CityVisionMagazine

Jocuri de culise și creaturi supranaturale

Imaginează-ți și totul va deveni posibil într-o clipită! Citind vei ajunge să călătorești în locuri fantastice și vei descoperi tărâmuri uitate de lume. Știți foarte bine că ador să citesc, să explorez lumi fictive și să evadez din cotidian. Ce am mai citit în ultima perioadă?

Nume de cod: TURA. Dosarele Checquy, volumul I

An apariţie: 2019
Autor: Daniel O’Malley
Editura: Corint (colecția Leda Edge)
Titlu Original: The Rook
Traducător: Alexandra Fusoi

Sumar: „Trupul pe care-l porți a fost cândva al meu.”

Așa începe scrisoarea pe care Myfanwy Thomas o ține în mână atunci când se trezește într-un parc londonez înconjurată de cadavre care poartă mănuși din latex. Fără să aibă habar cine e, Myfanwy trebuie să urmeze instrucțiunile pe care i le-a lăsat fostul eu pentru a-și descoperi identitatea și a-i găsi pe agenții care vor s-o distrugă.

Curând află că e o Tură, un membru de rang înalt al unei organizații secrete numite Checquy, care se luptă cu numeroasele forțe supranaturale din Marea Britanie. De asemenea, descoperă că și ea posedă o abilitate rară, posibil letală.

În misiunea ei de a afla care membru din Checquy a trădat-o și de ce, Myfanwy întâlnește o persoană cu patru trupuri, o aristocrată care îi poate pătrunde în vise, o instituție secretă unde copiii sunt transformați în luptători letali și o conspirație mai mare decât și-ar fi putut închipui vreodată. Înțesat de personaje deopotrivă fascinante și fantastice, “Nume de cod: Tura” e un thriller ingenios, plin de suspans și umor, care marchează debutul ambițios al unui tânăr scriitor extrem de talentat.

Recenzie:

O carte în care universul fantastic al creaturilor supranaturale se împletește cu un joc de șah bine gândit și cu intrigi demne de curțile europene. Cum ar fi să te trezești într-o noapte fără amintiri și cu o singură scrisoare care te va îndruma către o serie de probleme și decizii? Desigur, poți continua sau te poți retrage, întocmai ca într-un joc de șah în care miza este uriașă. De asemenea, „Nume de cod: TURA” este o carte scrisă de un bărbat, însă acest lucru este aproape imperceptibil. Spun imperceptibil, căci lipsesc acele înflorituri și dulcegării care creează universul romanelor scrise de mâna femeilor. Dar nu e nimic, acțiunea abundă și nu ai cum să te plictisești.

Cititorul pășește într-o lume plină de creaturi magice monstruoase, de personaje cu puteri supranaturale, care trăiesc chiar sub nasul oamenilor. Acțiunea are loc în clădirile unei organizații secrete aflată într-o Anglie modernă, dar necunoscută celor care nu știu de existența acestor creaturi. Protagonista se trezește amnezică. Nu are idee cine este pe urmele ei și de ce își dorește ca aceasta să dispară de pe fața pământului. Este nevoită să își ducă viața ca până atunci, să meargă la o slujbă pe care nu o mai cunoaște și nu are idee ce reguli ar trebui urmate. Acțiunea este setată fantastic, chiar dacă uneori există pasaje care creează confuzie. Astfel ajungi să trăiești povestea prin ochii personajului principal, care este la fel de neștiutor ca și tine. Și nu ai cum să nu te îndrăgostești de sarcasmul său!

Universul din “Nume de cod: TURA” este deopotrivă fascinant și înfricoșător, personajele sunt magnetice și șarmante, rele și revoltătoare. Nu există stereotipuri, ci doar personaje frumos conturate, expresive, care trăiesc într-o lume secretă, în care politica joacă în continuare un rol important. Fiecărui personaj îi este atribuit un post în acest sistem arhaic. Există pioni, ture, nebuni… Da, da, v-ați prins! Totul este un ingenios joc de șah! Este o carte condimentată cu de toate: umor, sarcasm, situații ciudate, aberante. Avem de-a face cu o organizație secretă neobișnuită, cu personaje misterioase. În acest univers, în plină amnezie, Tura Myfanwy Thomas trebuie să mențină anonimatul organizației Checquy, să scape de toate creaturile care o urmăresc, de mâzgă și spori, să descopere cine i-a furat amintirile și să citească scrisorile pe care le-a lăsat o versiune a ei de care nu își mai amintește. Și restul personajelor sunt la fel de bizare: Tura Gestalt, agentul cu patru trupuri, blond, atletic, obișnuit să dea ordine. Ingrid, secretara Turei Thomas, care poate să citească gândurile și să vadă în viitor. Calul Eckhart, omul de bază în materie de experiență militară, cel mai bun tactician al Curții și un luptător minunat. Nebunul Alrich, seducător și intrigant, periculos și imprevizibil. Personaje la fel de întunecate!

Este posibil să ți se pară un roman halucinant, absurd, controlat de haos și este genul acela de carte pe care poți să o iubești sau poți să o urăști. Unele pasaje mi s-au părut interesante, capitole întregi în care adrenalina atingea cote maxime, însă altele păreau scoase dintr-un labirint mult prea întortocheat. Recomand această carte celor care au răbdare și trec mai departe de primele 100 de pagini pentru a afla cine a vrut să o omoare.

Cartea este disponibilă pe site-ul editurii: https://www.edituracorint.ro/nume-de-cod-tura-dosarele-checquy-volumul-i.html

Mulțumesc pentru această oportunitate, editura Corint!