CityVisionMagazine

Însoțitor de zbor – ce beneficii la care nu te-ai gândit au stewardesele și stewarzii

Una dintre cele mai frumoase și nobile meserii este cu siguranță cea de steward. Însoțitorii de zbor sunt pregătiți la orice oră din zi și din noapte să lucreze la înălțime la propriu. Indiferent de tipul avionului, condițiile meteo, vârsta, cultura, starea de sănătate a pasagerilor de la bord aceștia reușeșc să creeze alături de piloți experiențe sigure și de ce nu frumoase în timpul zborului. Am aflat din secretele meseriei de însoțitor de zbor chiar de la Cristina Burdușel, Director de Instruire Shell Team Aviation, cu o expertiză de 14 de ani în domeniul aviației. De asemenea a lucrat ca stewardesă și este și pilot.

Pentru unele meseriii trebuie să te pregătești ani de zile. Ce trebuie să faci pentru a deveni însoțitor de zbor?

Cristina Burdușel: Pentru această meserie este nevoie doar de un curs pentru obținerea atestatului. Oricine dorește să zboare în calitate de însoțitor de zbor de are nevoie de un atestat EASA.

Cât durează să devii însoțitor de zbor?

Cristina Burdușel: Cursul durează o lună de zile, imediat după poți aplica pentru acest job.

Ce valabilitate au atestatele?

Cristina Burdușel: Atestatele sunt valabile pe viață dacă zbori, deci trebuie să activezi în meseria de steward. Dacă nu ai zburat deloc în ultimii 5 ani, ele vor expira.

Cât de repede te poți angaja ca și însoțitor de zbor? Este o meserie căutată?

Cristina Burdușel: Este o meserie foarte căutată, în acest moment în Europa sunt aproximativ 4.000 de companii ce recrutează în fiecare an.

Pe lângă salariu ce alte beneficii mai are meseria de însoțitor de zbor?

Cristina Burdușel: Oportunitatea de a călători, experiențe culturale diverse, asigurări de viață și medicale, program de lucru flexibil, dezvoltarea abilităților personale, posibilitatea de avansare, siguranța și stabilitatea locului de muncă, stil de viață dinamic, bilete de avion gratuite și cu discount.

Aveți și foști cursanți care s-au pregătit inițial pentru a fi stewarzi dar acum au devenit piloți?  

Cristina Burdușel: Da, cam 20%, 30% merg mai departe în cabina piloților. Pentru ca meseria în sine îți permite ca și timp să te poți școlariza și avansa în poziția de pilot.

Stewardesele și sterwarzii arată foarte bine, sunt eleganti, au siluete armonioase. Cum îți mențin silueta?

Cristina Burdușel: Automat această meserie te disciplinează și te formează ca un om echilibrat. Pentru că este nevoie să fii sănătos dar și frumos (zâmbește), toți sunt atenți la ce mănâncă, au un program de odihnă pe care îl respectă și fac și sport.

Totodată plimbările lungi și dese ajută corpul și mintea să se mențină în forme armonioase.

De curiozitate, ce dietă are o stewardesă?

Cristina Burdușel: Dieta unei stewardese trebuie să fie bine echilibrată și adaptată unui stil de viață solicitant, cu un program de lucru adesea neregulat și zboruri în diverse fusuri orare. În general, alimentația corectă este esențială pentru a menține energia, concentrarea și sănătatea în timpul zborurilor lungi. Ca reguli generale aș menționa:

Mese regulate și ușoare

Hidratare corespunzătoare

Alimente bogate în proteine și fibre

Evitarea alimentelor procesate și a zahărului

De asemenea, însoțitorii de zbor nu uită nici de

alimentele care combat jet lag-ul: fructe (banane, pepene roșu), alune, ovăz, cafea, ceai, ouă, avocado.

Ce sporturi sunt la modă printre stewardese? 

Cristina Burdușel: Yoga, Pilates, alergatul pe plajă sunt preferate de stewardese.

Ce alte activități te ajută să te menții în formă pentru această meserie?

Dans, drumeții, bicicleta.

Este meseria de însoțitor de zbor un job care să permită și studiul?

Cristina Burdușel: Da, sunt mulți studenți printre stewarzi și stewardese. Este o meserie care permite să și studiezi în paralel, nu este o meserie care se încadrează în clasicul tipar ”09.00 -17.00”. Timpul de zbor este flexibil și îți poți și programa zborurile.

Cine poate deveni stewardesă sau steward?

Cristina Burdușel: Mult mai multe persoane decât v-ați putea închipui. Conform legislației în rigoare, oricine are vârsta între 18 și 40 ani, cunoștințe de limbă engleză nivel mediu, înălțime minimă: 1,52 m ca femeie și 1,70 cm, stare de sănătate bună poate face școala de aviație pentru a fi însoțitor de zbor. În ceea se privește studiile în momentul înscrierii la cursuri de însoțitor de zbor se cer minimum 12 clase, iar diploma de bacalaureat nu este obligatorie. Cursurile durează doar patru săptămâni și sunt acreditate EASA.

Cât costă cursurile de însoțitor de zbor?

Cristina Burdușel: Costul cursurilor de steward la Shell Aviation Team, cea mai mare școală de aviație private din România, se ridică la 1.800 euro pentru plata integrală sau la 2.000 euro pentru plata în maximum 10 rate. Pe durata perioadei de instruire, cursanții au incluse în costurile de școlarizare și costurile de cazare. Cursurile se organizează lunar. Școlile Shell Aviation Team își desfășoară activitatea în sedii cu adrese centrale în orașele București, Cluj-Napoca, Bacău, Timișoara.

Ce salariu are un însoțitor de zbor în general?

Cristina Burdușel: În general, între 2.000 și 3.000 lunar.

 

Cursuri Stewardese si Stewarzi – Shell Team Aviation

www.instagram.com/shellteam.ro/

www.facebook.com/shellteamaviation