CityVisionMagazine

Editura PUBLISOL lansează cartea Erdoğan și criza Turciei moderne, a reputatului istoric Soner Çağaptay

Într-o lume în care se manifestă tot mai mari tensiuni între Rusia și lumea occidentală, între Orientul Mijlociu și Europa, între sunniți și șiiți, între islamism și liberalism, Turcia constituie un veritabil punct de întâlnire al tuturor acestor falii geopolitice.

De o bună perioadă de timp, destinul Turciei este strâns legat de cel al președintelui său, abilul politician populist de dreapta Recep Tayyip Erdoğan. Începând din 2002, Erdoğan își consolidează pas cu pas poziția, folosindu-se de toate pârghiile necesare – politice, economice, culturale –, pentru a întoarce Turcia la valorile tradiționale islamice. Pentru aceasta, a fost nevoie, printre altele, de reprimarea vocilor critice – ziariști, scriitori, academicieni, membri ai forțelor armate sau angajați ai sistemului juridic. Controversata lovitură de stat din 2016 a fost menită să îi creeze lui Erdoğan o aură de salvator al națiunii, un Atatürk anti-Atatürk. Numai că, de atunci, națiunea turcă se adâncește în criză.

În Erdoğan și criza Turciei moderne, Soner Çağaptay urmărește parcursul politic al lui Recep Tayyip Erdoğan, de la absolventul de colegiu musulman, dezorientat de societatea modernă, la exponentul mișcării politice islamiste. În căutarea rădăcinilor politice ale lui Erdoğan, Çağaptay radiografiază istoria mai recentă sau mai îndepărtată a Turciei, neevitând să vorbească deschis despre liberalism, kemalism, gülenism, dar și despre spinoasa problemă kurdă.

Cartea este structurată în următoarele capitole (la final cuprinde note, index, bibliografie):

Introducere:    Cine este Recep Tayyip Erdoğan?

Capitolul 1       Un copil sărac și religios, în Turcia seculară

Capitolul 2       Turcia după Atatürk

Capitolul 3       Fundamentele islamului politic în Turcia

Capitolul 4       Generalii făuresc o nouă Turcie

Capitolul 5       Ascensiunea fulgerătoare a lui Erdoğan ca primar al Istanbulului

Capitolul 6       Furtuna perfectă

Capitolul 7       Erdoğan la putere: anii fericiți

Capitolul 8       Revoluția tăcută

Capitolul 9       Revoluția își devorează copiii

Capitolul 10     Viitorul kurzilor din Turcia: pace sau război?

Capitolul 11     Pariul politicii externe

Capitolul 12     Sfârșitul crizei din Turcia

Cartea va fi disponibilă la finalul lunii februarie, la prețul de 44.90 lei pe publisol.ro, în librării, magazine on-line (emag.ro, libris.ro, librex.ro, elefant.ro, librarie.net, cartepedia.ro, bookcity.ro, carturesti.ro, bookzone.ro etc) și la chioșcurile de presă.