CityVisionMagazine

Din cenușă apare foc, din trecut se înalță o regină

Destinul fiecărei prințese este de a deveni o regină. Așa se visa și Theodosia, venită pe lume într-o familie regală din ținutul Astrea, un tărâm unde dăinuie magia și zeii mitici atotputernici binecuvântează monarhii. Își imagina cum într-o bună zi, în viitorul apropiat, va deveni regină, luându-i locul mamei ei.

Dar ce te faci când pământurile sunt invadate, cotropite de inamici avizi după putere, care nu cunosc frica zeilor, iar coroana ajunge în mâinile acestora? O regină este asemeni unui căpitan de vas, se scufundă odată cu acesta, nu se ascunde și nu fuge de luptă, rămâne alături de supușii ei.

Acest destin cutremurător îl cunoaște Theodosia Eirene Houzzara după uciderea mamei ei, Regina de Foc, monarhul de drept al ținutului Astrea. Theodosia este aruncată într-un viitor întunecat și dureros, fiind obligată să îndure chinuri peste chinuri și să spere că într-o bună zi, va găsi puterea și curajul de a-și lua înapoi tronul de drept, moștenit din naștere.

Prințesa de cenușă – Laura Sebastian

An apariţie: 2018
Autor: Laura Sebastian
Editura: Storia, colecția Young Adult
Titlu Original: Ash Princess
Traducător: Anca Zaharia

Sumar: Theodosia avea șase ani când țara ei a fost invadată și mama sa, Regina de Foc, a fost ucisă sub ochii ei. În acea zi, Kaiserul i-a luat Theodosiei familia, țara și numele și a încoronat-o drept Prințesa de Cenușă – un titlu rușinos, pe care să-l poarte în noua ei viață de prizonieră.

Timp de zece ani, Theo este captivă în propriul palat. Îndură abuzul neîncetat și batjocura Kaiserului și a curtenilor săi. E lipsită de putere și supraviețuiește în această lume nouă doar îngropând-o adânc în ea pe fetița care a fost odată.

Apoi într-o seară, Kaiserul o forțează să facă inimaginabilul. Cu mâinile pătate de sânge și cu speranța că-și va recăpăta tronul pierdut, ea își dă seama că nu este destul doar să supraviețuiești. Theo are o armă: propria minte, mai ascuțită decât orice sabie. Iar puterea nu se câștigă întotdeauna doar pe câmpul de bătălie.

Timp de zece ani, Prințesa de Cenușă își vede țara prădată și poporul înrobit. Dar totul încetează acum.

Părerea mea:

„E mai bine să fii omorât de cineva care te urăște sau de cineva care te iubește?”

Theodosia devine o străină în propria țară, ajungând la mila tiranului Corbinian, Kaiserul regatului, un om extrem de crud, cotropitorul sosit din Kalovaxia. Acesta îi reneagă titlul moștenit din naștere Theodosiei, privând-o de drepturile și aspirațiile la tronul Astreei. Dându-i o nouă identitate, Thora devine o fată simplă de la curte, ținută în viață doar pentru a fi torturată și a fi martoră la ororile abătute asupra poporului ei, aruncând astfel cititorul într-o aventură înțesată de intrigi ascunse, durere și minciuni.

Prințesa de cenușă este un titlu rușinos, departe de meritul adevărat al Theodosiei, fiind captivă în niște lanțuri invizibile, alături de un tron pe care nu îl poate avea, dar care totuși se află la o aruncătură de băț de ea. Este un personaj cu care rezonezi în moduri ascunse, de la care speri că poate să-și depășească condiția actuală și să iasă din acest coșmar de nedreptate și tortură precum o pasăre Phoenix.

Cartea m-a ținut cu sufletul la gură, făcându-mă să tânjesc după mai mult și să aflu deznodământul mai repede. Întâmplările prin care trece protagonista nu ar trebui trăite de nimeni, nici când o fetiță de șase ani nu și-ar fi imaginat că mantia grea a războiului și a uzurpării regalității se va abate peste ea, ajungând să se întrebe de ce permit zeii așa ceva?

„Pentru ei sunt doar o fată defectă, un trofeu plin de sânge dintr-un teritoriu pe care l-au cucerit. Nu mă văd ca pe o amenințare.”

„Sunt furioasă. Sunt flămândă. Și îmi promit că, într-o zi, îi voi vedea pe toți cum vor arde.”

Căzută într-o disgrafie profundă, Theodosia este obligată să poarte pecetea rușinii instituite de Kaiser. Cu toții ne dorim să-l vedem pedepsit în fel și chip, să-i fie oprite actele de cruzime, dar autoarea se joacă cu noi, răbdarea fiind punctul cheie și asta am adorat la primul volum al trilogiei. Este ponderată când vine vorba de acțiune și intrigă, aruncând cititorul pe un drum plin de emoție, speranță și viclenie.

Theodosia ajunge să ticluiască un plan de evadare alături de puținii aliați pe care-i are, într-o lume unde primejdia pândește după colț, iar aparențele sunt înșelătoare. Dar un lucru știe sigur: supușii ei o așteaptă, răsfirați pretutindeni, torturați de asupritori, dar cu speranța în suflet, că într-o bună zi, regina de drept se va înălța și va lupta pentru ce este al ei. Și acea persoană este Theodosia!

„Poate că te-au frânt în mii de bucăți, dar așa ai devenit o sabie și mai ascuțită. și e momentul să lovești.”

Haideți să ne îmbarcăm alături de Prințesa de Cenușă într-o aventură despre răzbunare, care cu siguranță va aduce deliciul iubitorilor de cărți fantastice, printre care mă număr și eu. Aștept cu nerăbdare să încep al doilea volum, să cunosc și mai bine universul extraordinar creat de Laura Sebastian.

Mulțumesc Libris.ro pentru cartea oferită pentru recenzie! O  puteți descoperi aici.

Sper că nu ați uitat de campania manifest #RespectYoursef – Oferă-ți timp pentru lectură inițiată de librăria online Libris.ro, prin care se dorește acordarea unei perioade de timp mai mare acestor cărți minunate și conștientizarea faptului că lectura este o formă a respectului față de propria persoană. Afați mai multe – https://www.libris.ro/respectyourself