Cât de bine îți cunoști părul?

Podoaba capilară face parte din identitatea unei femei, fiind primul lucru prin care se remarcă o persoană. Se știe că până și istoria ne povestește despre acest simbol al feminității. Chiar și Biblia menționează femeia și legătura acesteia cu părul: „Pentru că părul i-a fost dat femeii ca învelitoare a capului.” – Corinteni 11:15. Ajungând în zilele noastre, statisticile arată că o femeie pune foarte mult accent pe produsele de îngrijire a părului. Însă cât de bine ne cunoaștem părul? Știai că există trei tipuri de porozitate?
Să începem cu definiția porozității:
Porozitatea reprezintă proprietatea părului de a absorbi și de a reține apa. Pentru a înțelege mai bine conceptul de porozitate, îți vom prezenta pe scurt cele trei straturi din structura firului de păr:
- Cuticula – este cel mai rezistent strat și este făcut din cuticule cu keratină mai mici care se suprapun, căpătând aspectul unor solzi;
- Cortexul – este cel mai gros strat al părului, conține fibre proteinoase ce conferă elasticitate și melanină, care dă culoarea părului;
- Măduva – este cel mai moale dintre straturi, se află în partea centrală a firului de păr – dacă părul este foarte fin, de multe ori această măduvă lipsește.
Pentru a se menține părul sănătos și hidratat, apa și produsele aplicate trebuie să fie capabile să treacă din cuticulă spre cortex. Așadar, când cuticulele sunt prea apropiate, apa și uleiurile nu pot pătrunde firul foarte ușor și firul nu se poate hidrata corect, iar dacă cuticulele sunt foarte depărtate, părul nu le poate reține și nici nu poate sta hidratat pentru foarte mult timp. De aceea, contează foarte mult să-ți cunoști tipul de porozitate.
- Părul cu porozitate scăzută
Este fin, lucios si flexibil, pe de altă parte, cu o tendință de supraîncărcare și lipsă de volum. Acesta este tipul de păr cu porozitate redusă, fără fire rebele, însă dificil de coafat, având tendința de a reveni mereu la forma inițială. Acest tip de păr are aspect lucios si strălucitor însă se încarcă foarte repede și nu are volum. Cuticulele părului cu porozitate scăzută sunt bine strânse. Structura sa regulată îi determină aspectul și modul corect de a avea grijă de el. Produsele potrivite pentru părul cu porozitate scăzută se absorb ușor în păr și nu rămân la suprafața acestuia, altfel ar avea aspect plat și gras. Părul cu porozitate scăzută, la fel ca alte tipuri de păr, are nevoie de protecție împotriva pierderii excesive de umiditate și a efectului nociv al factorilor externi. În plus, din cauza supraproducției de sebum care apare de obicei în cazul părului cu porozitate scăzută, este crucial să ne amintim despre spălarea corectă a acestuia. Selectarea produselor potrivite pentru îngrijire oferă părului cu porozitate scăzută volumul dorit, netezimea și strălucirea de la rădăcină până la vârfuri.
- Părul cu porozitate medie
Poate fi ușor ondulat, însă nu aceasta este caracteristica dominantă a părului de porozitate medie. Firul de păr cu porozitate medie combină calitățile părului cu porozitate scăzută și ridicată. Nu este nici prea uscat, nici prea aspru, dar nici nu este deosebit de neted. De obicei, este destul de ușor de coafat. Acest tip de păr poate fi rebel, static și dificil de descâlcit. Îngrijirea corectă ar trebui să se bazeze pe produse dedicate părului cu porozitate medie și astfel să-i mulțumească pe proprietarii acestui tip de păr cu o coafură frumoasă și fără cusur. Părul cu porozitate medie se distinge prin cuticule ușor depărtate de axul părului. Această calitate definește aspectul său și determină metoda adecvată de îngrijire. Manipularea necorespunzătoare a acestui tip de păr poate duce la deteriorarea structurii sale interne și privarea acestuia de protecția sa naturală împotriva factorilor externi. Cei cu păr cu porozitate medie ar trebui să se concentreze pe hrănirea, hidratarea, întărirea și protejarea acestuia. Produsele de îngrijire greșit alese pot provoca pierderea volumului, pot contribui la pierderea excesivă a părului și chiar distruge structura sa internă și astfel îi pot afecta aspectul și starea.
- Părul cu porozitate ridicată
Este fragil, predispus la deteriorare, creț sau doar ondulat. Poți avea păr cu porozitate ridicată în mod natural, dar se întâmplă ca părul cu porozitate ridicată să rezulte din îngrijire necorespunzătoare, coafare excesivă, colorare sau decolorare. Este foarte des uscat, lipsit de umiditate, dur la atingere și casant. De asemenea, are o tendință ridicată de încrețire, iar pieptănarea eficientă necesită multă răbdare. Se pretează pentru diferite tipuri de coafare, dar este predispus la despicare sau rupere, prin urmare protecția și hidratarea eficientă sunt foarte importante în rutina zilnică de îngrijire. Părul cu porozitate ridicată se distinge prin cele mai deschise cuticule. Această structură specifică definește felul în care arată și tipul de îngrijire pe care îl necesită. Părul cu porozitate ridicată absoarbe rapid produsele aplicate, dar le pierde rapid, de aceea produsele sale de îngrijire trebuie să hrănească interiorul părului și să-i sigileze suprafața. Acest tip de păr este cel mai dificil din punct de vedere maleabilitate, este greu să devină moale și strălucitor, dar nu este imposibil să obținem aceste rezultate. Dimpotrivă! Produsele selectate corespunzător pentru un păr cu porozitate ridicată, combinate cu tratamente adecvate de îngrijire, pot garanta starea sa perfectă, aspectul sănătos și pot scoate la iveală ceea ce este mai bun în el.
Pentru a afla ce tip de porozitate ai și implicit să îți alegi produsele potrivite pentru îngrijirea părului tău, este foarte important să îți faci un test pe site-ul https://trustmysister.ro/porosity-test. Ai două tipuri de teste de porozitate: chestionarul rapid sau testul cu paharul de apă. Îți recomand cu încredere produsele Trust my sister, eu mi-am făcut testul și am un păr cu porozitate medie, așa că am ales produsele indicate pe site. Părul se simte mult mai sănătos, ușor de pieptănat, are mai mult volum, iar firele rebele au devenit istorie. Nici nu mai are tendința de electrizare, este mai rezistent la pieptănare și mai mătăsos.
Poți achiziționa produsele online, de pe site-urile Farmaciei Tei, Bebe Tei și emag.ro.