CityVisionMagazine

Cunoaștem finalul, dar nu și începutul

Pentru pasionații de istorie și cei care urmăresc îndeaproape poveștile despre regalitate, fie ea și fictivă, seria Trei coroane întunecate poate reprezenta o călătorie captivantă, plină de aventuri și destine sfâșiate brusc. Este sumbră, dureroasă pe alocuri, dificil de înțeles pentru unii. Istoria regatului Fennbirn este scrisă cu mult sânge. Dacă primul volum ne-a introdus în mijlocul acțiunii, chiar în timpul disputei dintre Arsinoe, Mirabella și Katharine, tripletele care au un destin întunecat, acum aflăm cum a început totul. Nu pot scăpa de soartă oricât și-ar dori să nu ajungă pe tronul din Fennbirn. Dar odată cu asta există și un preț pe care una trebuie să-l plătească: moartea celorlalte surori și schimbarea pentru totdeauna a vieții lor. Legendele întunecate din Fennbirn spun că insula a avut mereu o regină dintr-o serie de triplete. Se nasc trei surori apte să domnească, însă doar una poate fi încoronată. De data aceasta, reginele sunt mai unite ca niciodată și speră că pentru prima oară în istoria cunoscută, ceva se poate schimba. Dar nu se schimbă și cei care au citit seria știu care este finalul tragic al acestor surori.  

Reginele din Fennbirn – Kendare Blake

An apariţie: 2021
Autor: Kendare Blake
Editura: Corint, colecția Leda Edge
Titlu Original: Queens of Fennbirn
Traducător: Roxana Olteanu

Sumar: Aflați istoria celor mai cunoscute regine din Fennbirn înainte ca soarta să le fi fost scrisă: Katharine, Moarta Vie, Mirabella, marea elementală, Arsinoe, Regina Urs, și Elsabet, regina cea nebună.

TINERELE REGINE: Mirabella, Arsinoe și Katharine n-au plănuit dintotdeauna să se ucidă una pe cealaltă. La început, erau mai mult decât prietene, se iubeau și se sprijineau la greu. Aflați cealaltă parte a poveștii, despre copilăria lor, până în clipa când au fost despărțite. Urmărindu-le călătoria de la naștere până când au fost revendicate de familiile lor, aceasta este povestea celor trei surori de cruce înainte ca viețile să le fie în primejdie.

REGINA-ORACOL: Legendara domnie a ultimei regine oracol este înecată în sânge și spaimă. Nemiloasă, smintită și bănuitoare până la obsesie, Elsabet a poruncit uciderea a mii de oameni nevinovați. Cel puțin așa s-a transmis din gură în gură, din generație în generație. Dar ce s-a întâmplat cu adevărat? Descoperiți povestea reginei care, deși născută cu darul premoniției, nu și-a putut prezice propria decădere.

„Admiratorii seriei se vor bucura de o poveste excepțional scrisă. Autoarea zugrăvește cu acuratețe trăirile personajelor sale, făcându-i pe cititori să le susțină chiar de la bun început. […] O lectură obligatorie. Fanii vor devora cele două nuvele tulburătoare.” – School Library Journal

Părerea mea: Kendare Blake are un stil aparte de a contura lumile fantastice și personajele feminine; totul fiind îmbrățișat de întuneric, colorat în nuanțe sumbre și cu multă suferință. Pot să spun că am avut o relație love-hate cu această serie. Mi-am dorit să ajung la final, însă unele aspecte ale povestirii nu m-au convins într-atât încât să îi acord cinci stele. Ador poveștile care ne smulg din realitate și ne oferă posibilitatea de a cunoaște alte perspective, mă intrigă tot ce înseamnă regalitatea, fie ea fictivă sau reală. Îmi place să cunosc detaliile ascunse din viața monarhilor, să înțeleg ce anume le guvernează viețile, înainte de a ajunge la cârma regatului lor.

„Ziua nașterii reginelor care aveau să fie cunoscute drept Mirabella, Arsinoe și Katharine a fost una obișnuită, fără evenimente și fără prevestiri. Nu au bătut vânturi puternice, care să anunțe prin urletul lor sosirea unei regine elementale. Nu s-au zdrobit pești de stânci, care să anunțe prin sângele lor venirea harului războiului. (…) Tripletele s-au născut discret și în liniște, martori fiindu-le doar regina, regele-consort și moașa.”

Reginele din Fennbirn ne divulgă primele momente din viața celor trei fetițe cu destin tragic. Din momentul nașterii lor, Mirabella, Arsinoe și Katharine au fost destinate pentru măreție. Guvernarea insulei revenea unei regine, însă doar una dintre acestea urma să aibă șansa asta. Pentru ca una din ele să fie regină, celelalte două trebuie să moară. Și acesta este un destin de care nu pot scăpa, oricât ar lupta cu regulile străvechi ale poporului lor. Ajungem să le cunoaștem primii ani din viață, de la naștere, apoi când au fost separate și crescute în familii diferite… De aici știți cum au decurs toate. Le aflăm zbuciumul interior, dorința de a fi alături de surorile celelalte și refuzul de a lupta împotriva lor.

Dar nu e doar o luptă. Arsinoe și Joseph preferă să nu știe. Preferă să uite prostiile pe care le-a rostit Madrigal și să se bucure din nou de vară. Să le crezi înseamnă că e greu. Însemna niște lucruri pentru care nu erau pregătiți. Însemna să crești.

Cartea ne mai prezintă și o altă poveste încâlcită a insulei, o realitate controversată, despre ultima regină oracol cu care insula a fost binecuvântată, Elsabet. Domnia ei a fost de lungă durată, dar presărată cu intrigi și comploturi din partea presupușilor sfătuitori. Posedând un har ciudat și de neînțeles, Elsabet este înconjurată mai mult de inamici, decât de aliați. Legenda transmisă din generație în generație spune că a fost nebună, iar cruzimea ei se întindea până la cer si asasinările ordonate au fost de neînchipuit. Să fie oare acesta adevărul? Informațiile revelatoare sunt cu atât mai șocante…

„Frica și venerația pot semăna.”

Povestea lui Elsabet mi-a plăcut mai mult decât primii ani ai tripletelor, tocmai pentru că a fost diferită. Cunoșteam un adevăr, însă nu știam punctul ei de vedere și prin ce a trecut. Erau simple zvonuri, povești care s-au pierdut de-a lungul timpului.

Le mulțumesc prietenilor de la Libris.ro pentru exemplarul oferit! Cartea poate fi achiziționată de aici! De asemenea, pe site găsiți și primele patru volume din seria Trei coroane întunecate.