de atât. Ele sunt fermecătoare, de o frumusețe nemaipomenită, iar în jurul lor oamenii își pierd cumpătul. Dar, cu cât avansează, povestea capătă un contur sinistru, părtaș al unei lumi ascunse vederii noastre, unde domnește putreziciunea și moartea. Însuși aerul este fetid și sufocant, plin de elemente ale grotescului din cele mai negre coșmaruri.

„Toată lumea știa cine eram. Toată lumea ne auzise povestea. Toată lumea avea o teorie despre ce ni se întâmplase. Surorile mele foloseau asta în avantajul lor. Se pricepeau să-și cultive propria enigmă, că niște grădinărese, modelând curiozitatea care se cocea în jurul lor în formă dorită.”

Surorile Hollow a fost o lectură ispititoare, însăși prin coperta cu care se înfățișează. Nu o mai poți lăsa din mâini, datorită stilului misterios și a intrigii captivante. La finalul multor capitole m-am trezit într-o confuzie încețoșată, dar știam că vreau să aflu mai multe. Deși m-am obișnuit cu cărți mult mai stufoase decât aceasta, povestea din spatele celor trei surori este un veritabil roman terifiant, iar la final vei reflecta mult timp după terminarea acestuia.

Personajele nu sunt ceea ce par, ajungând să ne întrebăm din prima jumătate a cărții dacă merită toate ororile prin care trec. Iris este mezina, a cărei curiozitate și dorință de a rezolva propriul mister al vieții lor alimentează cursul straniu al poveștii. Vivi, sora mijlocie, este adepta vieții de petrecere, a destrăbălării și a libertății. Dar cititorul o va îndrăgi pentru tupeul vădit de care dă dovadă și datorită gurii ascuțite pe care o posedă, ce pune în genunchi și cei mai meschini oameni. Rămâne în cele din urmă sora cea mare, Grey, un mister în sine și o gaură neagră a disperării și a întunericului, care a vegheat asupra surorilor mai mici încă de la acea noapte fatidică. Dar vă avertizez, să nu vă puneți încrederea la bătaie așa de ușor!

„Sunteți precum florile morții care cresc peste tot unde călcați voi: superbe la vedere, chiar îmbătătoare, dar dacă te apropii prea mult afli curând că dedesubt coace un lucru putred. Așa este frumusețea în natură, adesea. Un avertisment. O deghizare.”

Și stați departe de florile albe carnivore! Nu vă deslușesc misterul din spatele lor, dar ce pot să vă spun este că sunt reminiscențele unei lumi ce face puntea între viață și moarte. O fisură între planurile existențiale pe care le vedem și le percepem. O poartă spre un plan unde duhoarea, moartea și putreziciunea sunt la ele acasă.

Când Grey dispare fără urmă, de parcă a fost rasă de pe fața Pământului, lui Iris și Vivi nu le rămâne decât să apeleze la propriul curaj și la propria voință pentru a afla adevărul din spatele acestei dispariții. Si în același timp, din spatele vieții lor. Dar cum să se lupte cu forțe necunoscute, pe care nici ele însele nu le înțeleg. Un curs de evenimente stranii ajung să le poarte la limita imaginabilului.

Le mulțumesc prietenilor de la Editura Storia Books pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.