Mia Rentea: “Puțină culoare și câteva flori, să fie în ciuda vremii și în spiritul nostru, să nu uităm cine suntem și de ce suntem.”
Mi-au atras atenția postările lor de pe Instagram. Poze cu haine reinterpretate în care apar legate în armonie cusăturile bunicii cu materialele textile moderne regăsite în magazinele de azi. Mi-au plăcut și mesajele scrise de cea care a creat acest brand neaoș. Mi s-au dilatat privirile și m-a delectate cu mesaje optimiste despre ce are bunica mai frumos, despre întâmplări bizare sau mai puțin bizare de la țară, despre ce povești fermecătoare și sfătuitoare putem primi De la Bunica. Dar mai ales depre ce haine minunate poate face Mia Rentea și ale ei idei cu nostalgii.
Las aici câteva dintre mesajele ei de pe Instagram, mesaje pe care le veți regăsi sub pozele cu haine superbe, greu de egalat chiar și de un designer cu renume.
Ne-a dus Lămâița cu gândul fix la mirosul de lămâie rasă pe care o punea bunica în vreaun dulce când ne era pofta mai mare.
Păi ne-a zis bunica să lăsăm ăisica în pace, că cică lui Mitzi nu-I place cu iubirea, dar cine a ascultat?
A venit val-vârtej la noi și ne-a zis că o cheamă Sara și-și caută sora, cică ar fi fost și ea pe la noi odată și ar chema-o Cara.
Puțină culoare și câreva flori, să fie în ciuda vremii și în spiritual nostru, să nu uităm cine suntem și de ce suntem.
E Nora, ușor roșie în obrăjori. O fi de la recele de afară sau de la vinul fiert din casă?
Colecțiile De la Bunica sunt feminine… Asta te va atrage atunci când le văzut pe site-ul lor. Tradiționalul pe care îl descoperim în aceste piese vestimentare ne poartă cu nostalgie spre alte timpuri. Cum a venit ideea unor astfel de haine?
Proiectul De La Bunica a luat naştere la începutul acestui an într-un mod foarte spontan, având în atelier câteva ţesături primite chiar de la bunica mea. Le-am contopit după preferinţele estetice proprii şi astfel au apărut primele jachete care, surprinzător, s-au bucurat de aprecierea publicului într-un timp destul de scurt.
Pe scurt, am putea spune că este vorba de realizarea unor piese vestimentare purtabile, uşor de integrat în garderoba individului activ în mediul cotidian, din ţesături printre ale căror scopuri nu se numără şi moda sau design-ul vestimentar.
Mai există ii tradiționale în împrejurimile localităților voastre? Cum le găsiți și ce anume au aceste ii special?
Atelierul nostru se află în Râmnicu Vâlcea şi cumva ne mândrim de acest lucru. Judeţul nu duce lipsă de tradiţii şi meşteşuguri, nici de artizani, din rândul celor adevăraţi, cu ani şi ani de experienţă în urmă şi nu doar în alte textilului, ci şi în arta olăritului, a sculpturii sau chiar a picturii, toate cu subiect tradiţional. Aşa că, fix locul natal ne inspiră într-o anume măsură în fiecare zi, prin prezenţa şi consecvenţa altora ca noi, ce sunt aici de dinainte de noi.
Cum ați defini munca voastră și care sunt aprecierile celor care cumpără De la Bunica?
Ne bucurăm să putem spune că proiectul De La Bunica a avut un feedback pozitiv încă de la început, atât din partea cumpărătorilor, cât şi din partea consumatorilor vizuali de frumos.
Munca noastră se bazează pe renaştere, pe o a doua şansă pe care noi o oferim unor materiale tradiţionale ce duc îmbibate în firele de ţesătură atâtea poveşti pe care nu le vom auzi niciodată, dar le putem intui şi le putem oferi un alt deznodământ. De unde imaginația pentru modelele pe care le vindeți? Ce anume au aceste modele special? De ce ar trebui să le purtăm?
Fiecare model aflat sub tutela proiectului De La Bunica este unicat, piesele noastre fiind realizate din combinaţii de ţesături tradiţionale, autentice şi materiale clasice, comune. Astfel, având deja o materie primă în cantitate limitată, unicitatea este garantată chiar şi doar de acest factor. Însă, ceea ce este cu adevărat special la creaţiile De La Bunica este emoţia pe care acestea o stârnesc publicului. Alegem forme cu iz tradiţional, dar purtabile şi adăugăm într-o anume măsură o urmă de nostalgie prin ţesăturile cu o vechime considerabilă şi astfel realizăm un “memento mori” vestimentar, rezultatul provizoriu al întâlnirii dintre trecut şi prezent.
Cât de greu, sau, poate, cât de ușor este să reîntregiți o astfel de piesă vestimentară în maniera voastră? Cum definiți contribuția voastră și care este, până la urmă, finalitatea? Cât de bine sunt realizate aceste piese?
Realizarea unei piese vestimentare De La Bunica este încă un proces creativ ce decurge natural. Ne place să ne lăsăm în voia imaginaţiei şi să realizăm combinaţii de culori, texturi şi materiale cât mai spontane şi naturale, neînfrânate de principii estetice clasice.
Însă, dacă procesul creativ este mai permisiv, în ceea ce priveşte manufactura ne place să avem un proces cât mai corect şi curat, iar produsul final să întâlnească anumite standarde de calitate, mai ales având în vedere că lucrăm cu materiale vechi, groase şi dure în majoritatea cazurilor, în combinaţie cu materiale clasice, comune precum pânza topită, bumbacul, inul.
Cine le poartă? Care este feedback-ul celor care le poartă? Aveți cumpărători și din străinătate?
Clientela proiectului De La Bunica este una diversificată, avem drept cumpărători atât oameni cu preocupări direct proporţionale cu specificul proiectului, cât şi oameni a căror estetică a vieţii este complet opusă direcţiei noastre creative. Însă, nostalgia vacanţelor la bunici este prezentă aici pentru toţi, evocată fiind de piesele noastre vestimentare. În acest moment ne focusăm pe awareness-ul proiectului pe plan naţional, însă ne-am bucura ca în viitor să avem oportunitatea de a livra bucăţi din tradiţionalul nostru şi peste hotare.
Cum vedeți afacerea peste cinci ani?
Este greu să ne imaginăm o direcţie clară pentru proiectul De La Bunica pentru o perioadă atât de lungă de timp, mai ales dat fiind natura sa. Însă ne putem gândi la momentul prezent ca fiind o punte către un proiect de sine stătător şi de o mai mare amploare, derivat din proiectul De La Bunica, continuând în acelaşi spirit de comemorare a artizanatului tradiţional.
De unde pasiunea aceasta pentru tradițional?
Exact de la bunica mea, mai bine zis de la bunicile mele. Am crescut fiind fascinată de ceea ce putea să realizeze una dintre bunicile mele la maşina aceea de cusut, Nicoleta, cea pe care o puteam găsi la un moment dat în fiecare gospodărie. Iar, mai recent, am descoperit artizanatul manual prin intermediul celei de-a doua bunici, care şi astăzi continuă să croşeteze fel de fel de modele, fiind chiar principala „sursă” de materie primă a proiectului.
Planuri?
Să creştem. Frumos, încet şi sigur, ne dorim ca tot ce vine De La Bunica să fie mai presus decât orice, un moment de nostalgie, un moment în care ne oprim din neîncetata fugă cotidiană şi ne uităm puţin în spate, la ce a fost, dar mai mult cu inima decât cu ochii.
https://www.facebook.com/delabunicaboutique