CityVisionMagazine

Finalul călătoriei celor trei rochii fermecate și a croitorului neînfricat

Fiind un tărâm îndepărtat, Orientul are un farmec aparte. De la florile de cireș și a lor mireasmă îmbietoare până la peisajele unice, totul pare parcă smuls din povești. Iar miturile despre dragoni, kitsune ori personaje emblematice oferă și mai multă culoare acestor locuri magice. Este un tărâm pe care nu l-am explorat îndeajuns, cunoscând doar puține aspecte, cum ar fi basmul lui Mulan. Hua Mulan a fost o figură legendară în China antică, născută în perioada Dinastiilor de Nord şi de Sud. Povestea ei a fost iniţial descrisă într-un cântec popular de pe vremea acestor dinastii, însă nu şi consemnată de istorici ca făcând parte din istoria oficială a Chinei. Dar cântecul folcloric numit Balada lui Mulan a făcut ca istorisirea faptelor ei eroice să dăinuie peste milenii. Trăsăturile lui Mulan erau bunătatea, curajul, puterea de a îndura încercări, şi atitudinea detaşată faţă de faimă şi avere. Aceste calităţi alese au transformat-o într-o memorabilă figură feminină în cultura tradiţională chineză, şi, astfel, legenda ei s-a transmis mai departe până în timpurile noastre.

M-am bucurat să descopăr un personaj ce îi seamănă izbitor în cartea Urzeala zorilor de Elizabeth Lim. Maia Tamarin dispune de abilități ieșite din comun. Dibăcia ei cu acul și ața o transformă într-unul dintre cei mai buni croitori din ținut, așa cum a fost și tatăl ei. Copilăria Maiei a fost marcată de arta croitoriei, iar în adâncul sufletului știe că are tot ce-i trebuie pentru a deveni cel mai bun maestru croitor. I-am fost alături de-a lungul călătoriei sale, i-am urmărit evoluția și am așteptat cu nerăbdare următorul volum.  

Destrămarea Întunericului de Elizabeth Lim

An apariție: 2021
Autor: Elizabeth Lim
Editura: CORINT, colecția Corinteens
Titlu original: Unravel the Dusk
Traducător: Iordana Ferenț și Ștefan Ferenț

Sumar: Călătoria Maiei Tamarin pentru a face rost de cele necesare pentru a croi rochiile din zâmbetul soarelui, lacrimile lunii și sângele stelelor are urmări nebănuite.

Tânăra se întoarce într-un imperiu aflat în pragul războiului. Edan, băiatul-vrăjitor pe care îl iubește, a dispărut – poate pentru totdeauna –, și, de îndată ce pune piciorul în Palatul de Toamnă, Maia este silită să îmbrace rochia din zâmbet de soare și să ia, în secret, locul viitoarei mirese a împăratului pentru a păstra pacea. Când rivalii suveranului află despre înșelăciune, sunt hotărâți să îi facă pe vinovați să plătească. Totuși, războiul care pornește  în jurul Maiei este nimic în comparație cu lupta care se dă în sufletul tinerei.

De când a fost atinsă de maleficul Bandur, Maia a început să se transforme în demon: ochii îi sclipesc roșii în cele mai nepotrivite momente, și nu-și mai poate stăpâni magia, corpul sau mintea. Pentru că nu mai are mult timp la dispoziție, tânăra este dispusă la orice sacrificiu pentru a-l găsi pe Edan, a-și proteja familia și a aduce pacea pe meleagurile natale.

„Ce mod strălucit de a încheia această serie!” – THE NERD DAILY PURSUITMAG. COM

„Elementele din cultura chineză îmbogățesc intriga pe muche de cuțit, iar proza ​​frumos scrisă oferă  o încheiere fermecătoare unei duologii remarcabile.” – Booklist

„Forța acestei povești constă în luptele care se dau în sufletul Maiei, precum și în modul în care autoarea țese în structura romanului diferite mituri și legende asiatice […] Cititorii cărora le-a plăcut prim parte vor descoperi că, în volumul al doilea, totul a fost amplificat, inclusiv revărsarea de violență și tragismul evenimentelor.” – Kirkus Reviews

„Seria aceasta este pură magie. Vă rog, poate cineva să îmi trimită schițele celor trei rochii croite de Maia?” – YOURWORDSMYINK.COM

Părerea mea: Când am pășit din nou în acest univers, m-am bucurat să redescopăr un tărâm și o poveste care m-au captivat de la primele pagini. Spre deosebire de primul volum, Destrămarea Întunericului este o carte scrisă într-un ritm alert, care crește exponențial cu fiecare capitol parcurs. Îți ții respirația, stai pe marginea prăpastiei, iar atmosfera este din ce în ce mai sufocantă. Ardeam de nerăbdare să aflu ce se va întâmpla în continuare și am citit cartea într-o singură zi. M-a captivat de la primul capitol până la ultimul. De această dată, Elizabeth Lim explorează latura magică a Maiei, dar și cea demonică, deoarece cu fiecare zi care trece, tânăra este mai aproape de destinul său întunecat. Tristețea și întunericul îi macină sufletul.

„Am simțit mare parte din mine pierzându-se fără urmă. Oricât de mult încercam să mă țin departe de amintiri, acestea erau ca apa, mi se scurgeau printre degete.”

În prima parte a cărții, Edan este absent, însă și el are de-a face cu o serie de probleme și provocări care îl țin locului. Și dacă în volumul introductiv, el juca rolul liderului și al protectorului, acum, Maia este cea care încearcă să salveze ținutul. Iar Edan îi acordă ei timp pentru a străluci, fără să o facă să se simtă subestimată sau neajutorată. Are încredere în ea și în deciziile sale. Sunt ca două jumătăți ale unui întreg.

„Noi doi eram asemenea soarelui și lunii împărțind aceleași stele și aceeași boltă cerească.”

Un personaj care m-a surprins plăcut a fost Lady Sarnai. Nu mă așteptam ca ea să aibă o asemenea evoluție, însă dacă stau să mă gândesc, totul are logică și poveștile celor trei personaje creează un univers cum nu am mai întâlnit în alte cărți. Lady Sarnai este o adevărată prințesă războinică, o conducătoare înnăscută și un bun strateg în război. În acest context, magia Maiei devine din ce în ce mai inumană, descoperind că rochiile sunt parte din ființa ei și că reprezintă singurul scut care o protejează în fața demonului ce pune stăpânire pe ea.

„Magia din tine este sălbatică. O pot mirosi. Este ca lemnul care arde mocnit, iar fumul este atât de gros, că face aerul dificil de respirat.”

Seria Sânge de stele este ideală pentru iubitorii fantasticului brodat cu magie și elemente de basm. Personajele sunt fermecătoare, spiritul uman trece dincolo de granițele realității, fiind ajutat de magie. În plus, la Maia intervine creativitatea, care, pentru prima dată nu mai este doar o virtute, ci și o armă tăioasă.

„Acul este pentru croitor ceea ce este sabia pentru războinic. Nu este nicio diferență!”

Vă invit să aflați deznodământul acestei cărți și le mulțumesc prietenilor de la editura Corint pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de pe link-ul următor: click aici.