CityVisionMagazine

Intrigi, magie și mitologie persană

Pentru cititorul avid, scrierile lui Tahereh Mafi au un farmec aparte, constând într-o proză luxuriantă. Cuvintele ei strălucesc precum pietrele prețioase care de-abia așteaptă să fie descoperite de către vânătorul de comori, dar, ca de fiecare dată, călătoria cunoașterii este plină de pericol și încântare. Cartea Un regat întrețesut construiește un univers în care personajele încearcă să-și ducă traiul de zi cu zi, în care singura constantă este promisiunea unei dureri de neimaginat în detrimentul siguranței. Povestea are accente dure și reprezintă o explorare mai profundă a ceea ce înseamnă cu adevărat decizia oamenilor. Lumea pare să fie văzută doar în nuanțe de gri și nu în alb și negru. Dacă sunteți în căutarea unei povești construite impecabil, cu personaje remarcabile, cât se poate de reale, veți vrea să adăugați această carte pe lista de lectură. Personal, m-am trezit prinsă în mrejele unei povești exotice, presărată cu note fantasice, în care puterea lui Alizeh și natura impulsivă a lui Kamran reprezintă deliciul oricărui cititor.

Un regat întrețesut de Tahereh Mafi

An apariție: 2022
Autor: Tahereh Mafi
Editura: CORINT, imprint Leda Edge
Titlu original: This Woven Kingdom
Traducător: Ioana Bena
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar:  Pentru toți, Alizeh este o slujnică de care te poți lipsi oricând și a cărei identitate nu va fi dezvăluită niciodată: ea este moștenitoarea de mult pierdută a unui străvechi regat al djinnilor. Este mereu vânată și silită să se ascundă la vedere, altminteri se va expune la pericole cumplite.

Până într-o zi, când face o greșeală.

Prințul moștenitor, Kamran, a auzit profețiile; știe despre înfiorătorul monstru care, se spune, îi va ucide bunicul. Întunericul se pogoară cu repeziciune asupra imperiului său, îmboldindu-l pe tânăr să îi caute originile. Însă cu cât devine mai suspicios în privința slujitoarei cu ochi bizari, cu atât află tot mai multe lucruri despre ea – și cu atât mai greu îi este să o dea uitării. Chiar dacă ideea de-a se lăsa captivat de Alizeh înseamnă să ignore tot ce-a învățat până atunci.

Un regat întrețesut este o poveste despre împărății care se ciocnesc, iubiri interzise și o regină de mult uitată care trebuie să își croiască drum prin întuneric pentru a-și recăpăta tronul, a-și reconstrui imperiul și a-și salva oamenii de la așa-zisa viață pe care au fost obligați să o ducă.

„Într-o poveste construită cu măiestrie, Mafi urzește o vrajă a destinului și a primejdiei, a iubirii interzise și a intrigilor de curte, a magiei și a revoluției.” – CASSANDRA CLARE, autoarea seriei „Instrumente Mortale”

„Un regat întrețesut m-a captivat prin lumea abil construită și romantismul ei torid. Această carte este o nestemată strălucitoare, dar cu margini ascuțite ca lama.” – RENÉE AHDIEH, autoarea seriei „Urgia și zorile”

„Proza luxuriantă, plină de descrieri, se combină cu un romantism sfâșietor în această poveste plină de fantezie. Dureros de frumoasă!” – Kirkus Reviews

„În acest roman excepțional bazat pe texte islamice și pe poemul persan Șah-Namé, Mafi completează o lume superb construită cu o proză bogată și sensibilă care îmbogățește enorm fundalul mitologic al poveștii, reușind să plăsmuiască un subiect emoționant și o poveste de iubire tragică, plină de intrigi de curte.” – Publishers Weekly

„Pregătește-te să fii distrus – această poveste îți va pătrunde în inimă și o va face să bubuie, iar la final te va lăsa fără suflare.”  – STEPHANIE GARBER, autoarea seriei „Caraval”

Părerea mea: Moștenitoarea unui regat de mult uitat, Alizeh este doar o servitoare ușor de ignorat, care face tot posibilul pentru a-și asigura anonimatul. Între timp, prințul moștenitor Kamran ajunge să audă frânturi dintr-o profeție care prevestește moartea regelui. Ceea ce nu se așteaptă este ca servitoarea cu ochi stranii să fie cea care îl va lăsa fără prețiosul său regat. Încă de la început, Mafi creează o lume care ilustrează exact statutul lui Alizeh. Este un univers în care a fi educat se traduce printr-o condamnare la moarte. Bunătatea este privită cu suspiciune, iar lupta de a supraviețui vine în detrimentul vieții altuia.

„Alizeh fusese de mult timp forțată să ducă o viață de anonimat și insignifiantă. Fusese acostată și scuipată, bătută și desconsiderată. Fusese redusă la un nimic în ochii societății, abia dacă era recunoscută ca ființă vie și era imediat uitată de aproape toți cei pe care îi întâlnea.”

În ciuda realității dure în care trăiește, Alizeh este o tânără care suferă din cauza angajatorilor care încearcă să-i exploateze latura muncitoare pentru că este un djinn. Situația ei nu o împiedică să facă acte de bunătate față de ceilalți, dar, în același timp, știe că există oameni care încearcă să o omoare… și Kamran ar putea fi unul dintre aceștia. Așadar Kamran și Alizeh sunt două personaje aflate în antiteză. Alizeh este sinceră și are o inimă de aur, dar e calculată, dorindu-și să-și ascundă identitatea reală. Kamran este dur și lipsit de scrupule, dar și el are o latură mai sensibilă. Când cele două personaje se întâlnesc, legătura dintre ei este de netăgăduit.

”Djinnii fuseseră cândva singurele ființe inteligente de pe Pământ; erau creaturi mai puternice, mai rapide, mai robuste și mai ingenioase decât ar putea lutul să fie vreodată. Cu toate acestea, cei mai mulți au orbit în noaptea fără sfârșit.”

Mai mult, pornind de la legendele și miturile persane, am descoperit o mulțime de lucruri de-a dreptul fascinante. Djinnii sunt cât se poate de fascinanți. Și legenda lor este esențială pentru intriga cărții. Nu mă voi axa prea mult pe acest aspect, deoarece include detalii care pot deveni oricând spoilere.  Acțiunea are un ritm echilibrat. Nu a avansat atât de repede încât cititorul să rateze informațiile relevante, dar nu a fost nici lentă încât să te plictisească. Pe măsură ce se avansează în poveste, cititorul se trezește învăluit în intrigi de curte, precum și în pericolele cu care se confruntă personajele. Un pic de romantism presărat cu o tentativă de crimă și multă magie transformă cartea într-o lectură greu de ignorat.

Mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit!