CityVisionMagazine

Nu te uita. Nu privi. Dacă vrei să trăiești… NU TE UITA.

Bird Box. Orbește

An apariţie: 2019
Autor: Josh Malerman
Editura: CORINT / Leda Edge
Titlu Original: Bird Box
Traducător: Liviu Szoke

Sumar: Malorie își crește copiii așa cum poate: cu ușile-ncuiate, draperiile trase și toate ferestrele acoperite cu saltele, să nu poată pătrunde nicio rază de lumină. Să nu poată zări ce este afară. Să nu poată desluși inamicul invizibil care a pus stăpânire pe întreaga lume și care îi transformă pe toți cei care-l privesc în criminali violenți și, în cele din urmă, în sinucigași.

Cei mici dorm încă, dar, în curând, va fi silită să-i trezească și să-i lege la ochi. Astăzi vor risca totul. Astăzi trebuie să iasă neapărat din casă. Să plece, orbește, într-o călătorie de care depinde supraviețuirea lor.

Bird Box: Orbește este un thriller psihologic atât de bine scris, încât amintirea sa te va bântui de-a dreptul mult timp după ce îl vei fi terminat de citit.

O carte care trebuie devorată pe nerăsuflate, printre degete. N-a mai scris nimeni o asemenea poveste de groază. Josh Malerman ne-a oferit un roman cu adevărat memorabil.” – Hugh Howey, autorul romanului Silozul.

Părerea mea: Lumea așa cum o știm a dispărut. Teroarea pândește în aer și în sufletele celor rămași în viață. Nu știu ce îi vânează. Nu au idee ce a pornit apocalipsa. Nu știu decât că trebuie să facă orice ca să supraviețuiască. Încă din primele pagini facem cunoștință cu Malorie. Pare singura eroină împotriva acestei forțe invizibile care a decimat populația planetei, și atunci când are și doi copii în grijă, totul pare de zece ori mai complicat.

Isteria pune adesea stăpânire pe ea și simți cum înnebunește și mai mult cu fiecare pagină pe care o dai la o parte. În ciuda acestui lucru, Malorie se roagă să rămână puternică. Altfel ea, Băiatul și Fata vor avea aceeași soartă ca și restul populației. Descoperim cea mai mare încercare a lui Malorie de până acum. Și dacă te gândești că mersul până la fântână, legat la ochi, este groaznic sau să crești doi copii care să nu știe niciodată cum arată cerul, ceea ce urmează o să te arunce într-un vârtej de nesiguranță până la finalul cărții. Eroina este supusă unei noi călătorii inițiatice, de această dată într-o lume pe care nu o mai cunoaște, la finalul căreia speră că o așteaptă ceva mai bun decât patru ani închisă într-o casă care miroase a aer statut și a amintiri dureroase.

Nu avem parte de prea multe explicații despre ceea ce a aruncat lumea în teroare, nici nu putem vedea monstrul, dar Josh Malerman ne ajută să îl creionăm întorcând încă o pagină și încă una până la final. Trăirile lui Malorie devin ale noastre, spaima ni se transmite și nouă cu ușurință, iar durerea cu care își privește copiii devenind niste roboți pune și ea stăpânire pe universul nostru. Dar mai ales tentația de a privi dușmanul în ochi. Și nu, nu este vorba despre curaj, ci mai mult de o sfidare căci totul a fost luat de lângă ea și la orice pas până și Băiatul și Fata și fărâma de luciditate care i-a mai rămas, pot dispărea.

Îți recomand această carte, disponibilă pe site-ul Editurii Corint: http://www.edituracorint.ro/bird-box-orbeste.html