CityVisionMagazine

O moștenire zămislită din sare, nisip și furtuni

Fiecare familie are o istorie ce o definește, chiar dacă este impresionantă și tumultoasă ori plictisitoare și lipsită de evenimente. Uneori secretele strămoșilor noștri ne pot bântui, deși nu le cunoaștem cu adevărat. Și atunci când părinții duc propria luptă cu viața, datoria urmașilor acestora este de a-i ține aproape. Cu orice preț. Familia este un subiect întâlnit în prima carte a duologiei Fable. Romanul descrie în paginile sale ce înseamnă iubirea pentru aproapele tău, chiar și atunci când trădarea și primejdia par sinonime cu propria existență. Pentru Fable, călătoria de autocunoaștere abia a început, prinsă într-o poveste cu gust sărat de lacrimi, colorată de strălucirea comorilor, a mării învolburate, dar și a vieții de marinar. Moștenirea duce mai departe această poveste a eroinei preferate, care va merge până în pânzele albe pentru a nimici toate provocările pe care i le așterne viața.

Moștenirea – Adrienne Young

An apariție: 2021
Autor: Adrienne Young
Editura: Storia Books, colecția Young adult
Titlu original: Namesake
Traducător: Bogdan Voiculescu

image

Sumar: Continuarea romanului bestseller Fable.

După ce a eliberat corabia Marigold de sub conducerea tatălui ei, Fable devine un pion în planurile ticluite de Holland, o temută comerciantă de nestemate care ascunde un secret nebănuit. Prinsă într-un complot care ar putea schimba pentru totdeauna comerțul din Strâmtori, ea trebuie să riște totul – inclusiv libertatea și căminul pe care și l-a găsit în sfârșit – pentru a-i salva pe cei pe care-i iubește.

Captivant, emoționant și plin de răsturnări de situație, romanul Moștenirea ne poartă într-o aventură palpitantă pe mare și pe uscat.

„Noi doi am adus un blestem asupra noastră, Fable. Mereu vom avea ceva de pierdut.

Știam asta în ziua aceea, în Lațul Uraganului, când te-am sărutat.

Știam la Dern, când ți-am spus că te iubesc.”

„O lume maritimă conturată în culori vii. Fanii primului volum vor citi pe nerăsuflate finalul seriei!“ — Kirkus Reviews

„O călătorie antrenantă care, în final, îi va mulțumi pe cei care au urcat anul trecut la bordul corabiei Marigold alături de Fable. Ritmul alert îți dă sentimentul că ceva nou și dramatic se petrece pe fiecare pagină a poveștii.“ — Culturess

„Fanii primei cărți vor recunoaște aceeași lume bătută de vânturile mării, a criminalilor fără scrupule și a aventurii îndrăznețe, și vor urmări mulțumiți cum Fable și West, nobili, imperfecți și devotați unul celuilalt, își găsesc locul în ea.“ — The Bulletin of the Center for Children’s Books

„Un deznodământ uluitor pentru o serie YA captivantă.“  Young Adults Book Central

image

Părerea mea: În cultura marinarilor, echipajul ambarcațiunii se comportă precum o familie. Indiferent de obârșia de unde se trage respectiva persoană sau de credința pe care o are, cu toții lucrează împreună într-un sistem bine pus la punct. Alături de echipaj, marinarul are parte de o serie de emoții: se bucură, suferă, cunoaște victorii sau eșecuri.

După ce a reușit să-și elibereze prietenii, Fable nu simte gustul libertății. Luată prizonieră, tânăra neînfricată va porni într-o aventură până la capătul mării pentru a pune mâna pe singurul lucru care îi poate reda liniștea, o adevărată piatră filozofală. Prietenii îi sunt alături, vechi aliați își fac și ei apariția, însă va fi de ajuns să își recâștige libertatea?

„Nu eram un dragor jevalez de rând și nici un pion în conflictul dintre Zola și West. Eram fata lui Saint. Și, până să plec de pe Luna, toți nemernicii din echipajul ăsta aveau s-o știe.”

Fable a cunoscut abandonul, trădarea și nesiguranța de la o vârstă fragedă. Să spere că poate găsi iubire și înțelegere în acele ape tulburi e sinonim cu fantezia. Totul până la West și a sa corabie Marigold. Amândoi sunt căliți în Strâmtori, iar marea le ține companie. Se știe că iubirea te împinge să faci lucruri ieșite din comun și acest lucru este valabil și pentru cei doi. Oare West este pregătit să renunțe la tot pentru Fable? Dar invers? – sunt întrebări pe care și le pune orice cititor odată ce parcurge capitol după capitol. Iar răspunsul se ascunde în paginile romanului Moștenirea.

”Mă simțeam în siguranță. Nu știam dacă aș fi putut să iubesc pe cineva ca tatăl meu, dar îl iubeam. Cu o dragoste adâncă și rugătoare. Cu o dragoste înspăimântătoare.”

Dacă există ceva ce Fable urăște pe lume ar fi lipsa de loialitate. Mai ales când lista de aliați se subțiază pe zi ce trece, iar ea devine un pion într-un plan născocit pe ascuns de oameni lipsiți de încredere. Deznodământul este incert. Pe măsură ce rândurile curg și paginile sunt întoarse, putem observa cum temuții comercianți joacă pe degete viețile altora pentru propriul câștig.

Asemenea primului volum, prezența mării face parte din mirajul cărții. Este un personaj care nu comunică. Este furioasă și veșnic în căutare de victime. Însă comorile ascunse în infinitul său par să merite efortul de a înfrunta gigantul albastru.

Personajele dragi se găsesc prinse într-o serie de comploturi puse la cale de cei mai puternici și periculoși comercianți pe care marea i-a cunoscut. Propria viață atârnă de un fir de păr atunci când Fable află secrete nebănuite despre mama sa, când își află rădăcinile. Cu ce mistere a plecat de pe această lume ființa care i-a dat viață și până unde este dispusă să meargă pentru a-l salva de la pieire pe propriul tată?

”Și cel mai mult îmi sfâșia inima faptul că, prin cine știe ce mijloace, prin cine știe ce mișcare a întunericului, încă eram mândră că sunt fata lui Saint.”

”Eram sare și nisip și mare și furtună.
Eram căliți în Strâmtori.”

Vă invit să citiți cartea Moștenirea de Adrienne Young pentru a afla răspunsurile la toate aceste întrebări, dar și deznodământul unei povești uimitoare. Le mulțumesc prietenilor de la editura Storia Bookspentru exemplarul oferit!