CityVisionMagazine

Sabrina, adolescenta prinsă între două lumi

Am crescut cu Sabrina, vrăjitoarea adolescentă (Sabrina, the teenage witch), serial pe care l-am descoperit la televizor cam în aceeași perioadă cu Buffy, spaima vampirilor (Buffy, the vampire slayer) și Farmece (Charmed), așadar, m-am bucurat să aflu că va exista și o adaptare contemporană a acestui univers magic. E drept, la început am avut dubii în privința sa și l-am tot amânat, apoi mi-am spus că este momentul să încerc cartea apărută recent la Editura Corint, în colecția Leda Edge. Și iată cum m-am lăsat ademenită în universul Sabrinei. Am procedat bine, căci acțiunea din Anotimpul vrăjitoarei este plasată înaintea serialului, deci mi-a deschis ușa care m-a purtat către acest univers. Presărată cu multe incantații, vrăjitoare și creaturi care îl slujesc pe Lordul Întunecat, primul volum din seria Sabrina: Între lumină și întuneric nu îi va dezamăgi pe iubitorii genului.

Anotimpul vrăjitoarei (vol. 1 din seria Sabrina: Între lumină și întuneric) – Sarah Rees Brennan

An apariţie: 2020

Autor: Sarah Rees Brennan

Editura: Corint, colecția Leda Edge

Titlu Original: Season of the Witch (Chilling Adventures of Sabrina, Book #1)

Traducător: Simona Ștefana Stoica

Sumar: Sabrina Spellman împlinește 16 ani și știe bine că lumea ei urmează să se schimbe. Deși a studiat magia și vrăjile alături de mătușile ei, Hilda și Zelda, până acum, adolescenta a dus totuși o viață normală, mergând la liceul Baxter și petrecându-și timpul cu prietenii ei muritori, Susie, Roz și Harvey. De acesta din urmă s-a și îndrăgostit, dar nu știe dacă băiatul îi împărtășește sentimentele. Măcinată de îndoieli, acceptă sfatul vărului Ambrose de a arunca o vrajă asupra celui pe care îl iubește. Lucrurile se complică atunci când în scenă intră o rusalcă deghizată într-un înțelept și blând spirit care sălășluiește în adâncurile fântânii dorințelor. Pe neașteptate, Sabrina trebuie să facă o alegere. Va fi însă cea corectă? Pe ce drum va păși: pe cel al luminii sau pe cel al întunericului?

O poveste nouă și originală, neîntâlnită în serial!

„O adaptare literară înfricoșătoare care îi va încânta pe fanii Sabrinei și o va ajuta să ispitească și alți cititori.” Kirkus Reviews

„Povestea unei adolescente prinse între două lumi.” Game Spot

Părerea mea: Sunt ultimele zile de vară, iar tânăra Sabrina Spellman nu este sigură de sentimentele iubitului ei, Harvey Kinkle. O iubește sau nu?! Întrebări pe care orice adolescent și le pune în această situație. Și totuși, ea posedă ceva în plus! Este o vrăjitoare, așa că are metodele ei de a afla secretele întunecate sau… ascunse. Să nu mai vorbim de vărul său, Ambrose, care din plictiseală este pregătit să o ajute indiferent de consecințele pe care le poate avea vraja lor. Doar că magia nu este ceva ușor de manipulat și de folosit pentru aceste motive egoiste și ajunge să se simtă sufocată, prinsă între două lumi.

„În fiecare zi, simt că lumea pe care o cunosc îmi scapă puțin câte puțin printre degete. Cu toate acestea, încă iubesc magia. Iubesc senzația puterii cum crește și se intensifică în venele mele, dar și speranța de a avea mai mult. Iubesc momentul în care o vrajă decurge perfect, la fel de mult pe cât urăsc gândul de a-mi dezamăgi familia. Este o alegere imposibilă, una pe care trebuie să o iau cât de curând.”

După cum știți, Sabrina este jumătate vrăjitoare, jumătate muritoare, deoarece tatăl ei a sfidat regulile ancestrale ale lumii lor și s-a însurat cu o femeie normală, care nu poseda niciun dar întunecat. Așa că este firesc ca fiica lor să se întrebe pe ce cale să pornească.

„Dacă aș avea o inimă blândă de muritoare, ferecată în pieptul unei vrăjitoare, oare ar fi distrusă sau înghețată de botezul întunecat?”

Da, întrebările acestea o macină pentru că, vedeți voi, în lumea ei, vrăjitoarele îl slujesc pe Lordul Întunecat, iar la vârsta de 16 ani primesc botezul care le leagă de acesta pentru totdeauna. Vocea Sabrinei (cărțile sunt scrise din perspectiva ei, la persoana întâi) este cât se poate de autentică și puternică întocmai cum se prezintă și în serial. Copila își dorește să fie independentă, să aleagă ce își dorește, fără a fi îngrădită de familie ori de ceilalți vrăjitori care au așteptări de la ea. Și indiferent de cât de naivă pare uneori, curiozitatea o împinge să facă lucruri monstruoase. Totuși are o inimă blândă, însă comportamentul ei ascunde părți întunecate.

Tot ce îi face lui Harvey, felul în care este ademenită de spiritul apei, apoi cum se comportă cu Ambrose, toate fac parte dintr-un test pe care va trebui să îl treacă la un moment dat.

Este o carte care te captivează încă de la primele pagini, iar ceea ce m-a atras și mai mult a fost jocul dintre capitolele scrise pe pagini albe și cele întunecate. Așa cum se prezintă și inima Sabrinei, care se află într-o continuă luptă cu rațiunea, cu acea putere moștenită de la rudele ei. Anotimpul vrăjitoarei este prologul care te introduce în viața fermecată a Sabrinei Spellman, cu ale sale răsturnări de situație întunecate. Este interesant să vezi cum vrăjitoarele și muritorii de rând pot trăi în același oraș, Greendale, iar această adolescentă, care se află la intersecția celor două entități, nu încetează să surprindă.

Mulțumesc Editura Corint pentru cartea oferită pentru recenzie! O  puteți descoperi aici.