CityVisionMagazine

Magie străveche, dragoni antici și blesteme ale tăcerii

Orientul are farmecul lui, deoarece ne transpune în vremurile de odinioară când dinastiile își întindeau domnia peste tărâmuri vaste, legendele reprezentau chiar un mod de viață și influențele vestice nu întinau aspectul mistic și atractiv al pământurilor asiatice. Poate chiar și magia era pretutindeni, căci există un licăr de credibilitate în toate legendele ce au depășit testul timpului.

Basmele și poveștile asiatice ce fac trecerea de la realitatea palpabilă la fantasticul țesut între paginile romanelor pe care le citim sunt poate cele mai neprețuite ingrediente de care nu ne putem lipsi. Dar vă avertizez, Șase cocori stacojii vă poate lăsa fără cuvinte la propriu, căci veți fi nevoiți să parcurgeți distanțe formidabile pentru a dovedi cele mai aprige provocări care vă ies în cale. Dacă sunteți pregătiți pentru aceste aventuri în inima unui tărâm unde magia este interzisă, Shiori vă așteaptă în călătoria ei pentru a-și salva frații, familia și chiar regatul de magia întunecată.

Șase cocori stacojii de Elizabeth Lim

An apariție: 2022
Autor: Elizabeth Lim
Editura: CORINT, colecția CorinTeens
Titlu original: Six Crimson Cranes
Traducător: Simona Ștefana Stoica

Sumar:  O prințesă în exil, un dragon metamorfic, șase cocori fermecați și un blestem cumplit…

Inspirat din basme și povești asiatice, acest roman fantasy plin de sensibilitate imaginat de autoarea seriei SÂNGE DE STELE este perfect pentru cei care au îndrăgit Zestrea Orishei!

Shiori’anma, singura prințesă din Kiata, are un secret. Prin vene îi curge magie, care a fost interzisă în regatul său. De obicei, tânăra se pricepe să își strunească darul, însă, în dimineaţa logodnei sale, Shiori își pierde controlul.

La început, greșeala ei pare pur și simplu noroc chior, căci împiedică nunta pe care, de altfel, prințesa nu și-a dorit-o niciodată. Amănuntul însă nu îi scapă Raikamei, mama vitregă a lui Shiori.

Vrăjitoare la rândul ei, Raikama o alungă din regat pe tânăra prinţesă, iar pe frații acesteia îi transformă în cocori. Mai mult decât atât, o avertizează pe Shiori să nu sufle niciun cuvânt despre asta, căci pentru fiecare sunet care îi va părăsi buzele, unul dintre frații ei va muri.

Fără bani, fără voce și singură, Shiori pornește în căutarea rudelor ei, dar are surpriza să descopere o conspirație întunecată al cărei scop este îndepărtarea de la tron a familiei sale. Tânăra poate îndrepta lucrurile, dar, pentru a face acest lucru, trebuie să aibă încredere într-o pasăre de hârtie, un dragon incredibil de ager și chiar și în tânărul cu care a luptat atât de mult să nu se mărite. În plus, trebuie să accepte magia la care a fost învățată toată viața să renunțe, indiferent de prețul pe care îl are de plătit.

Țesând laolaltă elemente din povești precum Lebedele ori Cenușăreasa, dar și din legende chinezești, Elizabeth Lim imaginează un basm fantastic unic și fermecător, care va rămâne multă vreme în inimile cititorilor săi.

„Un basm uluitor, povestit într-un mod care îți taie respirația.” – Stephanie Garber, autoarea trilogiei CARAVAL

„Șase cocori stacojii este un basm cuceritor, pe care nu-l mai poți lăsa din mâna, o poveste care îți dă fiori și te încântă în același timp. Lim este o scriitoare desavârșită!” – Kerri Maniscalco, autoarea seriei ANCHETELE LUI AUDREY ROSE

„O versiune superbă a unui basm de odinioară, povestita cu fler și originalitate. O lectură obligatorie pentru iubitorii romanelor fantasy în care se regăsesc elemente folclorice.” – Juliet Marillier, autoarea romanului Daughter of the Forest

„Am iubit-o pe Shiori din momentul în care a sărit pe fereastră pentru a scăpa de logodnă, adică primele scene ale romanului.” – Kristin Cashore, autoarea trilogiei CELE ȘAPTE REGATE

Părerea mea: Nimic nu este mai trist pe această lume decât să privești cum viitorul îți este decis în locul tău. Nu o putem învinui pe Shiori’anma, singura prințesă din Kiata, atunci când dorește să scape de logodna impusă de familia ei. Dar vedeți voi, tânăra ascunde un secret care-i poate pune familia în pericol: posedă abilități magice. Cu toate că magia este interzisă în regat, Shiori nu contenește să creeze lucruri nemaipomenite, sub forma cocorilor de hârtie care devin rapid un meșteșug care-i aduce alinare. Ba chiar reușește să însuflețească una din păsările de hârtie, pe Kiki, ce ajunge să fie nu doar o confidentă pentru Shiori, dar și o aliată în aventurile primejdioase de mai târziu. Așa ajungem să înțelegem un lucru esențial în legătura celor două: dacă Shiori moare, și Kiki moare.

„Alteori visam că mă căutau, traversând în zbor ținuturi îndepărtate pe care nu le cunoșteam. Mă rugam ca acele vise de o claritate nefiresc de vie, să fie niște simple viziuni. Și ca frații mei să fie în viață, în siguranță, și să nu se fi uitat pe ei înșiși – sau să mă fi uitat pe mine.”

Dar în centrul universului ei se regăsesc și cei șase frați pe care-i iubește nespus de mult și care îi alimentează speranța și devotamentul: Andahai, Benkai, Reiji, Yotan, Wandei și Hasho. Cititorul va fi captivat de legătura celor șapte, astfel că la finalul cărții, aceștia ajung să fie elementele ce compun tabloul fermecător din spatele romanului. Încă din momentul în care sunt preschimbați în cocori de către mama lor vitregă, lumea lui Shiori este dată peste cap, neînțelegând ce plănuiește mama lor vitregă, Raikama. Nu știe nimic despre trecutul ei, așa cum și adevăratul nume i-a fost uitat de timp. Este doar Cea Nenumită. Cert este că pentru a ridica blestemul abătut asupra fraților și familiei, Shiori trebuie să parcurgă mai multe provocări ce o vor purta până în inima magiei primejdioase de care a încercat să stea departe. Dar atunci când în peisaj intră dragonii antici, demonii întunecați și aliați neașteptați, Shiori înțelege că nu există cale de întoarcere. Deznodământul este cu atât mai neașteptat, pe cât este de uimitor.

„Frica este doar un joc, mi-am repetat în gând, la nesfârșit. Îl câștigi dacă joci. ”

Dacă ați îndrăgit seria Sânge de stele, ei bine acest roman vă va veni mănușă. N-am putut să nu observ asemănarea cu acele cărți, căci autoarea ne oferă o imagine în asamblu asupra orientului și mitologiei ce se ascunde în spatele legendelor. De la straie colorate, înțesate de modele intricate, la mâncăruri apetisante cu specific asiatic și până la dragoni desprinși din legendele antice chinezești. Nu vă speriați de aceștia, ei bine, nu de toți, căci Shiori descoperă că Seryu, pe cât este de egocentric, pe atât de mult dorește să o ajute și să o protejeze oferindu-i o frântură din perla sa, sursa magiei dragonilor. M-a fascinat povestea, deoarece am descoperit până unde este dispusă eroina noastră să meargă pentru a-și salva familia, sânge din sângele ei.

„Cât mi-ar fi plăcut să dansez din nou pe acordurile flautului lui Yotan sau să cânt cu mama în bucătărie! Acelea au fost vremuri fericite, precum momentul trăit acum. Din păcate, și cântecul lui Megari avea să devină, poate mult prea curând, o amintire.”

Cu toate acestea, cartea reușește cu brio să se diferențieze printr-un aspect unic și neașteptat, o caracteristică despre care nu știam că-mi va plăcea și de care aveam nevoie: tăcerea. Shiori nu a rămas neatinsă de blestemul mamei vitrege, căci dacă suflă o vorbă despre faptele Raikamei, frații ei ar muri numaidecât. Astfel că aproape întreg parcursul tinerei prințese ajunge să fie învălui într-o liniște apăsătoare, devenind rapid o barieră de nedepășit și lăsând-o vulnerabilă în fața inamicilor nemiloși. Cum ar putea cere ajutor dacă nu poate vorbi și mai mult de atât, blidul de lemn care-i acoperă veșnic capul este un stigmat rușinos de care nu se poate descotorosi. Deodată, prin ochii protagonistei reușim să-i auzim gândurile, dar și trăirile personajelor secundare cu care interacționează. Brusc, acestea devin vocea care ghidează cursul poveștii, lucru ce l-am adorat tot mai mult pe măsură ce răsfoiam paginile. Chiar și ajutorul venit întocmai din partea logodnicului de care fugise ajunge să fie un licăr de speranță într-o mare de negură.

„ Până în ziua de azi, cocorii poartă firele destinului nostru. Se spune că de fiecare dată când drumurile a doi oameni se încrucișează, la fel se întâmplă și cu firele lor. Când devin importanți unul pentru celălalt sau își fac o promisiune unul altuia, se formează un nod, care îi leagă.”

Desigur că finalul cărții aduce și cele mai intense scene, precum și întorsăturile de situație care m-au ținut cu sufletul la gură. Dezvăluirile de la final ne fac să ne întrebăm până unde mai este dispusă Shiori să meargă și câte resurse de energie și voință mai posedă. Sleită de puteri, dar având alături aliați de nădejde, finalul sigur vă va da pe spate.

„Nu aș vrea să fii singură, Lina, nici în clipele de fericire, nici în clipele de tristețe. Mi-aș dori ca firul tău să fie înnodat de-a pururi cu al meu.”

Șase cocori stacojii este o poveste învăluită în farmecul basmelor de odinioară, înțesată de elemente fantastice și brodată cu folclorul și mitologia chinezească. În cine să-ți pui încrederea pare o provocare anevoioasă, iar deodată, propriul glas nu mai este o armă care să te protejeze de inamici. Magia, familia și aliații par să fie tot ceea ce ai nevoie.

„Învață din greșelile mele! a glăsuit ea atât de încet, încât a trebuit să mă apropii ca să aud. Și învață din bucuriile mele! Înconjoară-te de cei care te vor iubi mereu, în pofida greșelilor și a defectelor tale. Întemeiază-ți o familie care te va considera în fiecare zi mai frumoasă, chiar și atunci când părul tău este alb, atins de trecerea anilor. Fii lumina care face lampionul cuiva să strălucească!”

Le mulțumesc prietenilor de la grupul editorial Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.