CityVisionMagazine

Cate motive, atatea aperitive

In cadrul unei mese festive, cum este cea de Craciun sau de Anul Nou, au si aperitivele rostul lor. De fapt in cadrul oricarei mese festive isi au rostul, dar cu atat mai mult cand e vorba despre mese prelungite de cu seara si pana in zori. Aperitivele sunt un… preludiu a ceea ce va urma, menite sa deschida apetitul dar totodata sa si tina foamea in frau, pana cand pe masa vor fi asezate „vedetele”. De la ele se asteapta sa fie savuroase, nu si satioase, pentru a lasa loc adevaratului festin culinar. Se insotesc cu un pahar de bautura, misiunea lor fiind si aceea de a nu o lasa… sa-si faca de cap. Si sa ajunga la cap.:) La petrecerile tinerilor, aperitivele sunt adesea o masa in sine, in cadrul bufetului suedez. Si asta pentru ca sunt usor de preparat si de consumat, intre doua reprize de dans.

Vremea oualor umplute si a rulourilor din sunca umplute cu salata boeuf a apus de mult. Toti vrem sa mancam mai light,  mai sanatos. Iar acestei cerinte cel mai bine ii raspunde pestele. Intr-o varietate de forme de prezentare, dintr-o varietate de specii, pestele poate fi ingredientul principal al multor feluri de aperitive. E mai simplu decat ti-ai putea imagina. Trebuie doar sa deschizi niste cutii de conserve de salate Eva cu peste (Eva salata de ton DalmataEva salata de ton Mexicana sau Eva salata de ton Mediteraneana) si sa le rastorni in boluri. Pune la dispozitia invitatilor si rondele de bagheta, prajite si aperitivele sunt gata!

Cu putin efort – foarte putin! – poti crea apertive cu peste de-a dreptul spectaculoase, uimindu-ti invitatii. De exemplu, poti face mici gogosele din aluat (le poti cumpara si gata facute, acele „coji” folosite pentru choux-a-la-crème), pe care le tai pe jumatate si le umpli cu Eva pateu de ton frecat cu putin unt de calitate. Decorezi cu masline foliate sau fasii foarte subtiri de gogosari in otet.

O varianta ceva mai complicata – dar nu foarte! – este rulada cu pateu de ton. Chiar daca necesita ceva timp pentru pregatire, merita tot efortul.  Practic trebuie doar sa pregatesti blatul, pentru care ai nevoie de 500 ml de lapte, 60 g de unt, 150 g de faina, patru oua si 20 g parmezan ras.

Cum procedezi:

Se pune laptele la incalzit si in el se adauga untul. Cand da in clocot se toarna faina inn ploaie, amestecand rapid pentru omogenizarea ingredientelor. La foc mic, se amesteca aluatul pana se desprinde de pe vas. Se ia de pe foc, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga pe rand ouale. La sfarsit se pune parmezanul ras, sare si piper. Acest aluat se pune in tava tapetata cu hartie de copt si se coace pana capata o usoara culoare aurie. Cu acest blat se va prepara rulada, intinzand pe el pate de ton si presarand, dupa preferinte, masline foliate, rondele de castraveti acri sau boia de ardei iute. Blatul de ruleaza si se pune in folie, pastrand rulada in frigider pana la servire.