CityVisionMagazine

Cum ar arăta viața ta dacă timpul s-ar frânge?

Romanul de debut al Clarei Kumagai abordează cu măiestrie teme complexe precum timpul, durerea și dezastrele naturale. De-a lungul lecturii, aceste forțe se împletesc pentru a crea o nouă realitate pe care oamenii trebuie să o accepte. Altfel riscă să se piardă pe ei înșiși. Acum, te îndemn să-ți imaginezi cum ar arăta viața ta dacă timpul ar căpăta alte valențe și te-ar îndepărta de cei pe care îi iubești. De familia ta. Dacă ar curge mai încet, sau mai repede decât în mod normal. Cum te-ar afecta aceste schimbări? Toate răspunsurile se ascund în paginile acestei cărți care, la început pare că te pierde, că merge împotriva curentului și că te trage după ea până într-un punct anume. Autoarea a apelat la un subiect arhicunoscut – timpul – și s-a jucat cu el, a modelat personaje și a stârnit o furtună de sentimente. 

Zbuciumul somnului de Clara Kumagai

Sumar: „Ce-ar fi dacă timpul însuși s-ar RUPE? Cum am trăi, cum am iubi și cum ne-am aduce aminte?”

Sub insulele Japoniei trăiește un somn. Sora îl urăște. Somnul s-a zvârcolit și a provocat un cutremur atât de puternic, încât a crăpat timpul. A distrus casa Sorei și a luat-o pe mama sa. Acum, ea și tatăl ei, om de știință, trăiesc aproape de fusuri – locuri sălbatice, abandonate, periculoase. Acolo timpul se deformează, amintirile se sfărâmă și răsar umbre, licăriri ale lucrurilor care nu sunt în întregime umane. După ce și tatăl Sorei dispare, ea nu are de ales decât să se aventureze în aceste spații interzise pentru a-l găsi pe el, pentru a-și găsi mama și, poate, pentru a găsi chiar somnul…

CLARA KUMAGAI are rădăcini în Canada, Japonia și Irlanda. Lucrările sale de ficțiune și non-ficțiune pentru copii și adulți au fost publicate în The Stinging Fly, The Irish Times, Banshee, Room, The Kyoto Journal și Cicada. Este beneficiară a programului We Need Diverse Books Mentorship și, în 2020, a fost finalistă a Jim Wong-Chu Emerging Writers Award.

Zbuciumul somnului este primul său roman.

„Acest debut provocator, care te pune pe gânduri, îmbină realismul magic cu miturile japoneze într-o explorare a durerii, a timpului și a memoriei.” – The Bookseller

„Excelent, evocator și de o autentică profunzime.”Nicola Yoon, autoarea romanului Absolut tot

Părerea mea: Zbuciumul somnului urmărește traiectoria Sorei Campbell, o absolventă de liceu de origine japonezo-canadiană. Povestea începe la câțiva ani după ce un cutremur extrem de puternic a afectat Japonia și a distrus timpul însuși, luându-i pe mama și pe bunicul ei. Această carte este inspirată de cutremurul din Japonia din anul 2011, care a făcut ca planeta noastră să se rotească cu 1,8 microsecunde mai repede. Există multe explicații științifice pentru acest fenomen, dar, inspirându-se atât din știință, cât și din mitologie, Kumagai introduce ideea că un cutremur de o asemenea magnitudine ar fi putut fi cauzat doar de un somn care s-a rostogolit sub Japonia, încercând să scape din captivitate. Da, un pește. 

„Sub insulă se află un somn uriaș, namazu. Trăiește acolo, în mlaștina rece, de amar de vreme. Din când în când se zbate ori poate îl apucă vreo mâncărime. Apoi se răsucește și se întoarce și atunci mișcă pământul de deasupra. Atunci pământul se cutremură.”

În carte, cutremurul rupe atât la nivel energetic, cât și geografic insulele japoneze în trei fusuri orare: normal, încet și rapid. Fusurile încete și cele rapide sunt extrem de periculoase, căci ascund amintiri. Acolo apar umbre și provoacă halucinații. Odată intrat în ele, există posibilitatea de a te pierde. În calitate de cercetător al acestor zone, tatăl Sorei petrece multă vreme în zonele rapide și lente, încercând să descifreze motivul rupturii. Astfel, apar consecințe îngrijorătoare asupra sănătății sale. Această obsesie devoratoare a creat o ruptură, nu foarte diferită de cea a zonelor, în relația cu fiica sa. Relația dintre tată și fiică este cea mai proeminentă din întreaga poveste. Este o redare perfectă a tensiunilor dintre părinți și adolescenți, stratificată cu durere, trădare și neînțelegere. La fel ca tatăl ei, Sora este consumată de fusuri, dar într-un mod diferit. Ea are o conexiune cu ele, poate simți schimbările și poate spune ora exactă deși se află într-un fus diferit. Tânăra se folosește de aceste abilități și devine un ghid turistic pentru persoanele interesate, ceea ce îi oferă șansa de a merge în zonele afectate de fusuri și de a-și căuta familia dispărută.

„În Japonia, timpul s-a cutremurat. S-a schimbat. În diferite locuri, trece mai încet ori mai repede. Poți să calci pe un alt petic de timp așa cum poți să treci granița între țări, așa cum te împiedici când cobori niște trepte și ratezi una. Dar e mai periculos, fiindcă e posibil să nu-ți dai seama că ai căzut, nu până nu ieși în partea cealaltă sau înapoi pe unde ai venit, și după aceea poți să afli că a trecut o întreagă după-amiază sau că au trecut zece minute, deși ți se pare că ai stat o ora în celălalt loc.”

Autoarea aduce în povestea Sorei o durere copleșitoare, care este adâncită doar de speranța că i-ar putea recupera pe cei pierduți. În special pe mama ei. Vocea narativă a Sorei este furioasă, detașată de lume și blocată în amintiri pe care le vizităm sub forma unor flashback-uri. Personajul ei este foarte bine scris. Fata se simte neînțeleasă, o emoție cunoscută mai ales de publicul tânăr. 

Într-adevăr, Zbuciumul somnului este o carte care poate crea confuzii. Romanul nu este aici pentru a ne oferi toate răspunsurile, ci pentru a ne reaminti că există multiple moduri de a exista și de a înțelege realitatea. Timpul este un subiect atât de captivant și uneori înfricoșător. De asemenea, fiecare capitol este delimitat de câte un anotimp din mitologia antică, fiind o modalitate a oamenilor străvechi pentru a măsura trecerea timpului, pe vremea când nu exista un calendar și erau folosite schimbările din natură.