CityVisionMagazine

O vrăjitoare și un vampir – o iubire ce transcende granițele timpului

Oare cunoaștem toate secretele pe care universul le ascunde? Credem că istoria care s-a înfăptuit până în prezent este rezultatul unor serii de evenimente în spatele cărora s-au aflat oamenii. Însă dacă privim dincolo de această barieră, vom afla despre existența creaturilor nelumești: vampirii, vrăjitoarele și demonii, care conviețuiesc alături de oameni, ascunși în întuneric. Interesul muritorilor pentru legendele care învăluie orice element ocult datează încă din cele mai vechi timpuri.

Trăind printre oameni, aceste creaturi sunt reale, se ascund în întuneric și încearcă să își ducă viața fără a fi observate. Vampirii își însușesc o viață nouă odată la câțiva ani, atunci când suspiciunile muritorilor înfloresc, iar vrăjitoarele folosesc magia pentru a duce o viață lipsită de griji. Totul este în perfectă armonie și echilibru, cursul vieții urmându-și calea. Însă atunci când o serie de evenimente amenință să distrugă acest echilibru al lumii nevăzute, făpturile neomenești ajung să se confrunte cu elemente necunoscute, care sunt în stare să le pună la îndoială tot ce credeau că știau despre speciile lor. Acesta este universul creat de Deborah Harkness.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor – Deborah Harkness

An apariţie: 2016
Autor: Deborah Harkness
Editura: LITERA, colecția Blue Moon
Titlu Original: A Discovery of Witches
Traducător: Oana Cristea

Sumar:  Un manuscris blestemat aprinde o iubire interzisă.

În inima Bibliotecii Bodleiene din Oxford, profesorul universitar Diana Bishop descoperă în cursul cercetărilor ei un manuscris alchimic – Ashmole 782 – aflat sub o vrajă. Deși se trage dintr-un neam vechi și celebru de vrăjitoare, Diana a renunțat de mult la moștenirea familiei sale în favoarea cercetării universitare și a unei vieți obișnuite, așa că, după o analiză sumară, returnează manuscrisul.

Dar descoperirea ei pune în mișcare o întreagă lume fantastică, atrăgând pe urmele sale deopotrivă demoni, vrăjitoare și vampiri. Printre ei se află și Matthew Clairmont, un vampir genetician pasionat de teoriile lui Darwin, pe cât de periculos, pe atât de enigmatic. Relația care se înfiripă între cei doi amenință să spulbere pacea fragilă care domnește de secole în lumea lor.

O poveste romantică sofisticată și plină de suspans îi unește în încercarea de a descoperi secretele manuscrisului, între ale cărui pagini se află cheia unui trecut misterios și a unui viitor nesigur.

„O fantezie pentru adulți plină de imaginație, cu toată magia din Harry Potter sau Amurg… O poveste irezistibilă despre vrăjitorie, știință și o iubire imposibilă.“ – People

„Un roman plin de detalii istorice strălucitoare și o eroină inteligentă și credibilă pe măsură… Harkness scrie cu entuziasm despre această lume magică.“ – Entertainment Weekly

Părerea mea: Încep recenzia prin a menționa că întâi am urmărit cele două sezoane ale serialului, care m-a acaparat cu personajele sale și lumea fabuloasă creată de autoare. Acum a venit rândul cărților, a aventurii enigmatice, plină de evenimente primejdioase.

În aceste povești există un sâmbure de adevăr, ceva care îi sperie pe oameni și îi ajută să ne nege existența. Cea mai puternică trăsătură specifică a oamenilor este puterea de a tăgădui realitatea. […]

Oamenii se pot convinge singuri că susul e jos și negrul e alb. Este darul lor special.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor de Deborah Harkness este primul volum din seria omonimă de romane, care ne prezintă o incursiune misterioasă în existența vrăjitoarelor, demonilor și a vampirilor, creaturi care conviețuiesc printre oameni. Diana Bishop este profesor universitar în cadrul Universității Oxford, iar viața ei de zi cu zi presupune studierea cărților și a istoriei din spatele lor. Deși Diana face parte dintr-o veche și ilustră familie de vrăjitoare, neamul Bishop, cu rădăcini datând încă din secolul al XVII-lea, ea a renunțat cu mult timp în urmă la magie, ducând o viață normală. Profesia îi ocupă tot timpul, odată cu pasiunea pentru istorie, iar cercetările sale stau la baza vieții de profesor universitar. Din momentul în care Diana descoperă Ashmole 782, un manuscris alchimic dispărut de mai bine de un secol și jumătate, o serie de evenimente sunt puse în mișcare, evenimente care nu doar că-i vor zdruncina viața aparent banală, dar o vor forța să-și accepte adevărata natură magică.

Destinul vrăjitoarei ajunge să se întrepătrundă cu cel al lui Matthew Clairmont, un vampir genetician din Oxford, astfel că cele două specii ajung să lucreze împreună pentru a scăpa de Congregație, o grupare periculoasă, aflată în slujba creaturilor nelumești, hotărâtă să descopere prin orice mijloace, secretele care se ascund între paginile manuscrisului alchimic.

„-Un big-bang genetic. Sunteți ca o galaxie care se naște dintr-o stea muribundă. În câteva momente, genele voastre vă transformă în altceva – ceva inuman.”

Să nu vă intimideze numărul mare de pagini pe care romanul îl găzduiește, vă asigur că acțiunea este intensă, paginile curg lin și cu cât avansezi mai mult, poftești cu ardoare să afli cât mai multe. Fiind istoric ca profesie și având în spate un fundal academic, Deborah Harkness își face temele ca la carte și oferă cititorului o istorie bogată și convingătoare, extrem de intensă, dar și întunecată.

Dacă există ceva care îți acaparează atenția de la început este stilul alert prin care acțiunea se desfășoară, iar relația dintre Diana și Matthew prinde contur încă din primele o sută de pagini. Pe măsură ce piesele încep să se unească, imaginea de ansamblu capătă noi înțelesuri, care sunt în stare să dezbine toate crezurile pe care aceste creaturi le aveau despre lumea lor. Având în spate enigmele pietrei filozofale și secretul nemuririi, Ashmole 782 este mai mult decât un manuscris despre alchimie, este soluția prin care vampirii, vrăjitoarele și demonii pot aprofunda existența lor pe această lume.

Diana și Matthew înțeleg rapid că trebuie să lucreze împreună pentru a elucida misterul din spatele reapariției bruște a manuscrisului enigmatic. Să fi fost pură întâmplare, noroc, sau ceva mai mult de atât? Magia care o înconjoară pe tânăra vrăjitoare poate fi secretul, cheia necesară pentru a deschide cufărul ce ascunde tainele care învăluie această misiune. Odată cu trecerea timpului, relația celor doi se dezvoltă și apar sentimentele de dragoste, un lucru de altfel interzis. Instinctul protector al lui Matthew înflorește și atinge cote maxime, dovedindu-i Dianei că vampirii nu sunt întrutotul acele creaturi reci și nemiloase despre care a citit.

„-Ce-ai cu părul meu? Cum poate cineva cu un păr ca al tău sa fie impresionat de chestia asta? […] Părul lui Ysabeau e ca satinul, al lui Marthe la fel. Al meu e un haos – are toate culorile curcubeului și pe deasupra e și greu de ținut sub control.

-De-asta îl iubesc, zise Matthew, eliberând delicat șuvițele din mâna mea. Este imperfect, ca viața însăși. Nu e păr de vampir, lucios și impecabil. Îmi place faptul că nu ești vampir, Diana.”

Matthew este enigmatic și precaut, profesia lui constă în analizarea ADN-ului creaturilor, a înțelegerii lor, dar Diana reușește să spulbere zidurile ridicate de acesta, ajungând tocmai la inima lui. Îi cunoaștem trecutul, privim cu adevărat în cursul vieții sale pe pământ, din momentul nașterii ca om și după cel al reînvierii ca vampir. A cunoscut tragedia și teroarea, a întâlnit până și personalități istorice, dar lucrul care poate trece testul timpului și poate topi până și inima unui vampir, este dragostea. Fiind dispus să riște totul pentru Diana, vampirul reușește să câștige încrederea vrăjitoarei și a mătușilor sale.

Neamul Bishop și-a creat recunoaștere printre vrăjitori odată cu trecerea secolelor, însă Diana se rupe de magie din dorința de a trăi o viață obișnuită. Părinții i-au fost luați de lângă ea de la o vârstă fragedă, fiind lăsată în grija mătușilor ei, responsabile cu creșterea micuței vrăjitoare. Magia există totuși în viața Dianei, iar din momentul când Matthew îi testează ADN-ul, rezultatele devin imaginea misterioasă către trecutul ei și a strădaniilor părinților acesteia de a o proteja de pericolele viitorului. Povestea de dragoste a celor doi a fost prezisă cu mult timp înainte de a avea loc, adevărul care iese la iveală determinându-i pe protagoniști să afle și să înțeleagă puterea reală care sălășuiește în interiorul Dianei. Astfel, necesitatea de a pune mâna pe tainicul Ashmole 782 devine primordială.

„Mereu ai fost un copil între două lumi, o vrăjitoare aparte. Dar înaintea ta nu se deschide nici o cale pe care să nu se afle și el. Pe oriunde ai apuca, trebuie să-l alegi pe el.”

Cartea pierdută a vrăjitoarelor ne prezintă o poveste de dragoste interzisă, o colaborare magică între specii, care prinde cititorul în ghearele sale și-l vrăjește. Combinând elemente din istorie, știință și magie, autoarea ne pune pe tavă un deliciu pentru iubitorii poveștilor cu creaturi supranaturale, așa că nu pot decât să o recomand cu drag.

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).