CityVisionMagazine

Călătoria continuă în Universul Grisha

Odată ce pășești în universul Grisha îți este greu să mai lași cartea din mână și îți dorești să te numeri printre acele personaje fantastice, să îi urmezi peste tot și să devii membru al Trimviratului. Este o lume care te atrage, te face să îți fie dor de marea majoritate a personajelor, dar și de toată acea atmosferă specifică, înfricoșătoare, cu iz rusesc, hipnotizantă și ademenitoare! Volumul Regele cicatricilor, cu al său protagonist, Nikolai Lantsov, mi-a stârnit o și mai mare dorință de a pune mâna pe această carte, cu atât mai mult cu cât cel mai înainte menționat se întâmplă să fie unul dintre personajele preferate ale acestei lumi Grisha. Și dacă ați rămas cu gândul cum că acțiunea din Regele cicatricilor se petrece înainte de cea din Banda celor șase ciori și Răzbunarea ciorilor, să știți că este fals. Să nu faceți ca mine! Citiți înainte Banda celor șase ciori și Răzbunarea ciorilor, apoi Regele cicatricilor. Cartea mi-a fost oferită de Libris.ro și le mulțumesc pe această cale pentru oportunitate!

Regele cicatricilor – Leigh Bardugo
An apariţie: 2019
Autor: Leigh Bardugo
Editura: TREI
Titlu Original: King of Scars
Traducător: Ciprian Siulea

Sumar: Prima parte din seria Nikolai Lantsov

O nouă aventură palpitantă în Universul Grisha

Nikolai Lantsov, tânărul şi chipeşul rege al Ravkăi, a trecut în timpul războiului civil printr-o încercare teribilă, care l-a schimbat pe viaţă — însă are de gând să ţină totul secret. Acum, când duşmanii se adună la graniţe, Nikolai — Regele Cicatricilor — trebuie să încheie noi alianţe, să umple vistieria regatului şi să îndepărteze pericolul ce ameninţă faimoasa Armată Grisha. Dar, pe zi ce trece, secretul îi este tot mai ameninţat, căci puterea întunecată din adâncul său devine tot mai greu de stăpânit, riscând să distrugă regatul. Cu ajutorul unui tânăr călugăr şi al unei Furtunoase legendare, Nikolai porneşte prin ţinuturile ravkane, în care se ascund cele mai tainice puteri magice, sperând să afle cum să învingă întunericul ce pune stăpânire pe el. Regele Cicatricilor este gata să rişte totul pentru a-şi salva ţara şi pe el însuşi. Dar poate că anumite răni nu se vindecă niciodată…

Cu răsturnări de situație și revelații care se țin lanț, Regele Cicatricilor nu trebuie să lipsească din nicio bibliotecă. Personajele vii și dialogurile spumoase îți rămân în minte multă vreme după ce ai citit ultima pagină.” – School Library Journal

În Regele Cicatricilor, Bardugo îmbină cu talent și ingeniozitate o intrigă politică palpitantă, personaje memorabile și aventuri care te țin în priză non-stop. Steaua lui Bardugo strălucește tot mai puternic!”- Booklist

Bardugo descrie în detaliu o lume captivantă și diversă, populată de personaje care, în ciuda puterilor magice pe care le dețin, rămân cât se poate de umane. Le îndrăgești de la primele pagini și stai cu sufletul la gură pentru soarta lor până la final.” – The Washington Post

Leigh Bardugo, autoare de bestseller-uri New York Times, s-a născut la Ierusalim, a crescut la Los Angeles şi a absolvit Universitatea Yale. A lucrat în publicitate şi jurnalism, iar de curând s-a specializat în make-up şi efecte speciale. Este membră a trupei rock Captain Automatic şi, în prezent, locuieşte şi scrie la Hollywood.

De aceeaşi autoare, la Editura Trei au apărut toate volumele din Trilogia Grisha: Regatul Umbrelor, Regatul Furtunilor și Regatul Luminilor, precum și Banda celor șase ciori și Răzbunarea ciorilor (#1 New York Times bestseller, USA Today bestseller).

Părerea mea: Îl mai țineți minte pe Nikolai, temutul pirat, prinț și rege? Cel pe care Întunecatul l-a transformat într-un monstru? Ei bine, acum Nikolai este bântuit de fantomele trecutului și încearcă să își ascundă secretele. Cine și-ar dori un rege care noaptea se transformă într-o creatură întunecată a coșmarurilor? Întâmplările din această serie se petrec după cele din Banda celor șase ciori și Răzbunarea ciorilor, și la vreo doi ani după trilogia care îi are drept personaje principale pe Întunecat, Alina și Mal. Nikolai Lantsov este un personaj ce poate rivaliza cu Întunecatul și poate și cu Kaz Brekker, personaje care până acum și-au făcut simțită prezența ceva mai des și care au avut parte de și mai multă acțiune. El nu este un personaj ușor de uitat, căci este regele Ravkăi și are un tărâm de condus, iar poporul său are așteptări uriașe de el.

„Ravka însemna multe lucruri pentru el: era o mare doamnă care necesita o curtare permanentă, un copil încăpățânat care nu voia să stea pe picioarele lui și, cel mai adesea, un bărbat care se îneca — cu cât Nikolai se străduia mai mult să-l salveze, cu atât el se zbătea mai tare.”

I-am îndrăgit încă din primul moment pe Nikolai și Zoya, cu toate că nu mi-am imaginat că ar putea să se formeze ceva între ei, însă m-am înșelat. Apoi le-am aflat poveștile, mai ales trecutul Zoyei și ce a determinat-o să i se alăture Întunecatului în Armata Întâi. Pot spune că nici ea nu a avut un trecut lipsit de pericole, ci din contră, la vârsta de nouă ani a fost obligată să se mărite cu un bărbat de vreo 60 de ani pentru ca mama ei să nu ducă lipsa banilor. Soarta i-a surâs chiar în ziua nunții când a aflat că este Grisha, așadar a ajuns să își aleagă propriul destin și să meargă la curtea regelui pentru a fi instruită și să învețe să își controleze abilitățile.

„— Cei mai mulți dintre noi putem ascunde suferințele și dorurile, spuse ea. Așa supraviețuim, zi de zi. Ne prefacem că durerea nu există, că suntem făcuți din cicatrici, nu din răni.”

Toți se așteptau ca atunci când Întunecatul a murit, monstrul care sălășluia în interiorul lui Nikolai să dispară odată cu el. Însă nu a fost așa! Ci din contră! Monstrul a rămas într-o stare latentă până într-o noapte când a ieșit la suprafață și a pus viețile tuturor în pericol și odată cu trecerea timpului și a capitolelor, acesta devine din ce în ce mai puternic, simțindu-se atras de locul în care a fost Falia odată. Acolo Nikolai și Zoya vor călători și vor descoperi un regat creat întru totul din nisip și piatră în care trăiesc sfinții la care poporul se roagă și află că există o cale penru a-i elibera din locul în care Întunecatul i-a condamnat să trăiască pe vecie, dar există un preț – viața lui Nikolai! Mulți vor spune că finalul este previzibil, însă eu sunt de părere că a fost dozat atât cât trebuie pentru a deschide calea unei noi cărți și abia aștept să citesc următorul volum! Și abia aștept!

Vă recomand să vă lăsați ispitiți de acest Univers, deoarece nu veți regreta!

Cartea este disponibilă pe site-ul Libris!