CityVisionMagazine

Între legendă și realitate. Ce alegi?

Uneori viața se poate transforma într-un joc pe care îl câștigi sau îl pierzi. Totul depinde doar de tine, personajul principal al propriei povești. Îți asumi risc după risc ori alegi să stai deoparte, devenind un simplu spectator? Viața este un carusel cu suișuri și coborâșuri. Viața este o poveste. Iar subiectul trilogiei „Caraval” este însăși magia vieții. Cartea ne aduce în prim-plan un univers fantastic învăluit în mister, în care personajele trec printr-o sumedenie de provocări, punându-și chiar viețile în joc. Deși am auzit de carte de câțiva ani buni, nu am reușit să o citesc până acum. Dar toate la timpul lor!

În 2016, cartea se afla în majoritatea topurilor internaționale drept unul dintre cele mai dorite volume ale anului: Yahoo, TeenVogue, Epic Reads, Goodreads, Entertainment Weekly s.a.  Despre ce e vorba? Descoperim povestea a două surori (Scarlett și Tella) care reușesc să scape de sub tirania tatălui lor și ajung să pătrundă în intriga periculoasă a unui joc legendar.

Legendar – Stephanie Garber

An apariţie: 2019
Autor: Stephanie Garber
Editura: RAO
Titlu Original: Legendary
Traducător: Andra Elena Agafiței

image

SumarLegendar. Cartea a doua. Continuarea volumului 1 – Caraval

O inimă de protejat. O datorie de plătit. Un joc de câștigat.

Donatella Dragna a scăpat, în sfârșit, de tatăl sau și a salvat-o pe sora ei, Scarlett, de la o căsătorie aranjată. Fetele ar trebui să sărbătorească, dar Tella nu este încă liberă. A făcut un aranjament disperat cu un infractor misterios și ceea ce îi datorează acestuia nimeni nu a fost niciodată în stare să afle: adevăratul nume al Stăpânului Caravalului, Legend. Singura șansă de a afla identitatea lui Legend este să câștige Caravalul, așa că Tella se aruncă încă o dată în legendarul joc. Pentru Caraval a fost nevoie întotdeauna de curaj, viclenie și sacrificiu, însă de această dată jocul cere mai mult.

Bine ați venit la Caraval, jocul abia a început!

„Am vrut să scriu o carte plină de întrebări la care nu este ușor de răspuns. Am vrut să spun o poveste despre personaje deopotrivă fragile și indestructibile. Am vrut confruntări între curaj și frică, între încredere și îndoială. Am vrut o avalanșă de emoții ce curge lent, înduioșătoare și palpitantă, cu sentimente care se amestecă precum vopselele. Deci, pregătiți-vă, prieteni!” – Stephanie Garber

„Impresionantă, originală, minunată.” – UȘA Today

„Un tur de forță al imaginației. Teme ca dragostea, trădarea și prețul dorinței se împletesc ca vrăjile Caravalului, iar săruturile senzuale ale lui Dante le vor da fiori cititorilor la fel de mult ca Tellei.” – Kirkus Reviews

„Legendar te duce într-o cursă caleidoscopică, plină de imagini amețitoare, incredibil de magică și cu atât de multe răsturnări, încât te întrebi ce urmează, cu fiecare pagină. Este puțin amețitor, puțin fermecător și absolut memorabil.” – Goodreads Reviews

Părerea mea: Caraval este o carte pe care fie o adori și îți dorești să îi pătrunzi în esență, să o înțelegi până la final, fie o urăști și te plictisești încă de la primele pagini. În cazul meu, cartea a adus un aer de prospețime, iar subiectul mi s-a părut diferit de restul lecturilor fantastice de până acum. Este complexă și fascinantă. Este intrigantă. Nu vei reuși să îi prinzi firul narativ decât la final după ce ai parcurs cu nesaț fiecare capitol. Acțiunea e intensă, intrigile răsar la tot pasul. Există atât de multe straturi care fac povestea să prindă viață chiar sub ochii noștri, transformând totul într-un carusel. Pe alocuri mi-a amintit de povestea lui Alice – „Alice în Țara Minunilor”. Ador lumea creată de Stephanie Garber, de la magazinele ciudate, străzile cufundate în întuneric până la toate atracțiile de pe insula misterioasă. Stilul impecabil al cărții, dar și răsturnările de situație m-au șocat și impresionat deopotrivă.

Abia așteptam să citesc volumul doi, Legendar”. Cartea este o continuare revelatoare a trilogiei. Dacă la început eram avertizați constant că totul este un joc și o iluzie care te poate face să îți pierzi mințile, în „Legendar” începem să ne rupem de această idee și pornim pe drumul spre mitologie, iar fiecare acțiune ne poate afecta viața pentru totdeauna.

image

„Viitorul tău poate fi cum îți dorești. Cu toții avem puterea de a ne alege propriul destin. Dar, draga mea, dacă te joci cu acele cărți, le dai Sorților înfățișate acolo ocazia de a-ți schimba calea. (…) Odată ce viitorul este prezis, capătă viață și luptă din greu să se manifeste.”

În primul volum, Scarlett era cea care încerca să dezlege secretele din jurul jocului și să își recupereze sora, Donatella fiind cea în jurul căreia se crea misterul. Acum lucrurile se schimbă. Povestea este spusă din punctul de vedere al Tellei, iar sora ei, Scarlett apare secvențial și atitudinea acesteia te pune pe gânduri. Este secretoasă, poate chiar rece. Magia Caravalului a împresurat-o și i-a atribuit o atitudine ceva mai îndrăzneață.

„Dragostea transforma lumea într-o grădină atât de înșelătoare încât îți era ușor să uiți că petalele de trandafir erau la fel de efemere ca sentimentele și că, într-un final, s-ar fi ofilit și ar fi murit, lăsând în urmă doar spinii.”

Tella este aruncată într-un ocean de minciuni, jocuri și secrete. Ajungem să aflăm mai multe despre consecințele cu care se confruntă după deciziile luate în timpul Caravalului. Și da, sunt destule. Nu voi spune prea multe, însă tânăra are o datorie față de un tânăr misterios și se trezește prinsă într-o luptă dintre doi mari jucători.

„Cheia unei astfel de șarade este să uiți că te prefaci. Invită minciuna să își joace rolul până ce te obișnuiești atât de mult încât pare adevăr.”

Ca de fiecare dată, magia cere un preț la schimb si provine dintr-o sursă. Aflăm pentru prima oară de existența Sorțile despre care se vorbește că ar fi fost închise în interiorul unor cărți de joc blestemate. Odată cu trecerea timpului, blestemul aruncat asupra lor a fost slăbit și unele dintre acestea au evadat în lume. Acum magia lui Legend are un egal. În acest context, Tella descoperă că mama ei poate fi în viață, însă este nevoită să câștige Caravalul și să afle identitatea lui Legend pentru a-și recupera părintele. Printr-o inexplicabilă întorsătură de situație, Tella se vede aruncată în braţele Prinţului Inimilor, Jacks, care este o Soartă malefică. Acesta pretinde că este urmaşul Reginei Elentine și o prinde în vraja sa pe Tella, drumul fiind uşurat de nimeni altul decât Dante. Dante este un personaj cheie, șarmantul actor din trupa lui Legend. Încurcăturile se țin ca scaiul de Tella, așa că săruturile misterioasei Sorţi o pot lăsa fără suflul vieţii, oprindu-i inima pentru totdeauna dacă nu câștigă Caravalul.

„Fiecare poveste are patru părți – începutul, mijlocul, partea aproape de final și adevăratul final.”

La Curtea Reginei Elentine, locul unde se desfășoară noua ediție a Caravalului, Tella ajunge să se întrebe ce poate fi mai important pentru ea: salvarea propriei vieţi sau găsirea mamei sale? Siguranţă sau risc, ce va alege? Unde se află inima ei: la misteriosul Dante sau la maleficul Jacks? Şi cât va dura până ce îşi vor face apariţia şi celelalte Sorţi? Dar, mai ales, ce are de gând să facă Legend cu toate informațiile pe care le-a primit?

„Nu toată lumea are parte de adevăratul sfârșit. Sunt două tipuri de încheiere, deoarece majoritatea oamenilor renunță la partea poveștii în care lucrurile sunt cele mai rele, unde situația pare imposibilă. Dar atunci speranța este cea mai necesară. Doar cei care perseverează își găsesc adevăratul final.”

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea „Legendar” poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).