CityVisionMagazine

Moonfall – o viziune unică asupra anihilării omenirii

De-a lungul anilor am devenit tot mai pasionați și entuziaști de filmele ce redau diverse dezastre naturale, în special datorită efectelor vizuale care adesea ne pun pe gânduri prin veridicitatea lor. Ne întrebăm cu groază cum s-ar sfârși lumea dacă am ajunge într-un punct ce declanșează așa numita apocalipsă. Să fie din cauza unui virus ucigător, a forțelor naturii de necontrolat sau din cauza unui asteroid distrugător? Cert este că ne dorim să evităm aceste realități care aprind flacăra fricii în sufletul oamenilor.

Filmul „Moonfall” ne aduce în prim-plan anihilarea vieții pe Terra, nu din cauza unor corpuri cerești aflate la milioane de kilometri de planeta pe care o numim casă, ci din cauza lunii, satelitul natural al Pământului. Deviată de pe orbita sa, luna se află pe o rută de coliziune directă cu planeta noastră, amenințând să reducă la zero omenirea. În disperare de cauză, o echipă de eroi atipici încearcă să salveze omenirea și în același timp să înțeleagă ce s-a întâmplat cu luna. Ce forțe misterioase au schimbat traiectoria corpului ceresc care de milioane de ani orbitează Pământul din același loc?

Îl cunoașteți pe Roland Emmerich, sau dacă nu ați auzit de el, măcar ați urmărit producțiile sale din ultimii ani. Este considerat maestrul filmelor cu dezastre naturale, iar dacă vă spun de „Unde vei fi poimâine?/ The day after tomorrow”, „2012”, „Ziua Independenței/ Independence Day”, precum și sequelul  „Independence Day: Resurgence”, vă dați seama despre cine vorbim. Nu încape îndoială că toate aceste filme urmează o așa-zisă rețetă clasică, unde omenirea se confruntă cu o amenințare de proporții planetare, dar în cele din urmă iese victorioasă. Însă de cele mai multe ori, urmărim aceste filme pentru spectacolul vizual, pentru scenele fabuloase, dar și pentru curajul protagoniștilor. „Moonfall” adună laolaltă elemente, teme, chiar și scene din toate filmele menționate mai sus și le duce mai departe într-o aventură și un inamic cum nu am mai văzut.

Din punct de vedere vizual, „Moonfall” întrece orice producție din portofoliul regizorului. Un spectacol vizual cu efecte duse la cel mai înalt nivel vor răpi zâmbete și mirare de pe fețele privitorilor. Să nu mai zic de coloana sonoră, unde simți și trăiești fiecare tremur, fiecare șuier de vânt sau picătură de apă. Recomand să fie văzut pe un ecran cât mai mare și acolo unde este posibil, cu un sistem Dolby Atmos.

Scenariul lucrează în favoarea protagoniștilor, așa cum ne-am obișnuit, fiind presărat cu multiple scene care evocă curaj, vulnerabilitate, dar și mister. Trăim aceste filme pentru ceea ce vor să ne ofere, iar actorii implicați reușesc să te treacă prin toate trăirile posibile.

În prin plan îi vedem pe Halle Berry care este Jocinda Fowl, fost director NASA, Patrick Wilson, un fost astronaut NASA pe nume Brian Harper și John Bradley care-l interpretează pe KC Houseman, un adept al teoriilor conspirației despre Lună. Cunoaștem anvergura primilor doi actori, nume ilustre din industria Hollywood, însă pot spune că John este cel care iese în evidență. Poate îl știți din serialul „Game of Thrones” drept Samwell Tarly, iar dacă acolo excela într-un rol secundar, aici își merită cu desăvârșire rolul principal.

„Moonfall” ne reamintește de ce urmărim astfel de filme, aducând laolaltă tot ce are mai bun de oferit Roland Emmerich. Scene duse la extrem din punct de vedere al cataclismului, efecte vizuale de înaltă clasă și o amenințare la care nu te așteptai, vin sub forma unei realități înspăimântătoare asupra vieții așa cum o cunoaștem. FIlmul este lansat în US de către LIONSGATE, în asociere cu AGC STUDIOS și STREET ENTERTAINMENT, iar în România, este distribuit de Vertical Entertainment și va putea fi vizionat exclusiv în cinematografe din 4 februarie 2022.