Basme nemuritoare reinterpretate

Am crescut cu poveștile nemuritoare, fie cele scrise de autorii români, fie cele plăsmuite de condeiul fermecat al Fraților Grimm. Nici basmele întunecate, pline de mister din folclorul internațional, nu-mi sunt străine. Dar de data aceasta, am descoperit o carte cu totul specială, ce reînvie 12 povești clasice, adăugându-le teme contemporane care le conferă un aer cu totul nou și surprinzător.
Soman Chainani transformă basmele pe care le cunoaștem cu toții și le explorează în profunzime. Nu doar că schimbă detalii importante, precum locațiile, rasele sau genurile personajelor, dar adaugă și semnificații profunde, care le fac să prindă viață într-un mod diferit. Unele dintre povești se desfășoară în sate și regate fără o localizare precisă, iar perioada istorică este cea din basme. Însă multe lucruri sunt diferite. De exemplu, Cenușăreasa nu mai este doar o fată care visează să meargă la bal; în versiunea sa, povestea acesteia prezintă două personaje care luptă pentru propriul lor final fericit, doar pentru a descoperi că nu este deloc ceea ce și-au imaginat.
Fiare și frumusețe de Soman Chainani
An apariție: 2024
Autor: Soman Chainani
Editura: Grupul Editorial ART
Titlu original: Beasts and Beauty: Dangerous Tales
Traducător: Iulia Arsintescu
Rating: ⭐⭐⭐⭐
Sumar: 12 povesti periculoase despre iubire, traumă și identitate
Soman Chainani, autorul celebrei serii Şcoala pentru Bine și Rău, reinventează şi demitizează 12 poveşti clasice, adaptându-le lumii de azi și provocărilor ei. Ține cont de rasă, gen, feminism și nu uită de chipurile sub care se ascunde abuzul. Iar salvarea vine din iubire, în toate formele ei.
Albă ca Zăpada e singura fată de culoare într-un regat unde toată lumea are pielea albă și o persecută pentru că e diferită. Scufița Roşie rupe tradiția și refuză să mai fie sacrificată. Hansel și Gretel trăiesc fericiți în căsuţa din pădure, alături de mama lor adevărată, pedepsind-o pe cea care i-a alungat fără milă. Wendy nu tânjește după Peter Pan, ci vede bunătatea din inima altcuiva.
Într-o atmosferă încărcată de mister și magie, eroii acestor povești periculoase se îndepărtează de calea bătătorită a poveştilor din copilărie: binele și răul nu sunt ce par a fi, cei slabi devin cei puternici și fiecare poveste se ramifică în moduri surprinzătoare.
„Poveştile au crescut mari și așa arată. Cumplite, înfricoşătoare, dătătoare de putere. Vor fi devorate de cititori – dacă nu cumva vor fi ei devorați de ele. Mi-a plăcut enorm.” – ADAM GIDWITZ
„Chainani alege 12 povești clasice și le schimbă perspectiva tradițională, îmbogățindu-le cu o uimitoare profunzime și creând lumi fantastice de o frumuseţe stranie. Un volum provocator, perfect pentru cititorii de azi.” – BOOKLIST
Părerea mea: Cartea de față adună 12 povești, printre care: Scufița Roșie, Albă-ca-Zăpada, Frumoasa Adormită, Rapunzel, Jack și vrejul de fasole, Hansel și Gretel, Frumoasa și Bestia, Barbă-Albastră, Cenușăreasa, Mica Sirenă, Rumpelstiltskin și Peter Pan. Deși unele au un aer destul de sumbru, câteva basme mi-au lăsat o impresie puternică.
Povestea Scufiței Roșii ne arată cum, în fiecare an, sătenii aleg o fată frumoasă și o trimit în pădure, unde lupii își revendică sacrificiul. Nimeni nu contestă acest destin, nimeni nu se întoarce. Dar anul acesta, eroina noastră – o fată fără nume, dar cu o pelerină roșie – pășește pe drumul blestemat cu un gând nou: nu doar să înfrunte destinul, ci să-l schimbe.
Albă-ca-Zăpada: Oglinda a fost mereu loială reginei, spunându-i ce voia să audă, până când într-o zi a rostit un alt nume – cel al fiicei sale vitrege. Pielea ca noaptea, buzele ca sângele, privirea ca zăpada. Regina nu acceptă această frumusețe și ordonă moartea fetei. Însă Albă-ca-Zăpada nu este o victimă ușor de înfrânt.
Frumoasa și Bestia: Toată lumea o vede ca o fiică devotată, dar ea își dorește mai mult decât un destin anost. Când tatăl ei ajunge într-o situație disperată și o promite Bestiei pentru a-și salva onoarea, fata nu se resemnează. Bestia caută iubire, dar ea nu vrea să ofere, ci să distrugă. Este dispusă să trăiască alături de Bestie pentru că i se pare interesant să fie într-un castel izolat, cu bibliotecă și grădină, și pentru a-l distruge pe Bestie. Aceasta este una dintre cele două povești cu un final trist.
Mica Sirenă: O sirenă visează la un tărâm pe care nu l-a cunoscut niciodată și la un om pe care l-a zărit o singură dată. Fascinată de el, este dispusă să renunțe la lumea apelor pentru a-l urma. Însă ceea ce pare o poveste de dragoste este, de fapt, un joc al alegerilor și al sacrificiilor. Iar adevărul depinde întotdeauna de perspectiva din care este privit.
Cartea propune o nouă viziune asupra acestor povești, oferind o punte către alte universuri. Ce s-ar întâmpla dacă Albă-ca-Zăpada ar fi fiica unei femei de culoare, respinsă de soțul său după ce a văzut reacția regatului față de noua sa regină? Ce ar însemna dacă vrăjitoarea mării i-ar povesti sirenei despre cât de greu este să se schimbe radical pentru un bărbat pe care nu l-a cunoscut niciodată? Ce s-ar întâmpla dacă Wendy s-ar îndrăgosti de un pirat și Peter Pan s-ar plictisi de ea? Sau ce ar însemna dacă unele prințese ar fi și vrăjitoare, iar eroina nu ar vrea să se căsătorească cu primul prinț fermecător care îi iese în cale?
Le mulțumesc prietenilor de la Grupul Editorial ART pentru exemplarul oferit!