Consumul responsabil al resurselor de apă, cheia unei planete echilibrate pentru generațiile viitoare
Prin resursele vitale pe care ni le pune la dispoziție pentru desfășurarea activităților necesare traiului de zi cu zi, putem spune, pe bună dreptate, că planeta este casa noastră. Partea mai puțin bună este că de multe ori folosim mai multe resurse decât ar trebui pentru a ne acoperi nevoile. Cu precădere în perioada verii este mult mai ușor să cădem în capcana consumului excesiv de apă spre deosebire de restul anului. Pe lângă uzul personal pentru hidratare, se mai adaugă apa folosită pentru activitățile casnice, dar și în restul gospodăriei și cea pentru derularea activităților agricole. În plus, și petrecerea timpului liber, mai ales când ne gândim la activitățile de agrement, presupun un consum major de apă.
Nu mai este demult o surpriză că reducerea risipei de apă reprezintă un pas crucial pentru conservarea resurselor naturale. Însă, la fel de adevărat este și că suntem influențați de obiceiurile de consum ale celor din jurul nostru. De aceea, este esențial să știm cum putem contribui individual la economisirea apei, dar și printr-un efort colectiv.
Deseori tindem să ne gândim la apă ca la o resursă inepuizabilă și să îi simțim lipsa cu adevărat numai atunci când suntem privați de accesul la ea pentru un interval de câteva ore sau câteva zile, dar statisticile ne dovedesc contrariul. Conform datelor[1] publicate de Uniunea Europeană, anual sunt risipite 131 kg de alimente/cap de locuitor pe teritoriul UE. Mai mult decât atât, risipa de alimente se traduce invariabil și printr-un consum extrem de mare de apă. De exemplu, prin fabricarea unui kg de cartofi sunt necesari 900 litri apă, pentru 1 kg de carne de pui 3900 litri de apă, iar pentru 1 kg de pâine 1000 litri apă, pe care îi consumi indirect. Alte statistici în timp real[2] ne arată date chiar mai îngrijorătoare în privința utilizării apei. În România, consumul zilnic de apă este de 882 litri/cap de locuitor, ceea ce înseamnă că pe parcursul unui an, membri unei familii cu 4 persoane folosesc 1.287.720 litri.
În rândurile următoare vom vedea ce putem face concret pentru gestionarea responsabilă a apei și prevenirea risipei prin soluții pe termen scurt și strategii eficiente pe termen lung.
Sfaturi practice pentru limitarea risipei de apă
Fiecare dintre noi are rolul să conserve resursele de apă, iar acest lucru poate fi posibil prin schimbări mici, dar cu un impact major asupra mediului. Chiar dacă plătim atât cât folosim, limitarea consumului excesiv de apă înseamnă mai mult decât să adaptăm nevoile noastre la posibilitățile oferite de natură.
În continuare, vom face o scurtă trecere în revistă a unor mici trucuri le care le putem urma pentru a limita risipa și salva apa. Adoptarea unor alternative pentru folosirea eficientă a apei reprezintă o strategie câștigătoare, atât pentru protejarea planetei, cât și pentru „salvarea propriului buzunar”. Prin tehnicile și produsele potrivite putem economisi mai mult decât ne-am putea imagina.
- Alege electrocasnice inteligente pentru spălarea vaselor și a rufelor
În aceste cazuri, reducerea consumului de apă nu presupune o minimizare a confortului, ci a resurselor folosite (apă, detergenți). Chiar dacă aceste mașini pot fi mai costisitoare și achiziționarea lor înseamnă un efort financiar mai mare, ele sunt, fără nicio urmă de îndoială, o investiție durabilă. Mai mult, te vei bucura când vei primi o factură de consum mai mică decât dacă ai folosi aparate electrocasnice obișnuite.
- Asigură mentenanța produselor folosite
Este mai puțin costisitor pentru tine și mai puțin poluant pentru mediul înconjurător să înlocuiești vechile produse cu altele noi, când ele ar putea fi doar reparate. Mai mult, aparatele nereciclate se dezintegrează și ajung în sol sau în apele subterane și în cele din urmă în organism, punând în pericol atât ecosistemele naturale, cât și sănătatea umană.
- Spală legumele și fructele în bol
Poți face foarte ușor risipă când ești în bucătărie și gătești sau iei o gustare. Spălarea fructelor și a legumelor direct sub jetul de apă nu le va curăța în totalitate, așadar nici consumul excesiv de apă nu se justifică.
- Optează pentru duș în loc de baie
Este important să nu lași apa să curgă în permanență și să folosești un robinet cu senzori, un aspect valabil și pentru momentele în care te speli pe mâini.
- Practică agricultura sustenabilă
Chiar dacă nu ești un profesionist, poți reduce consumul de apă inclusiv în îngrijirea grădinii din curte sau bloc. Conservarea apei în procesul de udare a culturilor se poate face prin alegerea unor aspersoare economice, care funcționează prin picurare și sisteme de irigare dotate cu temporizator. În timp ce plantele se dezvoltă optim, vei avea un consum redus de apă și de energie. De altfel, la fel de bine poți colecta apa de ploaie pe care să o folosești ulterior pentru udarea plantelor.
- Montează piscine cu sisteme ecologice
Cu siguranță vrei să te distrezi vara asta și să te bucuri de activități răcoritoare. Dacă ai în plan să-ți amenajezi propria piscină, cântărește cu atenție decizia de achiziție. Evitarea pierderilor inutile de apă și menținerea ei cât mai curată poate fi posibilă prin montarea unei piscine inovatoare și cu consum redus.
- Educă-ți comportamentul de consum și fii o influență pozitivă pentru cei din jurul tău
Împărtășirea celor mai bune sfaturi puse deja în practică de tine pot avea un impact major asupra celor din jurul tău. Suntem suma oamenilor cu care petrecem cel mai mult timp atât prin prisma obiceiurilor bune, cât și din perspectiva celor care mai merită șlefuite și îmbunătățite.
Așadar, conservarea resurselor de apă are în cele din urmă un dublu rol: favorizează combaterea deșertificării planetei și sporește bunăstarea locuitorilor ei. În acest context, este necesară implicarea mai multor actori teritoriali, formatori de opinie sau ca însăși marile companii să devină un exemplu de bună practică prin activitatea lor de zi cu zi. Odată ce „se fac auziți” de suficiente grupuri, iar perspectivele oamenilor se schimbă progresiv, nici urmările pozitive nu vor întârzia să se resimtă.
„Prin fiecare produs lansat pe piață, am adoptat, la unison, hidratarea responsabilă și sustenabilă ca pe un mod de lucru și un stil de viață. Tocmai de aceea, Waterdrop își continuă inițiativa de a îmbina și mai bine utilul cu plăcutul, printr-o acțiune de conștientizare. Ne dorim ca oamenii să înțeleagă că hidratarea optimă înseamnă mai mult decât o notificare dintr-o aplicație-memento care îți amintește să bei apă. Hidratarea zilnică poate deveni mai plăcută și mai accesibilă dacă alegem să consumăm acele produse care oferă un plus de savoare, pe lângă beneficiile evidente pentru sănătate. Mai mult, ne putem bucura cu adevărat de gustul autentic al apei dacă pe parcursul zilei o vom păstra într-un recipient reutilizabil, și nu într-unul din plastic”, a declarat Katerina Navratilova, CEO Waterdrop CEE.
Fiind una dintre resursele principale ale planetei este de datoria noastră să o prețuim la adevărata ei valoare și cât de bine putem prin pași mici, dar acțiuni mărețe. Astfel, putem să fim promotorii unui stil de viață cu un consum redus de apă și să influențăm fiecare dintre noi grupurile din care facem parte prin puterea exemplului. Procedând astfel, am putea să ne ușurăm intrarea în rândul țărilor dezvoltate, care au implementat deja tehnici eficiente pentru prevenirea risipei de apă. Nu în ultimul rând, am putea fi și mai bine primiți și priviți și peste hotare și nu doar în rapoarte.
Sperăm că micul nostru ghid vă este de folos în limitarea risipei de apă și conservarea ei, iar protejarea mediului înconjurător va deveni un subiect de interes pe scară cât mai largă pe teritoriul țării noastre, nu doar o poveste de-o vară.
[1] Consiliul UE, Consiliul European. Statistică privind reducerea pierderilor și a risipei de alimente. https://www.consilium.europa.eu/ro/policies/food-waste/
[2] Worldometer – statistici mondiale în timp real privind utilizarea globală a apei. https://www.worldometers.info/water/