CityVisionMagazine

Povestea sufletelor pereche sub clar de lună

Din cele mai vechi timpuri, magia avea caracter ocult și era văzută ca un instrument al Lordului Întunecat. Cele care o practicau erau ostracizate, torturate, judecate și arse pe rug. Se spune că vrăjitoarele preferau să facă farmece şi incantaţii în nopțile cu lună plină, întrucât aceasta ar avea o mare influenţă asupra trupului şi minţii oamenilor. Odinioară, vrăjitoarele puteau fi văzute zburând în cârduri pe mături în nopţile cu lună plină. Însă ce se întâmplă când în acest univers ocult apare iubirea, un sentiment pur, și mai ales, existența sufletelor pereche? Având aceste subiecte drept punct de pornire, cartea „Vraja oaselor sub clar de lună” prezintă lumea Descântătoarelor de Oase, un fel de vrăjitoare care trăiesc într-o lume parcă desprinsă din Evul Mediu francez. Avem ingredientele necesare unei povești de dragoste născute sub o stea potrivnică.

Vraja oaselor sub clar de lună – Kathryn Purdie
An apariţie: 2020
Autor: Kathryn Purdie
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu Original: Bone crier’s moon
Traducător: Adina Rațiu

Sumar: Descântătoarele de Oase au o misiune sacră.

Fiind ultimele descendente ale unei străvechi familii de Fermecătoare, ele sunt singurele care îi pot împiedica pe morți să-i vâneze pe cei vii și să le ia Lumina. Însă puterea lor de a călăuzi spiritele celor răposați spre Paradis sau spre Infern presupune un sacrificiu. Zeii cer devotament absolut, iar asta înseamnă că Descântătoarele de Oase trebuie să plătească cu viața sufletului pereche.

Ailesse a fost pregătită încă din fragedă pruncie să devină conducătoarea Descântătoarelor de Oase. Dar, mai întâi, trebuie să îndeplinească ritul de trecere și să-l ucidă pe băiatul pe care i-a fost menit să-l iubească.

Tatăl lui Bastien a fost ucis de o Descântătoare de Oase și, de atunci, caută să se răzbune. Însă ocazia de a o face se ivește prea târziu. Ritualul lui Ailesse a început, iar acum destinele lor sunt întrepătrunse – în viață și în moarte.

Sabine n-a avut niciodată curajul de a săvârși munca Descântătoarelor de Oase. Dar când cea mai bună prietenă a ei, Ailesse, e răpită, Sabine va face tot ce-i stă în putință pentru a rupe legătura dintre Ailesse și Bastien. Înainte ca tinerii să moară.

Primul roman al unei noi și captivante serii fantasy aduce în fața cititorilor o poveste de dragoste născută sub o stea potrivnică, magie macabră și o trădare care are puterea de a spulbera legătura dintre vii și morți.

„Frumoasă, captivantă, mortală!” – Evelyn Skye, autoarea seriei JOCUL COROANEI

„Lupte pe viață și pe moarte, dușmani care se îndrăgostesc, prietenii puse la încercare și un sfârșit plin de răsturnări de situație – acest roman va fi cântecul tău de sirenă.” – A.G. Howard, autoarea seriei SPLINTERED

„O poveste magică despre compasiune, iertare și acceptarea de sine.” – Jodi Meadows, coautoarea romanului My Plain Jane

Părerea mea: Am primit de curând un colet de la Corinteens și m-am bucurat nespus când am descoperit că în interior este mult așteptatul roman fantasy „Vraja oaselor sub clar de lună” de Kathryn Purdie. Povestea se deschide cu o întâmplare ce a avut loc în urmă cu opt ani, în momentul în care un băiat își surprinde tatăl omorât de o Descântătoare, iar de atunci a jurat să se răzbune. Numele acestui băiat este Bastien. Apoi povestea revine în prezentul din carte și ni le prezintă pe Ailesse și Sabine, două prietene foarte bune, dar cu personalități total opuse. Prima este neînfricată, curajoasă și pregătită mai mult ca niciodată să devină conducătoarea Descântătoarelor de Oase. Sabine, însă, nu se simte pregătită și gândul de a sacrifica animale o înspăimântă. Descântătoarele au nevoie de aceste oase de har pe care le primesc în dar de la zei pentru a le amplifica puterile, însă pentru a deveni cu adevărat o Călăuză a sufletelor morților, acestea trebuie să își sacrifice sufletul pereche pe care îl ademenește întocmai ca o sirenă cu un cântec doar de ele știut. Astfel Sabine este aleasă de mama Ailessei pentru a fi martoră la ritualul fetei sale și în caz de primejdie să intervină. Lucrurile iau o întorsătură nefastă în momentul în care pe pod apare Bastien. Acesta e pregătit să ucidă o Descântătoare de Oase și să răzbune moartea tatălui său și implicit durerea pe care a suportat-o vreme de opt ani.

„Trebuie să accept, cum acceptă fără să clipească și alte Fermecătoare, că ceea ce facem e necesar, prețul cerut de zei în schimbul ocrotirii acestei lumi.” (Ailesse)

„Îmi imaginez un pod și fata pe care o voi ucide acolo. N-am preferințe, mă mulțumesc cu orice Descântătoare. Toate sunt niște ucigașe. O să le răpesc ce mi-au răpit ele mie, viața tatălui meu în schimbul uneia de-ale lor.” (Bastien)

Întâmplările sunt povestite din trei puncte de vedere: Ailesse, Bastien și Sabine, astfel îi cunoaștem pe cei mai importanți pioni și înțelegem ce se petrece în mintea lor. De-o parte avem o prietenie extraordinară, deoarece prietena e aceea pe care ne-o alegem, fiind precum o soră. Și de cealaltă parte descoperim o poveste tragică de iubire.

În adâncul sufletului, Ailesse nu își dorea să devină o Fermecătoare, ci voia să îi demonstreze mamei sale că e vrednică să o numească fiică. Totul se schimbă atunci când îl cunoaște pe Bastien, care o răpește, ducând-o în catacombele de sub oraș și impotrivându-se destinului. Zeii îl voiau mort, dar tânărul s-a încăpățânat să trăiască. Odată cu trecerea timpului și cu elucidarea unor mistere care le bântuiau existența, tânăra Descântătoare de Oase realizează că nu trebuie să respecte cuvântul zeilor și că e posibil să existe o cale de scăpare fără să își ucidă sufletul pereche. Ailesse a evoluat frumos, înțelegându-și mai mult tradițiile, înțelegând că nu joacă un rol important pentru mama ei, care nu o iubește destul de mult încât să o salveze din mâinile răpitorilor și înțelegând legătura spirituală pe care o are cu Bastien.

Bastien a avut o evoluție oarecum liniară, continuând să o urască până într-un anumit punct, când a realizat că este mai bine să lucreze împreună decât să caute motive să își curme viețile. Mi-au plăcut și prietenii lui, Jules și Marcel.

Sabine, în schimb, m-a surprins în mod plăcut, aceasta evoluând remarcabil de la primul capitol la ultimul. Am adorat legătura de prietenie pe care a avut-o cu Ailesse și faptul că era în stare să lupte până în pânzele albe pentru a-și salva sora. O iubire necondiționată, o poveste de prietenie frumos conturată. De abia aștept să citesc volumul doi, care le înfățișează pe cele două prietene pe copertă. Sabine este vocea rațiunii, singura cu moralitate din clanul lor. Fiecare secret descoperit o schimbă, aceasta ajungând să renască din propria cenușă spre finalul acțiunii.

Povestea are loc într-o lume dinamică care alternează între pădure, catacombe, oraș și multe poduri diferite, „Vraja oaselor sub clar de lună” a fost un început promițător al unei duologii despre alegerea propriului destin și reconsiderarea trecutului.

Mulțumesc editurii Corint pentru exemplarul oferit. Dragilor, cartea poate fi achiziționată de pe site-ul lor (click AICI).