CityVisionMagazine

Ți-am spus că te iubesc? – o poveste despre maturizare și iubire

De cele mai multe ori, familia este privită drept țelul suprem de atins în viață. Este precum cea mai strașnică legătură, care înseamnă deopotrivă naștere, dezvoltare, afecțiune, suferință sau chiar și în anumite cazuri, durere și tristețe. Atunci când această legătură este distrusă, cei mai afectați de un divorț al părinților sunt copiii. Ajung să fie prinși între două lumi, două realități zbuciumate, deoarece părinții lor nu mai trăiesc împreună, iar sentimentul de unitate a dispărut. Iubirea care-i lega nu mai există, iar atunci când aceștia ajung să-și găsească alt drum în viață, inevitabil, te întrebi unde s-a greșit? Cine este vinovatul, și mai presus de orice, de cine să te simți mai apropiat?

Pentru Eden Munro, aceasta e realitatea ei, care, la doar șaisprezece ani, trăiește viața de familie dezbinată, cu doi părinți divorțați și o viață atipică. Dar o vară însorită în minunatul Los Angeles ajunge să reprezinte un moment de cotitură în viața ei, nu doar din punct de vedere sentimental, dar și pe planul maturizării. Viața are într-adevăr căile ei misterioase de a uni oamenii în cele mai neașteptate ipostaze.

Ți-am spus că te iubesc? de Estelle Maskame

An apariție: 2021
Autor: Estelle Maskame
Editura: CORINT, colecția Leda Edge
Titlu original: Did I Mention I Love You?
Traducător: Simona Ștefana Stoica

Sumar: Când Eden Munro, în vârstă de șaisprezece ani, acceptă să-și petreacă vara în orașul californian Santa Monica, alături de tatăl ei, cu care nu are o relație tocmai apropiată, nici nu bănuiește ce surprize i-a rezervat viața. Părinții lui Eden sunt divorțați, iar acum tatăl ei tocmai și-a întemeiat o nouă familie. Pentru Eden, asta înseamnă că urmează să-i cunoască pe cei trei frați vitregi.

Cel mai mare este Tyler Bruce, un adolescent cu probleme, iute la mânie și incredibil de orgolios, adică exact opusul lui Eden. Curând, adolescenta este luată sub aripa protectoare a grupului de prieteni ai lui Tyler și se trezește împinsă într-o lume plină de experiențe incitante. Un singur lucru nu poate înțelege Eden, iar acela este comportamentul lui Tyler. Și cu cât încearcă mai mult să descopere adevărata personalitate a băiatului, cu atât simte că se îndrăgostește de singura persoană din lume care îi este interzisă: fratele ei vitreg.

Va putea Eden să-și țină sentimentele sub control? Și, mai presus de atât, va reuși să afle adevărul despre Tyler?

„Estelle e o tânără autoare iscusită care știe să scrie o poveste de dragoste frumoasă și care, în ciuda vârstei fragede, se dovedește a fi incredibil de talentată!” – ANNA TODD, autoarea seriei „After”

„Finalul a fost ATÂT de neașteptat! Diferit de cel al celor mai multe povești de dragoste. Te ține cu sufletul la gură până în ultima clipă și te face să nu lași cartea din mână!” – SLJ Teen

„O poveste credibilă și totuși neconvențională despre maturizare, plasată într-o vară californiană din zilele noastre. […] Urmările divorțului, ale consumului de droguri, secretele de familie și, în special, chinurile primei iubiri sunt temele principale ale acestei istorii incredibil de emoționante.” – Publishers Weekly

Părerea mea: Nu este deloc ușor să trăiești două vieți. Să fie totul la dublu, deoarece familia pe care o știai până acum nu mai există. Să fii prins între doi părinți care acum își trăiesc propriile vieți, chiar și la o distanță de sute sau mii de kilometri, poate fi o realitate intimidantă. Trebuie să alegi, trebuie să te împarți. Trebuie să mergi mai departe. Dar sentimentul de amărăciune, tristețe și debusolare va exista întotdeauna. Este vina ta? Ai fi putut face mai mult? Acestea sunt câteva dintre grijile care freamătă sufletul oricărui copil din momentul când părinții săi ajung să se despartă.

„Adevărul doare: când ești nou în oraș și ai zero prieteni ajungi să îți petreci singura seară de sâmbătă, în livingul imaculat al familiei tale vitrege, urmărind reluări de la Keeping Up with the Kardashians, pentru că singurul lucru de făcut când viața ta e de rahat este să o urmărești pe a altcuiva. ”

În cazul lui Eden, viața pare să-și fi spus cuvântul, când ajunge să-și petreacă vacanța de vară alături de tatăl ei, în Santa Monica, California. Pare o schimbare oportună, deoarece lasă în urmă ploiosul și mohorâtul Portland în favoarea dealurilor însorite ale Californiei. Chiar dacă asta înseamnă s-o lase în urmă pe mama ei… Ce nu este la fel de plăcut e faptul că va petrece timpul cu tatăl ei, de care nu mai este deloc apropiată, dar și întâlnirea cu noua sa familie, Ella, mama ei vitregă, precum și cei trei frați vitregi, Jamie, Chase și Tyler.

Încercând să creeze o conexiune cu aceștia, Eden se trezește fermecată și atrasă de Tyler, fratele mai mare în vârstă de șaptesprezece ani. Cu o personalitate vădit tulburată și excese de furie sau rebeliune, tânărul pare un inadaptat al vieții liniștite de familie, veșnic mânios și orgolios, dar care arborează un trecut misterios. Pentru Eden, asta nu poate decât să-i trezească curiozitatea și să se avânte într-o relație neobișnuită.

„De ce sunt atât de fascinată de un tip căruia să nu-i pese de nimic? Ar trebui să-l urăsc pentru că este un specimen masculin atât de arogant și de egoist. Dar nu-l pot disprețui, indiferent câte comentarii nepotrivite face […] Există ceva mai mult, ceva enigmatic în legătură cu cine este cu adevărat sub imaginea de tip dur pe care încearcă să o proiecteze. Sunt interesată, hipnotizată și mă îndrăgostesc de el.”

Încă de la început, cartea evocă plăcut atmosfera pe care poate cei mai mulți dintre noi o cunoaștem doar din filme. California cea însorită, cu dealurile verzi, palmieri luxurianți și zonele celebre ale coastei de vest americane. Să răsfoiești cartea pentru a cunoaște locații ilustre precum Venice Beach, Ocean Drive, semnul Hollywood sau Santa Monica este un deliciu, chiar privite și prin ochii adolescenților. La origine, cartea poate fi privită drept o incursiune în viața acestora, a distracției de vară și a apartenenței la un grup de prieteni. Într-adevăr, pentru Eden, toate acestea pot fi obstacole înfricoșătoare, deoarece nu cunoaște pe nimeni, iar totul este străin. Până și familia sau propriul tată. Dar cu timpul se deschide în fața noilor experiențe, care presupun petrecerile de noapte ale tinerilor, condusul cu mașina pe timp de noapte, prima dragoste sau primul sărut pe bune.

Ți-am spus că te iubesc? este o poveste de dragoste atipică, o poveste a unei iubiri imposibile și a descoperirii secretelor de familie care cască prăpastii între membrii acestora. Cu toate că de la început, relația imposibilă dintre Eden și fratele său vitreg pare sortită eșecului datorită gradului simbolic de rudenie, cititorul pare îndemnat să spere la mai mult. Fără doar și poate, cartea este o veritabilă poveste tipică a genului romantic, care aduce printre paginile sale scene înduioșătoare și romantice. Cu toate că acest gen nu se află printre favoritele mele, am fost intrigată de misterul care-l învăluie pe Tyler, dorind să aflu ce-l face să funcționeze.

La prima vedere, tânărul pare clar o cauză pierdută, fiind genul de adolescent rebel, impulsiv și veșnic încăpățânat. Finalul cărții ne dezvăluie totuși o altă față a lui, care scoate la iveală un secret profund și dureros, ce i-a schimbat pe veci viața tânărului. Fiind prima parte din serie, îmi trezește puțin curiozitatea despre viitorul celor doi, mai ales că au rămas destule lucruri de spus și arătat.

„Nu înțelegi? Nu ești distracția mea. Acesta sunt eu, Eden. Chiar acum. Mă faci să fiu un dezastru absolut, dar nu-mi pasă, pentru că sunt eu. Sunt un dezastru. Și asta îmi place la tine, faptul că am voie să fiu un dezastru în preajma ta, pentru că am încredere în tine. Ești singura căreia i-a păsat suficient de mult ca să mă înțeleagă. Vreau să fiu dezastrul tău.”

Pe lângă povestea de dragoste atipică, socializarea dintre tineri și bucuria de a trăi la maxim o vară toridă, cartea mai explorează părțile mai puțin plăcute a vieții de adolescent: impactul divorțului, o familie destrămată, consumul de droguri și noutatea primei iubiri. Poate că nu sunteți aici pentru partea romantică în sine, dar ce vă pot garanta este că există numeroase pasaje care scot în evidență maturizarea personajelor. Pentru a merge mai departe este esențial să cunoaștem că viața nu este mereu roz și că ține de noi cum o gestionăm și trăim. Din acest punct de vedere, Ți-am spus că te iubesc? reușește să capteze atenția noastră și ne lasă să ne întrebăm unde va merge mai departe autoarea în această serie interesantă. Da, seria Dimily conține în total trei volume, precum și o povestire din perspectiva lui Tyler. V-am captat atenția?

Le mulțumesc prietenilor de la grupul editorial Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.