CityVisionMagazine

Legături de familie, faimă și scandaluri

În secolul trecut, industria divertismentului – incluzând cinematografia și muzica – a devenit una dintre cele mai importante din America – statut pe care și-l păstrează până în zilele noastre, parțial și datorită imensului interes al publicului pentru Hollywood. Regatul strălucitor al celebrităților a fascinat întreaga lume, încă de la început. Admirate, apreciate, chiar și invidiate, starurile de la Hollywood au fost mereu în atenţia presei. Fanii şi-au dorit întotdeauna să afle cum trăiesc artiștii lor preferaţi, ce mănâncă și cum îşi petrec timpul liber. Probabil că așa a apărut și subiectul cărților scrise de Taylor Jenkins Reid – Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo și Scandalul din Malibu.

Scandalul din Malibu de Taylor Jenkins Reid

An apariție: 2022
Autor: Taylor Jenkins Reid
Editura: CORINT, colecția Leda Bazaar
Titlu original: Malibu Rising
Traducător: Maria Adam
Rating: ⭐⭐⭐

Sumar:  Malibu: august 1983. Este ziua celui mai așteptat eveniment monden al anului: petrecerea găzduită de Nina Riva pentru a marca sfârșitul verii. Toată lumea bună tânjește să fie acolo, în preajma strălucitorului clan Riva, format din: Nina, talentată la surf și supermodel; frații ei, Jay și Hud, unul, surfer de succes, celălalt, fotograf renumit; și adorata lor soră mai mică, pe nume Kit. Cei patru frați exercită o fascinație cu totul aparte asupra strălucitorului Malibu, ba chiar a întregii lumi, fiind ilustrarea perfectă a zicalei „Ce naște din pisică șoareci mănâncă!” Asta pentru că sunt progeniturile legendarului cântăreț Mick Riva, nimeni altul decât cel de-al treilea soț al actriței Evelyn Hugo, diva din Cei șapte soți ai lui Evelyn Hugo.

image

Până la miezul nopții, petrecerea scapă complet de sub control, iar până dimineață, conacul Riva este cuprins de flăcări. Însă, înainte de prima rază de soare, alcoolul curge în valuri, muzica răsuna cu putere, iar iubirile și secretele care nu le dau pace celor patru frați vor ieși la suprafață. Scandalul din Malibu este o poveste despre o noapte de neuitat din viața unei familii: noaptea în care fiecare va trebui să aleagă ce amintire va păstra de la oamenii care i-au marcat existența, dar și ce va lăsa în urmă.

Câștigătoare a Goodreads Choice Awards 2021 la categoria „Cel mai bun roman de ficțiune istorică”.

„Irezistibil! […] Dramatism la cote amețitoare pe plajă, alături patru frați sexy amatori de surf și de celebrul lor tată!” – People

„Reid a creat încă o dată un roman captivant, cu un ritm amețitor, care îi face pe cititori să călătorească fără efort între decenii și diferite episoade ale poveștii.” – The Washington Post

„Reid oferă o poveste de familie uluitoare, care îți taie respirația.” – Marie Claire

„Descrierile pe care Reid le face înso­ritului Malibu sunt atât de vii, încât cititorii pot jura că simt briza oceanului pe chip sau nisipul între degetele de la picioare. […] O poveste despre legăturile dintre membrii unei familii, dar și despre puterea necesară pentru a-ți găsi libertatea.” – Kirkus

image

Părerea mea: Scandalul din Malibu explorează relațiile dintre membrii unui familii celebre, precum și a prețului dureros al faimei. Cartea urmărește povestea a patru frați cunoscuți datorită numelui pe care îl poartă: Nina, Jay, Hud și Kit Riva. Aceștia organizează cea mai mare și scandaloasă petrecere a verii.Nimic ieșit din comun până acum. Însă acțiunea se petrece în august 1983, chiar înaintea unui incendiu devastator. Prin descrierile detaliate ale coastei californiene, Reid reușește să-și transpună cititorul pe plajele din Malibu. Aproape că poți simți briza sărată a oceanului și nisipul între degetele de la picioare, iar valurile completează acest tablou al simțurilor. Cu toate acestea, vocea narativă a lui Reid are o greutate emoțională, care vine să echilibreze peisajul de vis al coastei însorite.

De asemenea, romanul este împărțit în două părți. Prima parte, între orele 7:00 și 19:00; și partea a doua, de la 19:00 la 7:00. Pe măsură ce petrecerea trece de la un act la următorul, narațiunea te poartă și în copilăria fraților Riva. Astfel, există o sumenedie de evenimente și o tensiune care se acumulează cu fiecare capitol parcurs. Așadar, acest roman pare real, dar ușor inaccesibil – așa cum sunt și celebritățile. Se aseamănă într-o oarecare măsură cu Daisy Jones & The Six, deoarece nu de puține ori am fost nevoită să mă conving că nu este o poveste reală. Industria de divertisment, precum și locațiile sunt create cu atâta autenticitate, încât este greu de crezut că nu e o biografie. Într-adevăr, autoarea are un talent incontestabil de a crea adevărate evadări prin intermediul paginilor cărților ei.

„Durerea nu avea capăt, teama nu avea limită. Nu exista nicio plasă care s-o prindă, nimic de care să se lovească, niciun parter care să-i pună capăt agoniei și suferinței.”

În calitate de soră mai mare, Nina Riva este protagonista acestui roman și îmi place felul în care a fost conturată. Ea este cerebrală și complexă. De la o vârstă fragedă, personalitatea și trăsăturile ei au fost modelate de mediul în care a crescut. În plus, i-am adorat pe cei trei frați ai Ninei: Jay, Hud și Kit. Au suficiente asemănări pentru a fi autentici, dar cantitatea potrivită de diferențe pentru a ieși în evidență pe cont propriu. Pe măsură ce capitolele le oferă un context istoric descendenților Riva, cititorul ajunge să-i cunoască suficient de bine pentru a-i înțelege. Viețile lor sunt fascinante. Dar sub aparența celebrității puteți vedea cum plecarea tatălui celebru și dispariția subită a mamei lor îi marchează definitiv pe cei patru. Loialitatea și dragostea joacă un rol în relațiile acestora, iar modul în care temele sunt țesute în narațiunea captivantă transformă această carte într-o experiență unică.

Scandalul din Malibu nu este doar o carte despre o petrecere și un incendiu. Este o carte despre familie și puterea de a merge mai departe. Și este o carte despre iertare. Evenimentele din viețile celor patru frați îl împing pe cititor să se întrebe dacă experiențele și greșelile părinților noștri își lasă amprenta pe destinul fiecăruia. Dacă vă plac celelalte romane ale lui Taylor Jenkins Reid, nu mă îndoiesc că vă veți bucura și de Scandalul din Malibu.

Mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit!