CityVisionMagazine

Cum alegi un vin bun?

“Trebuie sa te imprietenesti cu vinul si sa-l alegi pe acela care merita sa-i spui dumneavoastra.” – cuvintele lui Fanus Neagu capata sens in locul in care vinul e la el acasa, la Vinalia – Conacul din Ceptura, crescut in vita de vie nobila pe 10 hectare dimprejur.

Pe langa o colectie impresionanta de vinuri alese, Conacul Vinalia iti ofera un refugiu intr-un loc magic, o oaza de liniste intre vii, in inima naturii unde iti poti limpezi gandurile si imbata simturile cu licoarea acestui pamant binecuvantat de soare. E salasul ideal daca vrei sa fugi de oras, de zgomot si de griji ca sa te regasesti in mijlocul podgoriilor, sa asculti povestile locului si ale vinurilor sale:

·        “Garagiste de Vinalia” spune povestea inceputurilor cramei (in zona Bordeaux fauritorii de vin de “garaj” sunt numiti Garagiste), cand s-a pornit cu un petec de vie si visul de a-ti darui azi un vin innobilat de un manunchi de fructe rosii cu taninuri bine echilibrate.

·        “Magie de Vinalia” este, pe bune, o combinatie fericita intre mai multe soiuri de struguri. Ce sa mai, o simfonie eleganta in cerul gurii tale.

·        “Miracol de Vinalia” nu si-a primit numele doar de amorul artei. E ceva special in soiul de Feteasca Neagra de la noi… e mai puternic, mai sigur pe el, mai persistent pe papilele gustative. Un adevarat belsug!

·        “Mister Merlot de Vinalia” chiar este o enigma. Nimeni nu-si poate explica cum de se simt atat de pronuntat prunele negre si afinele in acest Merlot…

·        “Mister de Vinalia” in varianta Cabernet Sauvignon vine cu un buchet intens de coacaze rosii si negre cu note de ciocolata. Doar imagineaza-ti gustul catifelat…

Dupa degustare, pentru a te convinge si mai mult de gustul unic al vinului, trebuie sa-l savurezi alaturi de preparatele de la restaurantul Conacului. Vei descoperi ca vinul nu sta numai in pahar, ci si in farfurie, meniul fiind plin de retete in care licoarea lui Bachus desavarseste preparatele sofisticate.

Iar, dupa o masa copioasa, iti va prinde tare bine putina odihna in odaile conacului care are o istorie lunga: inaintea lui ’89 a functionat drept camin, cantina si birouri administrative pentru Ferma 2 – unde erau adusi elevi si studenti in practica. Acum vei aprecia arhitectura neo-romaneasca, designul minimalist al camerelor in care peretii finisati aduc aminte de casa bunicilor iar mobilierul simplu, antichizat, se completeaza cu copertile partiturilor interbelice sau cu sumedenia de obiecte care spun povestea vinului: corpuri de iluminat din sticle de vin, doage si cercuri de butoi, tablouri cu vorbe de duh.

Peste tot o sa gasesti franturi din inima si mintea mea… Tarziu am inteles de ce atatia ani am adunat cele mai frumoase citate despre licoarea mea preferata pe care am acum marele noroc de a o produce intocmai asa cum mi-am dorit de-o viata. Un VIN curat, facut din pasiune, care iti da bucuria de a trai! Te astept, asadar, sa-mi calci pe urme si, atunci cand pasesti pe drumul vinului intru recunoastere si degustare, sa poposesti pe la noi. Sa fie cu noroc!” – Tiberiu Bardan, vizionar si impatimit al dichisurilor si vorbelor cu talc, de “mic” inspirat de un pahar de vin bun de steininger

Da! Desi merita sa-i spui dumneavoastra, vinul cramei Vinalia te va indemna sa-i vorbesti la per tu si sa te simti ca acasa. Iar daca, la plecare, ai luat cu tine vinul licoros, produs in editie limitata, ai grija, caci fiecare strop te va intoarce iar si iar la Conacul din Ceptura.