Război și pace. Bine și rău. Alb și negru
O serie năucitoare! Un univers fermecător, captivant și magic. Așa aș putea descrie în doar câteva cuvinte lumea Grisha – acești soldați înzestrați cu puteri excepționale. Ei pot stârni furtuni, vindeca ori crea arme nemaivăzute și ținute spectaculoase care ar rivaliza cu renumita Gala Met. Cu fiecare carte pe care o scrie, Leigh Bardugo reușește să uimească, fără a plictisi cititorul cu numărul impresionant de volume. Lărgirea universului epic, evoluția personajelor, descrierile impresionante, întorsăturile de situație – fac din cărțile ei adevărate capodopere. Dacă generația mea a crescut cu lumea magică a lui Harry Potter, tinerii din prezent pot descoperi un univers vast, bine construit, cu personaje diferite, colorate și puse în valoare în fiecare capitol al acestor cărți. În lumea Grisha totul este la superlativ. Și pentru mine, cel puțin, aceste serii sunt fără cusur. Astfel ajung să le citesc pe nerăsuflate.
Legea Lupilor – Leigh Bardugo
An apariție: 2022
Autor: Leigh Bardugo
Editura: TREI, colecția Fiction Connection
Titlu original: Rule of Wolves
Traducător: Alexandra Fusoi

Sumar: Partea a doua din seria Nikolai Lantsov. Continuarea volumului Regele cicatricilor.
Lupii dau târcoale și zilele Ravkăi sunt numărate.
Regele-demon. În timp ce uriașa armată fjerdană se pregătește să pornească o invazie, Nikolai Lantsov va invoca toată iscusința și tot farmecul pe care le posedă – chiar și pe monstrul dinăuntrul lui – pentru a câștiga această luptă. Dar o amenințare întunecată stă la pândă și nu poate fi alungată prin darul unui tânăr rege de a face imposibilul posibil.
Vrăjitoarea Furtunii. Pentru Zoya Nazyalensky, războiul a însemnat foarte multe pierderi. Și-a văzut mama murind și dușmanul cel mai cumplit readus la viață. Cu niciun chip nu vrea să-și îngroape încă un prieten. Acum datoria o cheamă și Zoya trebuie să-și folosească puterile pentru a deveni arma de care are nevoie țara ei. Indiferent de preț.
Regina îndoliată. Acționând sub acoperire, Nina Zenik riscă să fie descoperită și ucisă în timp ce poartă un război împotriva Fjerdei tocmai din capitala acesteia. Însă dorința sa de răzbunare ar putea însemna, pentru propria-i țară, să piardă șansa de a-și câștiga libertatea, iar pentru Nina să nu-și mai poată vindeca niciodată inima îndurerată.
Regele. Generalul. Spionul. Împreună, trebuie să găsească o cale de a construi un viitor în aceste vremuri întunecate. Altminteri, vor fi nevoiți să asiste neputincioși la prăbușirea unei națiuni.
„De aceea există genul fantasy: pentru universul creat de Leigh Bardugo.” – The New York Times Book Review
„O lume ce pare atât de reală încât merită să aibă propria viză de intrare.” – NPR
„Pasionant, tumultuos și plin de culoare… Nu te poți opri din citit.” – USA Today

Părerea mea: Dacă finalul cărții Regele cicatricilora lăsat multe întrebări în urmă, acestea își găsesc răspunsul în Legea Lupilor. Povestea continuă exact de unde s-a terminat volumul anterior și ni-l prezintă pe regele Nikolai în lupta cu latura lui demonică și nesiguranța constantă că nu este potrivit pentru tronul Ravkăi în timp ce războiul cu fjerdanii bate la ușă. În paralel, generalul său, Zoya, este ezitantă în privința noii ei puteri și nu-și dorește să exploreze și mai mult acest aspect de teamă că va deveni vulnerabilă în momentele cruciale. Spionul lor, Nina, pretinde că este o cu totul altă persoană, fiind deghizată, trăind printre dușmani și jucându-se cu focul, așa cum ne-a și obișnuit de-a lungul seriei.
Mai mult de jumătate din carte reprezintă preambulul războiului, cu strategii și mutări pe tabla de șah a destinului. Ambele părți își doresc să câștige, dar care este costul acestui război al orgoliilor? Viețile oamenilor care nu se mai întorc vreodată. Ravka, un ținut fermecător, plin de istorie, strălucitor și fantastic, a devenit o epavă a ceea ce a fost odată. Regatul este izolat și fără aliați.
„Avea dreptate. Fjerdanii aveau tancuri. Aveau Grisha capabili dependenți de parem. Victoria era asigurată. Mai ales dacă Ravka era izolată și fără aliați.”
Totuși Nikolai nu renunță. Luptă până la ultima carte. Creează alianțe cu alte personaje dragi nouă în încercarea de a câștiga războiul.
„- Un rege care pedepsește și cu gloanțe, și cu șantaj.
– Un rege care domnește asupra unor oameni, nu a unor Sfinți. Uneori nu-s suficiente rugăciunile.”
Cel mai mult mi-a plăcut felul în care erau dispuse capitolele, povestite din mai multe puncte de vedere, pentru a înțelege întreaga structură epică. Astfel povestea capătă diferite valențe, și acel momentum mult așteptat, punctul culminant, se construiește ușor, ajungând să atingă cote maxime spre final. Bardugo are darul de a crea personaje reale, care odată ce își ating țelul sau se află aproape de atingerea lui, se lovesc de piedici care îi trag înapoi, permițând o oarecare vulnerabilitate a acestora. Marile jafuri sunt întrerupte, însă după munca în echipă, acestea continuă fără probleme.
O altă revenire interesantă este cea a Întunecatului, care s-a întors din morți, pregătit să le țină piept opozanților săi. Spre deosebire de primele volume, acesta este mult mai sarcastic, folosindu-se de o ironie frumos conturată. Doar este nemuritor, nu? Are clasă. Și nu ai cum să nu iubești astfel de personaje. Personaje care, asemenea lui Loki, au o evoluție uimitoare, ajungând să devină chiar salvatorii lumii.
„Știu că întotdeauna a fost mai ușor să fiu văzut ca personaj negativ. Dar pentru o clipă, poți să-ți imaginezi că n-am încercat decât să fac ce e mai bine pentru țara și poporul meu?”
Întunecatul are un farmec aparte, doar este personajul preferat al lui Leigh Bardugo și era și păcat să nu revină în prim-plan.
„În minte îi năvăliră o mulțime de nume. Staski. Kiril. Kirigan. Anton. Erik. O avalanșă de amintiri. Fusese și el unul dintre ei, dar cine avea să devină acum? Avusese o grămadă de timp să se gândească la astfel de lucruri în izolarea celulei lui de sticlă, dar acum, când era liber, cu adevărat liber să facă alegeri, i se părea că, dintre aceste nume, unul singur i se potrivește. Cel mai vechi dintre ele: Aleksander.”
O altă revenire mult așteptată este și cea a lui Kaz Brekker și a infamei bande a celor șase ciori – deși sunt prezenți doar câțiva membri. Ei îl ajută pe Nikolai într-un moment cheie al narațiunii.
„Consider că secretele sunt cele mai de nădejde investiții. Cu cât le ții mai mult, cu atât le crește valoarea.”
Odată ce războiul e declanșat, evenimentele devin mai sumbre, mai întunecate și mai captivante. Bardugo știe când să elibereze acțiunea, când să lase emoțiile să pună stăpânire pe personajele ei și când să scoată teatralitatea dintr-un eveniment. În timpul bătăliei, unul dintre soldații lui Nikolai se plânge că strategia lui nu este nimic altceva decât o idee teribilă, iar regele îi spune că are un surplus de idei proaste la care trebuie să apeleze din când în când. După multe jocuri de culise, duse chiar și de spionul regal, se pare că războiul ajunge la final, dar și că falia este oprită. Cum? Veți afla în ultima parte a acestui volum impresionant.
„Asta era războiul. Nu parada și laudele, ci sângele și sacrificiul, iar Ravka n-avea de gând să dispară în tăcere.”
Am primit romanul ca urmare a colaborării cu Libris.ro și sunt fericită că am descoperit această continuare a unei povești care m-a făcut să o îndrăgesc. O recomand tuturor celor care preferă acest gen. Îți place să citești? Îți place să descoperi lumi, să călătorești prin intermediul cărților? Ești preocupat să te dezvolți și să faci lumea mai frumoasă? Crezi în oameni? Îți plac întâlnirile cu ei? Crezi în prietenie, respect, inteligență, iubire? Dacă da, înseamnă că avem multe în comun. Poți descoperi o mulțime de lecturi minunate pe Libris.ro! Libris.roeste despre oameni, frumos, viitor, despre a construi împreună, despre speranța și povești care devin realitate.