CityVisionMagazine

O poveste întunecată despre colonialism și eugenism

Mexican Gothic este o carte amețitoare, îți intră sub piele încă de la primele capitole și acolo rămâne. Au trecut câteva zile de când am încheiat această aventură morbidă și întunecată și încă mă trezesc gândindu-mă la ea și la tot ce s-a întâmplat în acele pagini. Este genul de carte care te bântuie și nu îți dă pace nici mai târziu, după ce ai terminat-o. Din momentul în care o începi știi că nu vei renunța ușor la poveste și nici ea nu îți va îngădui să te oprești. Se agață de tine. Te prinde în tentaculele otrăvitoare ale Întunecimii. La început, am încercat să o citesc mai lent, să mă bucur de fiecare descriere și să trăiesc experiența la maxim. Am vrut să simt fiecare cuvânt pe piele. Așa că nu citeam foarte repede și nici foarte mult. Mi-am dat seama încă de la început că merită. Îmi amintea de alte cărți (Rebecca și Crimson Peak), cu povești asemănătoare, tulburătoare. Acest roman se joacă cu mintea ta până când ajungi să te întrebi ce este real și ce e un produs al coșmarurilor. Nu poți fi niciodată sigur de nimeni și de nimic. M-a ținut în suspans de la început, iar pe parcursul lecturii am simțit că nu pot să respir, fiind implicată în aventura lui Noemi prin sinistra casă numită Locul Înalt.

Mexican Gothic – Silvia Moreno-Garcia

An apariţie: 2021
Autor: Silvia Moreno-Garcia
Editura: Nemira, colecția Armada
Titlu Original: Mexican Gothic
Traducător: Dan Sociu

image

Sumar: „Romanul horror perfect!” – Nerdist

•       Câștigător al PACIFIC NORTHWEST BOOK AWARD

•       Nominalizat la NEBULA AWARD & BRAM STOKER AWARD

•       Declarat unul dintre cele mai bune romane din 2020 de The New Yorker, Vanity Fair, The Washington Post, Marie Claire, Library Journal, Book Riot, Library Reads

După ce primește o scrisoare tulburătoare în care verișoara ei o imploră să o salveze de la moarte, Noemi Taboada pleacă spre Locul Înalt, reședința acesteia dintr-o zona rurală a Mexicului. Deși nu pare, nici pe departe, o luptătoare neînfricată (e foarte elegantă și nu s-ar încumeta să apară nicăieri fără o rochie șic și fără rujul său marca Elizabeth Arden), Noemi nu duce deloc lipsă de curaj, nelăsându-se înspăimântată nici măcar de coșmarurile sale îngrozitoare. Așa că nu se sperie nici când descoperă că Locul Înalt ascunde multe secrete întunecate, căci verișoara ei s-a căsătorit cu terifiant de charismaticul moștenitor al unui fost imperiu în domeniul mineritului, din a cărui istorie de familie nu lipsesc episoadele de o violență nebună. Noemi se trezește prinsă în ghearele fascinației și groazei într-o casă imensă bântuită de fantomele trecutului.

Un amestec de scene horror și elemente de gotic tradițional, de parcă Lovecraft și-ar fi dat întâlnire cu surorile Bronte în America Latină.” – The Guardian

„E ca și cum o putere supranaturală ne-ar îndemna să dăm paginile acestui roman palpitant.” – The Washington Post

Părerea mea:

„Noemi și-a întors fața de la el și s-a uitat spre tavan. Dar tavanul se topise. A văzut un ou din care a ieșit un lujer alb, subțire. Un șarpe. Dar nu, nu! Mai văzuse cândva o imagine asemănătoare. În camera lui Francis, în urmă cu câteva ore. Pe pereți. Ciupercile în acuarelă și etichetele lor dedesubt. Și pe una scria „val universal”. Da. Asta era! Oul spart, coajă desfăcută, șarpele care era ciupercă ieșită din pământ. Șarpele de alabastru, alunecând, devorându-și coada.”

Cartea „Mexican Gothic” s-a numărat printre cele mai citite romane ale anului pandemic 2020, având elemente gotice clasice, întâlnite în cărțile surorilor Bronte sau în romanul Dracula. Este învăluită în mister, ascunde multe pasaje de groază și personaje feminine neînfricate. Dincolo de scena clasică a anilor ’50 și de ținutele mereu la modă ale lui Noemi, cartea dezvăluie multe probleme curente și arzătoare, cum ar fi: relațiile toxice, incestul, violul, decăderea femeii în ochii unui bărbat nemilos. Singura care pare că se împotrivește acestui sistem aberant este Noemi Taboada, o tânără din capitala Mexicului. Este foarte inteligentă, hotărâtă și educată. Merge la universitate și vrea să urmeze un master, dar familia ei a fost reticentă în privința alegerii sale. Motivul principal pentru care acceptă să vadă în ce stare se află verișoara ei este faptul că i s-a promis posibilitatea de a merge la universitate pentru a-și continua studiile, un fel de schimb amiabil. În plus, îi plac petrecerile, bărbații frumoși și distracția. Este o fată foarte modernă din 1950.

Un alt substrat al acestei povești este eugenismul, o teorie socială care susține îmbunătățirea geneticii umane prin diferite mijloace de intervenție. Scopurile declarate sunt acelea de a crea oameni mai sănătoși, mai inteligenți, economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane. Păstrarea sângelui pur. Aici intră în discuție incestul și căsătoriile între rude de gradul I și II, întâlnite încă din antichitate. De asemenea, problemele rasiale și abuzurile fizice, dar mai ales psihice ale femeilor, obligate să tacă și să accepte ce li se întâmplă sunt laitmotivul acestei cărți. Dincolo de toate scenele de groază, coșmarurile și ciupercile care au o conștiință proprie, aceste probleme fac din roman un adevărat manifest al societății în care trăim. Trecută sau actuală. Este o poveste despre intruziune, despre sacrificiile pe care le fac femeile reduse la tăcere pentru a perpetua controlul și asuprirea bărbaților.

„- Șșșș! i-a răspuns Florence, dezgustată.

În Locul Înalt nu se spuneau lucrurilor pe nume, nici măcar acum.”

image

Silvia Moreno-Garcia o pune pe Noemi, personajul principal al cărții, în fața unor obstacole tulburătoare, o trece prin focurile iadului, îi înrădăcinează spaima în suflet pentru ca la final să apară mugurii unui viitor mai bun. Noemi este singura care se împotrivește modului de viață de la Locul Înalt, chiar și a felului în care o tratează tatăl său, în naivitatea sa bogată. Ea ține piept unui bătrân bolnav și nebun, care se crede zeu, Howard; unui cumnat abuziv, Virgil și unei matroane abuzate, care suferă de sindromul Stockholm. Mai mult, chiar încearcă să aducă pe drumul cel bun două suflete rătăcite: pe Francis și pe verișoara ei, Catalina.

„Viitorul, s-a gândit ea, nu poate fi prevestit și forma lucrurilor nu poate fi anticipată. Era absurd să crezi altceva. Dar în acea dimineață erau tineri și se puteau agăța de speranță. Speranța că lumea putea fi reclădită, mai bună și mai dulce.”

Le mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.

Libris aniversează 30 de ani de pasiune pentru cărți și peste 18 milioane de titluri vândute cu o nouă identitate vizuală, marcând astfel trecerea într-o nouă etapă de dezvoltare a librăriei online. De-a lungul celor trei decenii și două generații de librari, peste 1,6 milioane de cititori au cumpărat cărți, iar recordul de vânzări a venit pe 30 noiembrie 2020, când au fost expediate 17.500 de volume.

Astfel, website-ul Libris.ro, destinație vizitată lunar de peste 800.000 persoane interesate de cărți și experiențe culturale s-a schimbat complet, punând mai mult în lumina reflectoarelor „vedetele” industriei: cărțile și pe autorii lor. Cititorii pot regăsi, pe lângă selecția vastă de 50.000 titluri în limba română și peste 235.000 titluri în limba engleză, o varietate de recomandări de lectură, recenzii și opțiuni de a răsfoi volumele preferate înainte de achiziție.