CityVisionMagazine

Magia are un preț. Întotdeauna!

Cu un debut surprinzător, Rachel Gillig reușește să creeze un roman fantastic cu influențe gotice și medievale. Povestea este conturată în jurul tinerei Elspeth și a magiei sale, care a fost declanșată în copilărie, ca urmare a unei febre mortale. Temându-se de persecuție, ea își ascunde identitatea, păstrând secretul monstrului ascuns în mintea ei – un spirit străvechi pe care îl numește Coșmar. Uneori, Coșmarul o controlează, alteori, îi oferă protecție. În plus, Elspeth poate absorbi magia celor 12 Cărți ale Providenței, care le conferă posesorilor lor abilități cu totul și totul speciale. Dar această putere are și un cost. Atunci când au fost create, cele 12 Cărți au distrus și regatul. Oamenii rămași duc o existență sumbră și oriunde s-ar duce nu sunt în siguranță. 

O fereastră întunecată de Rachel Gillig

Sumar: Elspeth Spindle are nevoie de ceva mai mult decât noroc ca să rămână în siguranță în regatul straniu, acoperit de ceață, căruia îi spune acasă. Are nevoie de un monstru. Și îl are. Coșmarul, spiritul străvechi și volatil captiv în mintea ei, o protejează. Și îi păstrează secretele. Dar totul are un preț. Mai ales magia.

Când Elspeth întâlnește un tâlhar misterios pe drumul din pădure, viața ei ia o turnură dramatică. Aruncată într-o lume a umbrelor și a înșelăciunilor, fata se alătură unei misiuni periculoase pentru a vindeca regatul de magia neagră care îl infectează. Însă tâlharul este chiar nepotul regelui, căpitanul Destrierilor… vinovat de înaltă trădare.

El și Elspeth trebuie să strângă cele douăsprezece Cărți ale Providenței – cheia vindecării – până la Solstițiu. Dar, pe măsură ce mizele cresc și atracția dintre ei devine tot mai mare, Elspeth este forțată să-și înfrunte cel mai întunecat secret. Unul care i-ar putea aduce sfârșitul.

„Povestea de dragoste înflăcărată care se aprinde între Elspeth și Ravyn este delicioasă. Fanii scriitoarelor Sarah J. Maas, Naomi Novik și Hannah Whitten vor vrea să citească acest roman.” – (Publishers Weekly)

„Ceața densă, alianțele încălcate și magia rafinată formează fundalul perfect pentru o poveste de dragoste răvășitoare – O fereastră întunecată este captivantă de la prima pagină până la finalul neașteptat.” – (Hannah Whitten, autoarea bestsellerului For the Wolf)

„Un basm fermecător cu gheare și dinți ascuțiți, proza lui Gillig te va captiva și te va împiedica să dormi. Palpitantă, întunecată și stranie, aprinsă de o magie volubilă, O fereastră întunecată este tot ceea ce iubesc mai mult la un fantasy și ceva în plus!”(Allison Saft, autoarea romanului O magie de neîmblânzit)

„O fereastră întunecată este o poveste evocatoare despre iubire, mistere și monștri fermecători, transpusă într-o proză frumos și luxuriant scrisă. Rachel Gillig a scris o carte care m-a fermecat.” – (Lyndall Clipstone, autoarea romanului Lakesedge)

Părerea mea: Sunt de părere că lumea medievală este ofertantă pentru un autor de romane fantastice. Regatul, ceața, boala misterioasă, monștrii care transformă oamenii în creaturi mânate de răzbunare, atmosfera apăsătoare și tensionată – toate creează cadrul perfect pentru intrigă. Totodată, cu fiecare mânuire a magiei, Coșmarul devine tot mai puternic, iar Elspeth realizează că nu mai are mult până când acesta îi va controla complet mintea.

„Magia mea e mișcare. Magia e neiertătoare. Magia mea aduce alinare. Magia mea aduce teroare. Ești tânără și nu atât de îndrăzneață. Sunt neclintit, de cinci sute de ani o făptură măreață.”

De aceea, relația lui Elspeth cu Coșmarul este captivantă, poate chiar mai captivantă decât povestea de dragoste pe care o urmărește romanul. Coșmarul este un personaj învăluit în mister, deoarece nu știm cine sau ce e ori care-i sunt intențiile. De fapt, povestea este construită în așa fel încât, din când în când, puneam intențiile mai multor personaje sub semnul întrebării. Pentru mine, o carte bună este aceea care mă ține prinsă în poveste, care mă face să empatizez cu personajele. Povestea este relatată la persoana întâi. Așadar, prin intermediul lui Elspeth, O fereastră întunecată reușește să-mi transmită emoțiile personajului feminin. Tânăra este fata căpitanului Destrierilor și, când a contactat boala, tatăl acesteia a trimis-o să trăiască în casa unchiului ei, la marginea pădurii. 

„Nimic nu este fără preț. Nimic nu este sigur. Magia este iubire, dar și ură. Are un preț. Ești găsit și ești pierdut.”

Să aruncăm o privire și asupra regatului. Blunder este un tărâm izolat, în care ceața te învăluie și te îmbolnăvește, iar Spiritul Pădurii te cheamă la el pentru a-ți aduce pieirea. Nu, nu este un basm! Din contră! Poveștile vechi și Cartea veche a arinilor îngemănați ne spun istoria ținutului și legenda Regelui Pastor, care a creat cărțile Providenței pentru a-și apăra poporul de magie:

”Regele Păstor făcuse șaptezeci și opt de cărți ale Providenței în ordine descrescătoare. Erau doisprezece Cai Negri, deținuți exclusiv de garda de elită a regelui – Destrieri. Unsprezece ouă aurite. Zece Profeți. Nouă Vulturi Albi. Opt Fecioare. Șapte potire. Şase fântâni. Cinci Porți de Fier. Patru coase. Trei oglinzi. Două Coșmaruri. Și cartea arinilor îngemănați.”

De asemenea, am menționat la început despre existența unei boli. Virusul își face apariția doar noaptea, prin febră, iar cei care supraviețuiesc sunt înzestrați cu magie. Magia face ca sângele să devină negru, semn că persoana în cauză este infectată și că trebuie să fie ucisă. Oricine observă această schimbare trebuie să anunțe Destrierii. Dacă nu respectă regulile, cei care știu și ascund acest lucru primesc sentința cu moartea. 

Un alt personaj ofertant este Ravyn Yew. Un Destrier temut, care are propriile sale secrete, pe care trebuie să le păstreze pentru a-și salva familia. NU, nu voi spune prea multe. Rămâne să-l descoperi pe cont propriu. 

„Noi doi posedăm deja o magie stranie. Suntem chiar acel lucru despre care oamenii sunt avertizați în Carte.”

O fereastră întunecată are potențialul unui roman sumbru, cu o atmosferă întunecată, violentă și sângeroasă, iar autoarea este talentată și are o anumită măiestrie în cuvinte, un lirism aparte. Totuși, anumite aspecte puteau fi explorate mult mai mult. Chiar și așa, Rachel Gillig a reușit să construiască o lume interesantă, plină de magie și secrete.