CityVisionMagazine

Cunoaştem legenda, dar nu şi povestea

Titlul original: Robin Hood
Gen: Acţiune, Aventură
Regia: Otto Bathurst
Scenariul: Ben Chandler, David James Kelly
Producători: Jennifer Davisson, Leonardo DiCaprio
Distribuţia: Taron Egerton, Jamie Foxx, Ben Mendelsohn, Eve Hewson, Tim Minchin, Jamie Dornan
Casa de producţie: Summit Entertainment
Limba: Engleză
Lansare în România: 07.12.2018

Sinopsis: O legendă are întotdeauna un început, iar noua aventură „Robin Hood” aduce pe marile ecrane din 7 decembrie o altfel de poveste a renumitului erou. Robin din Loxley (Taron Egerton), un misionar care își pierde întreaga identitate din cauza războiului, și camaradul său Moorish (Jamie Foxx) plănuiesc împreună o revoltă fără precedent împotriva reprezentanților corupți ai coroanei britanice într-o acțiune amețitoare care îmbină confruntările epice cu o poveste de dragoste memorabilă.

Părerea mea: Cine nu a urmărit măcar un film cu unul dintre cei mai faimoşi eroi ai tuturor timpurilor? Robin Hood – personajul emblematic al literaturii britanice. Au existat multe repovestiri și reinterpretări, fiecare regizor, scenarist și producător având o altă interpretare a îndrăgitului personaj. El este eroul care simbolizează lupta pentru dreptate într-o lume condusă de oameni puternici, egoişti, nedrepți și dornici să își sporească averile prin orice mijloc. Povestea clasică a tuturor timpurilor! Așa cum afirmă și personajul principal chiar la începutul filmului, ce mai contează anul? Dar perioada istorică? Oamenii sunt aceiași atât în epoca medievală cât și în timpurile actuale.

În cultura populară se spune că Robin Hood şi banda sa trăiau în pădurea Sherwood, din Nottinghamshire. O mare parte a acţiunii din baladele mai vechi se petrece în acest loc. Este motivul pentru care localnicii din acest ţinut au o afinitate specială pentru Robin Hood, deseori numindu-l simbolul comitatului lor.

Revenind la film… nimic din universul acestui Robin Hood nu face o trimitere la anul 1300, perioadă în care se spune că ar fi trăit eroul, ci mai degrabă la un univers paralel ori o lume post-apocaliptică, întunecată și mizeră, în care cei mai săraci sunt și oropsiți. Tanărul Robin de Loxley (Egerton) se indrăgosteşte de Marian (Eve Hewson) când aceasta incearcă să fure un cal pentru a-l da vecinului. Însă, puţin mai târziu, Robin este înștiințat că trebuie să lupte în cruciade și lasă conacul în grija iubitei sale. După patru ani de război, Robin realizează că nu luptă pentru tabăra corectă atunci când îl surprinde pe comandantul lui, Guy of Gisborne (Paul Anderson), ordonând ca prizonierii să fie uciși pentru propria distracție. Tânărul încearcă să îl salveze pe fiul unui alt prizonier, dar Guy îl rănește și îl trimite acasă, în Anglia. Odată întors, el află că șeriful din Nottingham (Ben Mendelsohn) a pus stăpânire pe conacul Loxley deoarece a fost considerat mort și Marian a fost trimisă în zona rău famată a regiunii. În timpul vizitei la Nottingham, Robin realizează că vremurile sunt extrem de dificile pentru oamenii obișnuiți, căci șeriful le impozitează banii pentru taxa de război. Tot în această expediție, tânărul observă că Marian s-a căsătorit cu un alt bărbat, Will (Jamie Dornan). Pe drum, Robin este abordat de bărbatul al cărui fiu a fost ucis în Arabia, cu toate că Robin a încercat să îl salveze. Acesta se prezintă drept John (Jamie Foxx). Cu ajutorul lui, băiatul devine un erou local cunoscut sub numele de Hood, care fură de la şerif și dă oamenilor; iar în timpul zilei, Robin păstrează aparențele, pozând drept un lord implicat în acțiunile statului. Când cei doi descoperă cu adevărat ce plănuiește șeriful, își dau seamă că vor fi nevoiți să facă mai mult decât să fure bani – vor trebui să pornească o revoluție!

Cu o coloană sonoră impresionantă, o acțiune antrenantă, care te ţine cu sufletul la gură, deși unele scene nu își au locul sau puteau fi scurtate, finalul filmului îl poartă pe privitor pe străzile din această zonă întunecată a Nottingham-ului, unde se află minele, pe acoperișurile caselor care stau să cadă și în visteria șerifului. Costumele sunt mult mai modern realizate decât adaptările anterioare și uneori te aștepți să apără o armă modernă sau un tanc.

Robin Hood… Green Arrow sau Hawkeye?

În plus, această nouă versiune a eroului britanic m-a trimis cu gândul la Green Arrow sau la Hawkeye, acel erou neînţeles, dar cu un simț al dreptății dezvoltat. Într-adevăr, există momente în cel de-al doilea act în care acțiunea se pierde în regia lui Bathurst, dar scenele de tir cu arcul sunt prezentate cu multă pricepere. Așadar, aici întâlnim acele ingrediente ale unui film cu superoi ce merită vizionat!

O producție Summit Entertainment și Appian Way / Safehouse Pictures, în asociere cu Thunder Roads Films, filmul „Robin Hood” are premiera pe marile ecrane din țară începând cu 7 decembrie. Un film distribuit de Vertical Entertainment.