CityVisionMagazine

Ecourile trecutului elucidează enigmele din viitor

Timpul este înșelător, poate să fie parșiv, să te joace pe degete cu foarte mare ușurință. Știi că timpul nu este mereu răbdător cu oamenii, mai ales când totul pare să meargă bine sau să curgă extrem de anevoios când lucrurile iau o turnură dificilă. Câteodată răspunsurile pentru drumul din prezent se găsesc în trecut, în detalii ascunse.

Cartea pierdută a vrăjitoarelor” ne-a făcut cunoștință cu o lume aparent banală, dar primejdioasă, înțesată de creaturi neomenești, care își duc viața printre muritori, nebănuind acest aspect ascuns al realității lor. „Școala nopții este o invitație în trecut, când omenirea se afla pe calea progresului, viața era în plină expansiune, iar reverberațiile prezentului erau inexistente. Să fie întrutotul adevărat?

Școala nopții – Deborah Harkness

An apariţie: 2019
Autor: Deborah Harkness
Editura: LITERA, colecția Blue Moon
Titlu Original: Shadow of Night
Traducător: Ana Dragomirescu

Sumar: Dragostea lor este mai puternică decât legea, decât timpul, decât viața însăși. Porniți într-o călătorie prin timp la capătul căreia speră să găsească nu doar cartea pierdută a vrăjitoarelor, ci și sursa neobișnuitelor ei puteri, Diana și Matthew ajung în Anglia elisabetană, într-o lume a spionilor și a uneltirilor în care primii ghizi le sunt vechii prieteni ai vampirului, straniul grup de personalități literare, științifice și politice ale epocii cunoscut sub numele de Școala Nopții. Pe măsură ce pânza de minciuni pe care o reprezintă trecutul lui Matthew se strânge în jurul lor, Diana și iubitul ei ajung în Franța, apoi în Boemia, la curțile celor mai importanți monarhi ai lumii. Pentru Matthew Clairmont călătoria în timp nu-i lucru ușor, așa cum nici Dianei nu-i e simplu să afle cheia moștenirii sale și să elibereze adevărata forță ce zace în ea. O sinuoasă călătorie a cunoașterii, în care alchimia, magia și istoria dau naștere unei povești despre dragoste, pasiune, legături de sânge.

“Fanii romanului de debut al lui Harkness, Cartea pierdută a vrăjitoarelor, vor fi încântați… Harkness le oferă și în acest volum suficient romantism și emoție pentru a-i face să dea paginile cu sufletul la gură. Cititorii îl vor devora.” – People

“Bucuria pe care Harkness, de formație istoric, o trăiește revizitând trecutul este evidentă pe fiecare pagină… Cititorul este prins ca într-o vrajă, care-l încântă și îl face să citească cele 600 de pagini ale cărții dintr-o suflare…” – Entertainment Weekly

Părerea mea: Măcar odată în viață ne-am întrebat ce ne rezervă viitorul, care sunt căile pe care le vom urma, ce acțiuni vom săvârșii și de ce nu, care este momentul în care viața noastră va înceta. În timp ce majoritatea oamenilor găsesc o curiozitate spre acest subiect, eu prefer să privesc spre trecut, spre timpurile demult apuse, în care vremurile erau mai întunecate și nesiguranța zilei de mâine stârnea grija oamenilor. Dincolo de paginile manualelor de istorie și a cărților care abordează această temă, imaginația proprie este cel mai actual și real mod de a călători în timp.

Harkness poartă cititorul într-o călătorie dincolo de granițele timpului modern, în urmă cu patru secole, în Anglia elisabetană. Diana și Matthew ajung în anul 1590, cele mai timpurii vremuri pe care tânăra vrăjitoare ajunge să le trăiască. Toate cunoștințele despre istorie se dovedesc a fi o armă utilă în încercarea lor de a căuta enigmaticul Ashmole 782 și de a se ascunde de Congregație.

“Acum, după ce călătorisem la distanță de câteva secole, știam că aparenta simplitate masca niște noduri de posibilități ce legau un număr inimaginabil de trecuturi de un milion de prezenturi și de infinite potențiale viitoruri. Isaac Newton credea că timpul e o forță esențială a naturii, ce nu poate fi controlată. După ce ne străduiserăm să ne întoarcem în 1590, eram dispusă să-i dau dreptate.”

Cei doi protagoniști sunt nevoiți să-și caute răspunsurile în timpurile care marcau sfârșitul dinastiei Tudorilor pe tronul englez, la sfârșitul domniei Elisabetei I. Vremurile sunt tulburi, țara este înconjurată de inamici, iar oamenii privesc cu ochi suspicioși orice lucru ieșit din comun. Vrăjitoarele nu sunt acceptate de oricine în ordinea firească a vieții, astfel că Diana trebuie mai mult ca oricând să-și păzească spatele. Trecutul lui Matthew îl reîntâlnește și este nevoit să retrăiască o viață apusă, care l-a modelat în altcineva. Cei doi găsesc ajutor din partea Școlii Nopții, o grupare de personalități literare, științifice și politice, compusă din demoni și vampiri, prieteni cu Matthew. Voința lucrurilor îi forțează pe cei doi îndrăgostiți să urmeze calea necunoscutului, fiind nevoiți să-și extindă aria de căutare pentru enigmaticul manuscris, ce găzduiește mult doritele răspunsuri la întrebările lor. Anglia nu este singurul teren de vânătoare, cei doi ajung de asemenea în Franța medievală și chiar și în îndepărtatul regat al Boemiei.

Așa cum am fost obișnuiți, Deborah Harkness compune o aventură complexă și impresionantă, presărată de magie și dragoste, care ține cititorul lipit de roman. Istoria prinde viață, timpul curge cu repeziciune, iar evenimentele nu încetează să apară, totul derulându-se într-un ritm alert. Autoarea reușește cu brio să redea peisajul Londrei secolului al XVI-lea, un tablou sumbru și primejdios, cadrul perfect al uneltirilor și al înșelăciunilor curții engleze.

“Eram foarte obosit, spuse el sfârșit. Însă Dumnezeu nu mi-a îngăduit să dorm. Nu după ce făcusem. Pentru păcatele mele m-a dat pe mâna unei creaturi ce m-a transformat într-o ființă care nu poate nici să trăiască, nici să moară, nici măcar să-și găsească pacea trecătoare în lumea viselor.”

Protagoniștii parcurg acest drum al cunoașterii de sine, care îi vor purta dincolo de secretele ce riscă să le destrame legătura. Conștient de trecutul său, Matthew ni se arată în haine noi, cititorul face cunoștință cu o latură întunecată a strașnicului vampir. Măcinat de un trecut complicat care se întinde până la începuturile sale pe această lume și bântuit de natura sa reală, Matthew recurge la minciuni care îl adâncesc într-un ocean de negură. În scurt timp, Diana află că Matthew face parte din alaiul de spioni ai reginei Elisabeta I. Pe lângă imaginea șarmantă și fără de cusur a vampirului de care s-a îndrăgostit, relația celor doi este pusă în pericol. Pentru a depăși aceste urme de nesiguranță, vampirul este nevoit să-și deschidă sufletul și trupul, să se lase acaparat de dragostea pe care i-o împărtășește tinerei vrăjitoare.

Construcția și dezvoltarea celor două personaje sunt un deliciu pentru cititor, care este acaparat și de ce nu, fermecat de vraja din spatele romanului. Legătura celor doi ajunge să depășească magia timpului, a sângelui și a vieții, totul culminându-se într-un tablou emoționant și intrigant. Mai mult ca niciodată, Diana are nevoie să-și cunoască adevărata magie care se regăsește în interiorul ei, magie care o poate ajuta să întoarcă balanța destinului în favoarea lor. Asemenea tatălui ei, Diana este o țesătoare de timp, o vrăjitoare cu abilități extrem de rare, capabilă să făurească vrăji. Sub îndrumarea vrăjitoarelor locale, Diana aprofundează tainele magiei, creând un spectacol de fire de culori orbitoare și trăiri mistice, care îi oferă cheia spre a intra în posesia lui Ashmole 782 și a se întoarce în vremurile lor moderne.

“Asemenea aurului din care e făcută bijuteria, și tu ești de neclintit. Ascunzi multe secrete în tine, întocmai cum benzile inelului ascund vederii versurile. Dar piatra e cea care te reprezintă cel mai bine: strălucitoare la suprafață, ca o flacără în interior și imposibil de distrus.”

Multitudinea de personaje compun un tablou extrem de plăcut pentru cititor, care cunoaște diverse personalități ale vremii, aliați dornici de a sări în ajutor, dar și oameni egoiști și parșivi, care uneltesc pe la spate. I-am îndrăgit pe membrii Școlii Nopții, m-am distrat cu camarazii lui Matthew, l-am adorat pe stâlpul familiei de Clermont, o adevărată istorie vie, care ne învață importanța vieții și trăirea ei. În cele din urmă ajungi să simți că ești un membru al familiei de Clermont.

Odată ajunși la capătul drumului, observăm acuratețea informațiilor înșirate pe pagini, prezența istoriei vibrante cu care autoarea tratează cititorul, oferindu-i pe deplin imaginea veridică a trecutului, un trecut plin de curiozități și de enigme. „Școala nopții este mai mult decât o continuare, este o călătorie despre cunoaștere și înțelegere. Magia și dragostea se întrepătrund, iar timpul curgător poate oferi răspunsul la întrebările căutate.

“Era cea mai simplă, cea mai pură formă de magie din lume. Matthew era deja țesut în sufletul meu. Acum se țesea în sufletul meu, întocmai cum eu eram țesută într-al lui. Inima mea, care în ultimele câteva luni se frânsese la fiecare atingere tristă și privire plină de regret, începu să se vindece la loc.”

Mulțumesc Libris.ro pentru exemplarul oferit. Cartea poate fi achiziționată de pe site-ul librăriei online (click AICI).