CityVisionMagazine

Prințul nemuritor: o legendă faimoasă sau o realitate înspăimântătoare?

De-a lungul timpului, teritoriul pe care astăzi îl numim România a cunoscut numeroase episoade sângeroase, iar tumultoasa istorie l-a plasat în vizorul marilor cotropitori. Astfel au luat naștere mai multe povești care au fost transmise generațiilor următoare. Dar ce te faci când legendele devin realitate și basmele nu mai țin de domeniul fantasticului? Fiind notoriu în lume, Dracula nu mai este doar o legendă, ci o realitate înfiorătoare ce înspăimântă oamenii, aceștia trăind cu teama că într-o bună zi, Prințul Nemuritor se va întoarce. Oare această zi se apropie?  

Audrey Rose și Thomas Cresswell, duo-ul adorabil, dar disfuncțional, pe care l-am cunoscut în primul volum, revine cu forțe proaspete. Asemeni unor detectivi atipici, aceștia ajung nu doar să-și descopere talentele ascunse, dar își scot la suprafață și slăbiciunile care le vor testa prietenia. Toate acestea aruncându-i într-o cursă de-a șoarecele și pisica în fața temutului voievod valah.  

Dracula. Pe urmele prințului nemuritor. Seria Anchetele lui Audrey Rose. Vol. 2 – Kerri Maniscalco

An apariţie: 2019
Autor: Kerri Maniscalco
Editura: Corint, colecția Leda Edge
Titlu Original: Hunting Prince Dracula
Traducător: Oana Chițu

Sumar: După ce descoperă adevărata identitate a lui Jack Spintecătorul, nonconformista Audrey Rose își vindecă rănile sufletești cufundându-se în studiu pe băncile Institutului Național de Criminalistică și Medicină Legală din România, găzduit de castelul Bran. Alături îi este fermecătorul și deopotrivă enervantul Thomas Cresswell, tovarășul ei de autopsii de la Londra. Călătoria în inima României, precum și șederea în fosta reședință a sângerosului Vlad Țepeș sunt tulburate de un șir de crime misterioase, pe care localnicii le atribuie Prințului Nemuritor. Mai curajoasă ca niciodată, Audrey Rose pornește în căutarea adevărului…

„Aducând laolaltă istoria, romantismul, medicina legală, o eroină bătăioasă, un conflict care se desfășoară cu rapiditate, bande de criminali și ilustrații-document, Maniscalco îl atrage pe cititor într-o încântătoare aventură sângeroasă.” -Booklist

Părerea mea: „Monștrii sunt la fel de reali pe cât sunt poveștile ce le-au dat naștere, căci ei nu trăiesc decât atâta vreme cât continuăm să spunem acele povești.”

Am adorat dintotdeauna istoria, fiind o pasiune care îmi oferă o perspectivă mai largă asupra lumii întregi. În timp ce majoritatea oamenilor aspiră la viitor, mie îmi place să mă afund în trecut și să descopăr detalii, cunoscute și mai puțin cunoscute, despre vremurile apuse. Îmi plac mult romanele care au ca intrigă un subiect istoric înbinat cu un strop de ficțiune, deoarece ne arată cât de departe poate zburda imaginația scriitorului.

Dacă primul roman păstrează o intrigă consistent realistă, ducându-ne pe străzile întunecate și primejdioase ale Londrei victoriene, Pe urmele prințului nemuritor ne poartă într-o aventură palpitantă și obscură, alături de una dintre cele mai cunoscute personalități ale istoriei medievale, Vlad Țepeș. Îmbinând stilul caracteristic cunoscut deja, Maniascalco se joacă cu inima cititorului și îi oferă o porție binemeritată de suspans și acțiune conturată cu precizia unui chirurg. Deși unele elemente țin de ordinul fictivului, dinamismul personajelor și sentimentul de teamă conferit de stilul narativ, fac pe deplin dreptate legendei adevărate.  

 „Tânjeam să-mi promită că nu se gândea să mă închidă nicicând într-o colivie, dacă aveam să ne logodim vreodată. Dar cum aș fi putut grăi astfel de lucruri când el însuși era vulnerabil? Cum puteam admite că ruptura din mine se făcea din ce în ce mai mare și că habar nu aveam dacă avea să se repare vreodată? Că poate îl distrugeam și pe el?”

Personaj de viță nobilă, o eroină în haine modeste, dar cu o îndrăzneală care ar face de rușine și pe bărbați. Astfel o priveam pe Audrey Rose la sfârșitul primului volum. Îți intră greu pe sub piele, dar și când o face, este într-un stil grandios și demn de admirație datorită curajului și devotamentului ei. Un personaj care te duce cu gândul la Peggy Carter din universul Marvel.

Lăsând în urmă crimele odioase ale Spintecătorului, Audrey ajunge să studieze medicina legală la Institutul Național de Criminalistică și Medicină Legală din România, cel mai prestigios loc de acest gen, situat în incinta tenebrosului și goticului Castel Bran, alături de bunul ei companion, Thomas Cresswell. Cunoscând legendele locale, Audrey pășește înainte cu o minte deschisă, dar păstrând un sentiment de scepticism.  

Thomas este la fel de șarmant și enervant de fermecător precum mi-l aminteam, asul său din mânecă este stoicismul de piatră. Având-o alături pe partenera lui, sentimentele îl învăluie, dar totodată îi dau și puterea necesară de a birui în lupta cu supranaturalul, pricolicii, vampirii și liliecii stranii. Sau aparențele sunt înșelătoare? Până la ce limite se întinde psihicul uman încât să fie prea târziu să te întorci, ajungând să cazi în mâinile terorii?  

Înconjurat de mister, negura trecutului și peisaje sumbre, Castelul Bran și al său Institut îi întâmpină pe cei doi protagoniști într-un mod total neprimitor, senzația uluitoare că locul te înghite este prezentă pretutindeni. Este un loc primejdios, unde nimeni nu își găsește siguranța, iar cu prințul nemuritor bântuind după colț, ești mereu obligat să îți păzești spatele. Subiectul m-a ținut cu sufletul la gură pe durata întregii cărți, întrebându-mă când, cum și în ce fel, adevărul va ieși la iveală. Mi-a dat acea poftă de a citi mai mult.  

Personajele prezente sunt înșelătoare și dubioase, purtând o mască derutantă pentru cei doi protagoniști. Captivă la propriu într-o societate care privește de sus femeile și le desconsideră abilitățile, Audrey depășește această realitate, excelând într-o profesie care la vremea respectivă era practicată exclusiv de bărbați, iar pentru asta am ajuns să o admir nespus de mult.

„Presupun că am obosit să văd un grup select de oameni conducându-ne pe toți. Regulile nu sunt altceva decât restricții inventate de alți oameni privilegiați. Cu toții avem același drept omenesc.”

Crimele au loc, studenții mor, oamenii dispar, creaturile nopții ies la iveală. Cine este vinovatul? Sau mai bine spus, ce cauzează totul? Persoanele de încredere sunt puține, iar pentru a dezvălui adevărul, Audrey Rose și Thomas se aventurează în pasajele secrete de sub castel, având soarta împotriva lor, dar mânați de un curaj nebun, care le va testa prietenia.

„Inimile oamenilor sunt mecanisme ciudate. Așa de sentimentale și ușor de păcălit. Nu trebuie decât să tragi de corzile potrivite sau să le rupi și gata! Iubirea ucide rațiunea chiar și pentru cei mai buni dintre noi.”

Asemeni celor doi, ajung să mă întreb unde se oprește realitatea și unde începe supranaturalul, înțelegând că lumea conține elemente nevăzute ochiului uman. Cu ce preț vor reuși cei doi să-i dejoace planurile criminalului? Și cel mai important, vor reuși să scape de prezența lui Dracula până nu este prea târziu? Veți afla citind acest roman, care cu siguranță se va afla în topul meu preferat din acest an.  

„Poate că domnul Thomas Cresswell nu era cu adevărat un prinț, dar avea să fie pe vecie regele inimii mele.”

Mulțumesc Libris.ro pentru cartea oferită pentru recenzie! O puteți descoperi aici!