CityVisionMagazine

10 ml de speranță: povestea salvării unei vieți în clinica PATRUPET

Cu mai bine de 10 ani în urmă, o fetiță cu ochii plini de îngrijorare a trecut pragul clinicii PATRUPET, ținând în brațe o cutie. Înăuntrul ei, zăcea un pisoi mic, firav, aproape fără viață. Fusese găsit abandonat pe marginea drumului, iar starea lui era vizibil critică. Avea doar câteva săptămâni, cântărea aproximativ 400 de grame, tremura și era foarte slăbit, fiecare respirație fiind un adevărat efort.

 

În cadrul consultului de urgență, medicii au constatat ca micul pisoi era deshidratat, anemic, infestat cu purici și paraziți intestinali și fiecare moment conta în efortul de a-l salva. Echipa de medici veterinari, condusă de Prof. Univ. Habil. Dr. Bogdan Alexandru Vițălaru, a înțeles imediat urgența situației. Pisoiul a fost spălat, curățat și încălzit, însă era evident că starea sa critică necesita mai mult decât tratamentul de rehidratare și deparazitare. O transfuzie de sânge era esențială pentru supraviețuirea lui, însă timpul era prea scurt pentru a găsi, a recolta și testa sânge de la o altă pisică, în încercarea de a determina grupa sangvină, un pas esențial pentru evitarea complicațiilor. În acel moment, o decizie curajoasă trebuia luată: fără intervenție imediată, pisoiul s-ar fi stins rapid…

Soarta a făcut ca în aceeași zi, un prieten al clinicii PATRUPET să vină cu câinele său, un Terra Nova de 60 de kilograme, pentru controlul anual de rutină. Proprietarul lui a fost impresionat de cazul micului pisoi, iar medicii l-au convins să își lase prietenul blănos să devină erou. O cantitate mică de sânge a fost recoltată de la câine (10 ml), însă vitală pentru micuțul pacient, care se lupta pentru viața lui.

O soluție riscantă și plină de provocări, dar curajoasă și, de altfel, singura posibilă în acel moment, xeno-transfuzia, a fost alternativa la care a recurs Prof. Univ. Habil. Dr. Bogdan Alexandru Vițălaru, în cadrul tratamentului complex. După procedură, a urmat așteptarea grea și monitorizarea atentă a pisoiului, primele minute după transfuzie fiind decisive.

După doar câteva ore, micul pacient a arătat semne îmbucurătoare de recuperare. Respirația lui s-a reglat și a început să-și recapete energia vitală și chiar să toarcă în semn de afecțiune pentru medicii veterinari care au luptat să îl salveze. Pisoiul a răspuns treptat la tratament, iar în săptămânile următoare, sub îngrijirea atentă a echipei, s-a transformat într-un motănel vioi și plin de viață.
După ce a aflat întreaga poveste, proprietarul câinelui donator a fost atât de impresionat de legătura creată, încât a decis să adopte pisoiul. Astfel, micul supraviețuitor și-a găsit un cămin permanent. Astăzi, la peste 10 ani de la acele momente dramatice, Negruț trăiește sănătos, răsfățat și iubit, alături de prietenul lui cel mai bun, câinele care i-a salvat viața.

Această poveste emoționantă este doar una dintre multele care se întâmplă în clinica PATRUPET. Este însă, un exemplu clar în care medicii veterinari trebuie să ia decizii complexe, adesea contra cronometru, pentru a salva viețile animalelor de companie.
În cazul lui Negruț, un amestec de curaj, ingeniozitate și mult suflet au făcut posibilă această salvare miraculoasă.