CityVisionMagazine

O iubire interzisă, magie periculoasă și secrete care ar putea distruge un regat

Prima incursiune în universul fantastic al Cassandrei Clare a început prin anul 2007, când am făcut cunoștință cu Clary Fray și ceilalți Vânători de Umbre. Personajele complexe, intrigile captivante și lumea bogată în detalii magice au făcut din serie un fenomen literar. Spre deosebire de aceste volume stufoase, primul său roman pentru adulți ne aduce o nouă perspectivă asupra unei lumi de inspirație medievală, cu regate ce trăiesc într-o relativă pace. Punctez acest lucru, deoarece înțelegerile pot fi destrămate cu ușurință, iar pacea se poate transforma într-o clipă în război. Castellane, regatul care îi adăpostește pe eroii primului volum, este unul dintre aceste tărâmuri. Dar de unde vine titlul? Ei bine, Prințul din Umbră este o funcție îndeplinită de o persoană care e nevoită să îi țină locul moștenitorului regal ori de câte ori o cere situația, el punându-se adesea în pericol pentru ca prințul să supraviețuiască. 

Prințul din Umbră (primul volum al seriei Cronicile din Castellane) de Cassandra Clare

An apariție: 2023
Autor: Cassandra Clare
Editura: CORINT, colecția Leda Bazaar
Titlu original: Sword Catcher
Traducător: Ioana Bena
Rating: ⭐⭐⭐⭐

Sumar: În trepidantul oraș-stat Castellane, cei mai bogați dintre nobili și cei mai desfrânați dintre criminali au un lucru în comun: setea neostoită de putere, avere și plăcere.

Kel este un orfan rupt de viața pe care o știa pentru a deveni sosia prințului moștenitor Conor Aurelian. Kel a fost crescut alături de prinț, fiind instruit într-ale luptei, dar și ale politicii. El și prințul se au ca frații, dar Kel știe că destinul lui este să moară pentru moștenitor. Niciun alt viitor nu este posibil.

Lin Caster face parte dintre ashkari, o comunitate mică ai cărei membri încă mai posedă abilități magice. Potrivit legii, aceștia trebuie să trăiască în spatele zidurilor din interiorul orașului, dar Lin, care este tămăduitoare, se aventurează dincolo de ele pentru a se putea ocupa de bolnavii și muribunzii din Castellane. În ciuda abilităților ei, tânăra nu o poate vindeca pe cea mai bună prietenă a sa fără acces la cunoștințe interzise.

După ce o tentativă eșuată de asasinat îi aduce împreună, Lin și Kel sunt atrași în rețeaua misteriosului Rege al Nelegiuiților, conducătorul lumii interlope din Castellane. Acesta îi oferă fiecăruia ceea ce își dorește cel mai mult; dar, pe măsură ce se afundă în lumea lui plină de intrigi și umbre, cei doi tineri descoperă o conspirație a corupției care se întinde din cele mai întunecate canale din Castellane până în cel mai înalt turn al palatelor din oraș. Pe măsură ce secrete îndelung păstrate încep să se dezvăluie, Lin și Kel ajung să se întrebe: merită cunoașterea prețul trădării? Poate dragostea interzisă să doboare un regat? Și este oare posibil ca descoperirile lor să arunce poporul în război și lumea în haos?

„O lume desăvârșit construită, încrucișări de spade și mașinațiuni politice, personaje colorate și o poveste care m-a făcut să dau pagină după pagină.” – GEORGE R. R. MARTIN

„O întoarcere fermecătoare la vremurile fericite ale marilor romane fantasy, cu o narațiune modernă, în care personajele fac legea. Palpitant și inteligent!” – SCOTT LYNCH

„Cassandra Clare în varianta sa cea mai inteligentă, mai complexă și mai palpitantă!” – HOLLY BLACK

„Fantasy la superlativ!” – LEIGH BARDUGO

„Acest roman epic se va bucura cu certitudine de un succes colosal printre numeroșii fani ai Cassandrei Clare!” – PUBLISHERS WEEKLY

Părerea mea: Așadar, acest prim roman are drept personaj principal un orfan, Kel, a cărui menire este să devină sosia prințului moștenitor al casei Aurelian ori de câte ori tânărul este bolnav sau situația este mult prea critică. Întâmplarea a făcut ca orfanul să fie ales pentru că îi seamănă prințului Conor. Cei doi au crescut împreună și au deprins aceleași obiceiuri. Aflăm că la vârsta de zece ani, Kel a fost luat de la orfelinat și adus la palat, ca să devină Prințul din Umbră. Cu ajutorul unui medalion vrăjit, tânărul poate să ia înfățișarea lui Conor, înlocuindu-l pe acesta la evenimentele publice și private, astfel încât să-l țină departe de otrăvurile și lamele ascuțite ale adversarilor. Cu trecerea timpului, Kel a ajuns să-l vadă pe Conor ca pe propriul frate, mai ales că împărțeau și o odaie.

Dar a venit vremea ca prințul să-și aleagă o soție, o prințesă care ar putea să aducă și mai multă prosperitate în regat. Bineînțeles că nu contează dacă prințul o va iubi sau nu, în fond este doar o datorie față de Castellane. Dacă Prințul din Umbră poate deveni moștenitorul regal cu puțină iscusință, un strop de magie și talismane fermecate, Lin Caster, medic și nepoata celui mai important consilier al reginei, trăiește într-un cartier rău famat, unde locuiesc ashkarii, o comunitate mică, ai cărei membri mai posedă abilități magice. 

„Înainte de Despărțire, magicienii puteau ucide cu o atingere, o privire. Otrava este lucrul cel mai apropiat de o asemenea putere pe care îl avem acum. Un creator de otrăvuri adevărat poate crea un venin care are nevoie de ani buni pentru a acționa sau poate plasa o toxină pe paginile unei cărți, astfel încât cititorul să fie înveninat cu fiecare pagină pe care o întoarce. Eu pot otrăvi o oglindă, o pereche de mănuși, mânerul unei săbii. Iar otrava ne face egali. Aceeași doză îi omoară pe toți.”

Prințul din Umbră mi-a amintit de cărțile scrise de Leigh Bardugo, în special de Banda celor șase ciori. Este o lume fantastică plină de intrigi și secrete. O societate scindată, poate chiar crudă, nepăsătoare și disprețuitoare. Dincolo de aur și șofran, de mătase și purpură, lupii își arată colții, iar nelegiuirile sunt la ordinea zilei. Și cum furtunile vieții aduc la un loc mai multe personaje, Kel și Conor o cunosc pe Lin, medicul cu abilități magice. De aici, prințul începe să vadă lumea cu alți ochi și să fie interesat de tânără. Te las să descoperi continuarea, căci te asigur, vei fi surprins de conjunctură. 

Cu toate că ni se înfățișează în fața ochilor o lume luxuriantă, cu intrigi de curte, personajele frumos conturate, întorsături de situație, acțiunea nu este punctul central al acestui volum. Totuși este o carte pe care nu o poți lăsa din mână.