CityVisionMagazine

Patricia Patraș, founder Zorzonela: „Bijuteriile sunt vechi de când lumea. Mereu au existat zorzonele și au avut un rol important în viața socială”

Bijuteriile au o istorie aparte, împletindu-se armonios cu istoria lumii. De-a lungul timpului, acestea au avut semnificații diferite, în funcție de perioada în care au fost create și purtate. Bijuteriile au stat drept mărturie încă din cele mai vechi timpuri – de la Egiptul Antic la Roma Antică până în prezent. Acum, omul modern își dorește să iasă din anonimat. Și cum poate face acest lucru? Purtând bijuterii minimaliste, unicar și cu poveste. Patricia Patraș, founder Zorzonela ne-a povestit despre această artă.

Este mult de povestit aici, dar o să restrâng povestea pe cât posibil. Implicați suntem eu și logodnicul meu, Cristi, însă momentan, doar eu lucrez la dezvoltarea afacerii.

Totul a început de la faptul că am vrut să ne deschidem o afacere a noastră, care să ne permită să nu depindem financiar de un angajator și care să ne ofere libertate de mișcare. Acesta este și unul dintre cele mai importante aspecte pentru noi deoarece ne dorim să călătorim mult în viitor.

Sincer, nu a fost Zorzonela prima variantă, am ajuns la bijuterii după mult brainstorming, multe idei vehiculate și mult research de piață…

Dar pe scurt este cam așa: Eu încerc să duc un stil de viață minimalist, însă bijuteriile sunt excepția, ele reprezintă feblețea mea! Îmi plac mult bijuteriile și nu o să mă vezi nici măcar în casă fără un inel pe mână ori un lănțișor la gât! Deci din start undeva într-un colț al minții mele stătea ascunsă ideea aceasta și încetul cu încetul a ieșit la suprafață. Însă, oricât de mult îmi plac mie bijuteriile, nu vreau să port orice și nu îmi plac bijuteriile banale, sau pe care le vezi la toată lumea. În țară, nu găsești ușor și rapid bijuterii cu design deosebit și de calitate. Cel puțin nu la o primă căutare și la prețuri rezonabile. Odată ce am realizat asta, nu am mai stat pe gânduri și am început să pun bazele Zorzonela.

Bijuteriile noastre sunt marea majoritate din argint 925. Unele sunt realizate doar din argint, altele sunt placate, cu finisaje diverse, argint, rhodium sau aur. Multe sunt parțial sau integral lucrate manual, pentru că design-ul lor nu permite producția în serie.

Avem furnizori din Europa, dar și din Asia. Îi alegem în primul rând după designul bijuteriilor, dar îi filtrăm și în funcție de modul de producție, nu mergem către cei care nu respectă standardele minime de calitate ale UE, luăm doar bijuterii care sunt sigure pentru piele, fără plumb și fără nikel.

Sunt două caracteristici simple și clare care definesc Zorzonela. În primul rând, Zorzonela înseamnă bijuterii cu design deosebit. Modele pe care nu le vezi peste tot. Apoi este vorba de bijuterii delicate, bijuterii fine. Bijuterii care ies în evidență prin model deosebit, nu prin opulență și strălucire.

Bijuteriile noastre cele mai speciale sunt cele negre (fie placate, fie din argint oxidat), în diverse modele și stiluri. Și multe dintre bijuteriile de pe Zorzonela sunt în stil minimalist. Însă minimalist nu înseamnă banal sau clasic… Și aici avem modele cu design special.

De asemenea, specific pentru noi este faptul că nu avem sute de produse pe site, cum au alte branduri similare de bijuterii de argint, ci avem un portofoliu restrâns. Uneori este dificil să păstrăm valorile astea, alegând doar câteva modele mai deosebite de la furnizorii noștri, achiziționăm cantități mici și deci și costurile noastre sunt mai mari. Dar cu toate acestea, nu vrem să renunțăm la valorile noastre și vrem să păstrăm Zorzonela așa cum am creat-o de la început.

În primul rând, țintim ca Zorzonela să crească și să ne permită în cel mult doi ani să putem angaja personal pentru gestiunea fizică, astfel încât Cristi și cu mine să ne ocupăm de afacere de la distanță.

În al doilea rând, până la finele anului acesta aș vrea să încep colaborarea cu cel puțin una-două companii/asociații care se ocupă cu activități de protecția mediului sau pentru animale salvate și fără stăpân. Multe dintre acestea folosesc ca sursă de venit și comercializarea de accesorii (de exemplu: brățări din materiale reciclate) sau strâng fonduri din donații.

În cadrul Zorzonela, noi facem, pe cât putem, alegeri eco-friendly, însă vrem să aducem o contribuție mai importantă în planul acesta.

Bijuteriile sunt vechi de când lumea. Mereu au existat zorzonele și au avut un rol important în viața socială!

Bijuteria te ajută să arăți că aparții unui anumit grup social. Asta este valabil și în ziua de astăzi. Și poate face acest lucru într-un mod mai delicat și mai subtil decât o face o haină.

Pentru mine, bijuteria este un accesoriu care îți completează personalitatea și care te ajută să ai mai multă încredere în tine. Deci nu este 100% un moft.

Cred că bijuteria trebuie să te pună pe tine în valoare, nu trebuie să fie opulentă și să te eclipseze. Scopul ei este să îți pună ție în evidență trăsăturile și frumusețea naturală.