CityVisionMagazine

Excelența în Medicina Veterinară din România și Europa. Interviu cu Profesor dr. Bogdan Alexandru Viţălaru

Reporter: Bună ziua, domnule Viţălaru. Vă mulțumesc că ați acceptat să discutați cu noi astăzi. Să explorăm împreună parcursul dumneavoastră remarcabil în medicina veterinară. Ne puteți împărtăși ce v-a stimulat inițial interesul pentru urologie, nefrologie și terapiile de substituție renală?

VA: Mulțumesc pentru invitație. Călătoria mea în medicina veterinară a început cu o pasiune pentru înțelegerea și tratarea bolilor care afectează rinichii și tractul urinar. Este un domeniu în care fiecare progres poate face o diferență tangibilă în viețile companionilor noștri blănoși.

Reporter: Contribuțiile dumneavoastră în medicina veterinară sunt cu adevărat impresionante, de la înființarea primei Clinici de Hemodializă Veterinară din România până la activitățile extinse de predare și cercetare în întreaga Europă. Cum vedeți impactul acestor inițiative asupra domeniului medicinii veterinare din România și dincolo de granițele acesteia?

VA: Ca dascăl, scopul meu a fost întotdeauna să ridicăm standardele de îngrijire pentru animale, nu doar în România, ci și în întreaga Europă. Prin introducerea terapiilor avansate precum hemodializa și dializa peritoneală, și prin educarea atât a studenților, cât și a medicilor veterinari practicieni, nu doar că salvăm vieți, ci și extindem limitele a ceea ce este posibil în medicina veterinară.

Reporter: Dedicarea dumneavoastră pentru educație și colaborare este evidentă în rolurile dumneavoastră ca profesor și ambasador pentru diverse organizații veterinare. Puteți să ne spuneți mai mult despre importanța comunicării interdisciplinare și a educației continue în domeniul veterinar?

VA: Comunicarea interdisciplinară și educația continuă sunt pilonii progresului în medicina veterinară. Prin promovarea colaborării între diferite specializări și furnizarea de oportunități continue de învățare, ne putem asigura că medicii veterinari rămân în contact cu inovația și oferă cea mai bună îngrijire posibilă pacienților lor.

Reporter: Realizările dumneavoastră au fost recunoscute cu numeroase premii și aprecieri. Cum vă simțiți fiind un deschizător de drumuri în medicina veterinară și ce vă motivează să continuați să depășiți limitele?

VA: Este cu adevărat onorant și mă simt copleșit să primesc recunoașterea muncii mele, dar adevărata recompensă constă în a vedea impactul pe care îl are asupra vieților animalelor și a proprietarilor acestora. Motivația mea vine dintr-o pasiune adânc înrădăcinată pentru îmbunătățirea medicinei veterinare și dintr-un angajament de a face diferența, de a oferi o șansă reală pacienților.

Reporter: În cele din urmă, în afara activităților profesionale, sunteți și pasionat de natură și implicat extrem în familia dumneavoastră. Cum reușiți să echilibrați cariera solicitantă cu pasiunile și responsabilitățile personale?

VA: Echilibrul între viața profesională și cea personală poate fi dificil, dar este esențial să găsim timp pentru lucrurile care ne aduc bucurie și împlinire. Fie că este vorba de drumeții în munți, petrecerea timpului cu familia sau cu Brutus, aceste momente de relaxare și conexiune mă încarcă pentru a aborda provocările profesiei mele cu energie și perspectivă proaspete.

Reporter: Mulțumesc, domnule Viţălaru, pentru că ați împărtășit cu noi insight-urile și experiențele dumneavoastră. Dedicarea dumneavoastră în avansarea medicinei veterinare este cu adevărat inspirantă, și așteptăm cu nerăbdare să vedem impactul continuu al muncii dumneavoastră în România și dincolo de ea.

VA: A fost o plăcere. Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a discuta despre parcursul meu și despre dezvoltările interesante din medicina veterinară. Împreună, putem face diferența în viețile animalelor din întreaga lume.