CityVisionMagazine

Editura PUBLISOL anunta aparitia cartii ISTORIA CADERII REGIMURILOR COMUNISTE, de Stelian Tanase

Istoria caderii regimurilor comuniste este o cronica a evenimentelor din 1989 care au dus la eliberarea Europei Centrale si de Est de sub dominatia sovietica. Mai mult decat atat, este o fresca a unei epoci intregi aflate sub semnul Razboiului Rece, al Cortinei de Fier si al Zidului de la Berlin. Dar este tot atat de bine si un manual de instructiuni pentru intelegerea prezentului: Cum evadam din gulag? Cum scapam de serviciile secrete care controleaza vietile oamenilor? Cum sunt inlaturati dictatorii obsedati de propria lor putere? Pe scurt, cum se poate iesi dintr-un regim totalitar?

Aceasta carte apare in vreme de razboi. Rusia lui Vladimir Putin a invadat Ucraina, proband ca demonii comunismului nu au dispa­rut. Moscova a inceput o noua campanie impotriva democratiei si libertatii. Experienta de cosmar prin care trec astazi milioane de victime ale armatei ruse le-a readus la suprafata pe cele similare din memoria colectiva a romanilor, polonezilor, cehilor de la finele celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A spus-o presedintele SUA, George Bush, la Bucuresti: „Voi stiti ce inseamna raul!”.

Istoria caderii regimurilor comuniste arata de ce, cum si datori­ta caror oameni se prabuseste un regim totalitar. Este cronica evolutiilor politice si sociale care au dus la anul miracolului – 1989. Asa cum reiese din cartea de fata, raul are un sfarsit. Daca stim acest lucru, nu ne va mai fi frica si raul se va termina. Aceasta carte nu poate lipsi din nicio biblioteca – fireste, pentru cine vrea sa afle adevarul despre lumea in care traieste.

Lavinia Betea mentioneaza in cuvantul inainte:

In multimea scrierilor despre comunism si a numerosilor autori care abordeaza teme majore ale contemporaneitatii, Stelian Tanase este o prezenta de o prodigiozitate si acribie aparte. Eu nu cunosc pe un altul care, in ultimii 30 de ani, sa fi depus mai mult efort prin cercetarea de arhiva si intervievarea de martori implicati. Expert al gnozei comuniste si contestatar al acesteia din insesi anii omnipotentei sale in estul „cortinei de fier”, s-a proiectat frenetic, dupa caderea regimului, in exceptionalitatea unor fapte care-au marcat schimbarea… Sa citim, asadar, cu luare aminte aceasta carte capitala si pentru intelegerea „enigmelor” lui decembrie 1989 din Romania. Dand, totodata, crezare concluziei sale:„ Stafia comunismului, despre care vorbea Marx in secolul trecut ca ar bantui Europa, s-a dus si nu va reveni niciodata”.