CityVisionMagazine

Sase pasi… Cinci pasi! Sa-i rapim vietii unul!

Ador să citesc, să explorez lumi, să evadez. Pentru mine, lectura nu a fost niciodată o activitate antisocială. Mai degrabă o legătură cu imaginația altei persoane, o metodă de conectare fără filtre, fără reguli. Cred că cititul unește oameni. Le conectează mințile. Visele. Empatia. Înțelegerea. Cititul reprezintă un spațiu dincolo de granițele deja impuse ale societății. Ei bine, avem o singură viață! Așa că nu avem nicio scuză să afirmăm că nu avem timp pentru activități relaxante. Oricând ne putem acorda câteva clipe, minute, ceasuri pentru o carte bună. Doar acesta este și sloganul campaniei #RespectYourself, nu? Ce am mai citit în ultima perioadă?

La cinci pași de tine – Rachael Lippincott, Mikki Daughtry
An apariţie:
 2019
Autor: Rachael Lippincott, Mikki Daughtry
Editura: 
LITERA
Titlu Original: Five feet apart
Traducător: Adriana Bădescu

Sumar: Oare poți iubi pe cineva pe care nu-l poți atinge niciodată?

Stella Grant simte nevoia să-și planifice viața pas cu pas – poate pentru că plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic în spital, încă din copilărie. În momentul de față, Stella trebuie să-și planifice foarte bine viața pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme. Pentru asta e obligată să stea în permanență la șase pași de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Șase pași. Fără excepții. Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie să se ferească. Lui Will nu-i pasă de reguli, de tratamente, nu-și respectă orarul de medicație și abia așteaptă să împlinească optsprezece ani ca să-și decidă singur soarta. Vrea să plece să vadă lumea – nu doar spitalele ei. Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortală. Și totuși, dintr-odată, cei șase pași dintre ei nu mai par un spațiu de siguranță, ci o pedeapsă. Oare n-ar putea să fure măcar o mică parte din această distanță, în schimbul a tot ceea ce plămânii lor defecți le-au furat din viață? Cât de periculoși ar putea fi numai cinci păși între ei, dacă asta îi ajută să câștige sufletește?

Carte ecranizată: descoperă un nou Love Story în cea mai recentă producție cinematografică a anului, cu Cole Sprouse și Haley Lu Richardson în rolurile principale.  

Părerea mea:

Cât ești tânăr crezi că ai viața la picioare și moartea pare un adversar îndepărtat. Îi accepți existența, știind că înfruntarea finală va avea loc peste zeci de ani, după ce-ți isprăvești viața pe acest pământ. Îi ignori prezența, chiar și atunci când vrea să te sperie, amintindu-ți cât de fragilă, imprevizibilă și nedreaptă poate să fie viața. Dar ce te faci când te naști cu o boală care te ține la câțiva păși de moarte? Pentru care fiecare aniversare poate însemna și ultima. Trăiești prezentul ca și cum viitorul nu ar exista. Te lupți cu ea prin spitale impersonale. Te agăți de amintirile și emoțiile prietenilor din jur, tânjind după o atingere. “La cinci pași de tine” este o carte emoționantă ce ilustrează povestea Stellei și a lui Will, doi tineri care suferă de fibroză chistică, o boală incurabilă. Aceștia sunt condamnați la o viață trăită prin spitale, iar cei ca ei nu se pot atinge niciodată, căci se pot îmbolnăvi si mai grav și atunci orice șansă de a avea plămâni noi scade la zero. Fibroza chistică este o boală provocată de mutații genetice și atunci când afectează plămânii, poate duce la deces. Tocmai din aceste motive cartea este emoționantă și te duce cu gândul la “Sub aceeași stea” de John Green, pentru că ești conștient că protagoniștii nu vor avea un final fericit. Și totuși învață să se bucure de acele câteva zile pe care le petrec împreună mai bine decât oamenii sănătoși care nu apreciază ce dar au primit la naștere. Stella este fata cuminte, obsedată de ordine, dar cu o tristețe care îi stârnește curiozitatea lui Will, băiatul rebel, care și-a cam încheiat socotelile cu viața.  

Romanul te va face să plângi, să râzi. Este o carte manifest care atrage atenția asupra acestei boli și a unor lucruri care nouă, celor sănătoși, ni se par atât de firești. Cum ar fi atingerea persoanei dragi. Și da, se poate trăi cu boală. Există speranță. Important este să vrei să lupți. Să mergi mai departe încă o zi și încă o zi. Durerea face parte din noi. Și mai ales, iubirea. Chiar și la o distanță de cinci pași… De ce cinci păși? Bolnavii de fibroză chistică trebuie să stea la șase pași distanță, însă Stella „fură” unul, așa cum viața i-a răpit multe altele… O poveste de dragoste, o lecție de viață. Romeo și Julieta moderni. Dar și un semnal de alarmă! Uneori credem că avem viața la picioare, însă nu este deloc așa și ar trebui să ne oprim din goana zilnică pentru a privi în jur. Unii dintre noi nu se bucură de aceleași beneficii.  

Cum se termină acest roman? Vă las pe voi să descoperiți, apoi să urmăriți și filmul!

#RespectYourself – Oferă-ți timp pentru lectură – este o campanie manifest a Libris.ro prin care sprijină acordarea unui timp mai mare lecturii și conștientizarea faptului că aceasta este o formă a respectului față de propria persoană. Și cui nu îi place să trăiască povestea și emoția fiecărui personaj? Să descopere? Să călătorească prin cărți în lumi și epoci diferite? Mai mult decât atât, ne punem întrebări, încercăm să găsim soluții, dar, mai ales, încercăm să ne găsim pe noi înșine. Poţi afla mai multe despre campanie accesând link-ul următor: https://www.libris.ro/respectyourself

#RespectYourself, oferă-ți timp pentru lectură!

Mulțumesc, Libris.ro pentru această minunată carte!