O scrisoare deschisă pentru cei care nu renunță niciodată
Rolul memoriilor este de a cunoaște scriitorul așa cum nu o faci prin intermediul cărților sale, de a-i înțelege trăirile, principiile și spiritul creator. Aceste cărți sunt un mod foarte bun prin care poți afla ceea ce se ascunde în spatele cortinei și detalii care nu sunt accesibile tuturor. Totodată, poți descoperi și povestea celor care au trecut prin anumite experiențe și au trăit situații deosebite, care merită să fie mărturisite. Așa că astăzi te invit să o cunoști pe Bernardine Evarito, autoarea a opt cărți de ficțiune, inclusiv romanul Fată, femeie, alta – recompensat cu Premiul Booker în 2019.
Manifest. Despre cum să nu renunți niciodată de Bernardine Evaristo
An apariție: 2023
Autor: Bernardine Evaristo
Editura: CORINT, colecția Corint Fiction Memorii
Titlu original: Manifesto: On Never Giving Up
Traducător: Andreea Călin
Rating: ⭐⭐⭐⭐
Sumar: Manifest este relatarea intimă și curajoasă a felului în care Bernardine Evaristo a reușit să scrie istorie. De la copilăria marcată de rasism, până la descoperirea artelor teatrale, de la înființarea în anii 1980, în Regatul Unit, a primei companii teatrale pentru femeile de culoare, până la procesul de maturizare prin care a ajuns să fie scriitoarea deschizătoare de drumuri, profesoara, mentorul și activista pe care o vedem acum – Bernardine își exprimă revolta împotriva curentelor tradiționale și dedicația de o viață față de comunitate și față de propriul spirit creativ. Prin intermediul experiențelor sale extraordinare, autoarea ne oferă o perspectivă complexă asupra rasei, a claselor sociale, feminismului, sexualității și asupra înaintării în vârstă în Anglia modernă.
Povestea vieții lui Bernardine Evaristo este un manifest despre curaj, integritate, optimism, inventivitate și tenacitate. Este un manifest pentru oricine a trăit vreodată la marginea societății și pentru oricine vrea să-și lase amprenta asupra istoriei. Este un manifest al forței de neoprit din fiecare dintre noi.
„Un Bildungsroman nonficțional care reprezintă un monument impresionant dedicat vieții creative a femeilor de culoare.” – HOPE WABUKE, NPR
„O reimaginare a memoriilor ca manual de creativitate, activism și reinventare de sine.” – Seattle Times
„Pe de o parte, carte de memorii, iar pe de alta, meditație asupra perseverenței, creativității și activismului. O odă minunată adusă tenacității și curajului, precum și un portret intim al uneia dintre cele mai talentate scriitoare.” – Kirkus Reviews
Părerea mea: Nu obișnuiesc să citesc prea multe biografii și memorii și, de regulă sunt destul de pretențioasă atunci când îmi aleg lecturile, însă povestea vieții lui Bernardine Evaristo mi-a stârnit curiozitatea, în special pasajele despre cărțile și abordarea sa artistică. Prin intermediul acestui volum i-am cunoscut familia și rudele îndepărtate, am cunoscut o parte din Regatul Unit, precum și din Nigeria. Cartea este împărțită în capitole bine structurate despre copilărie, moștenire, maturizare și expresia artistică. Având în vedere că provine dintr-o familie mixtă, aceasta a fost ținta rasismului. Niciodată nu s-a integrat într-un anumit grup, însă, cu timpul a ajuns să înțeleagă că e mai bine să fii diferit decât să trăiești degeaba. Am urmărit-o cum și-a croit un drum al său, trecând prin diverse relații, experimentând, descoperindu-se și renăscând întocmai ca o pasăre phoenix.
„Statutul birasial a venit la pachet cu propriul său set de experiențe, observații și provocări. (…) Unii oameni aveau idei foarte clare despre ce presupune asta și mi-au dat indicații ce să gândesc, cum să vorbesc, cum să mă îmbrac, cum să dansez, cu cine să mă întâlnesc și ce să scriu.”
A doua jumătate a cărții cuprinde pasaje din viața tumultoasă de activist, apoi cum pașii au purtat-o către teatru și ficțiune. Mereu optimistă și curajoasă, aceasta și-a manifestat dorințele și nu a încetat să lupte pentru visurile sale.
„Spun adesea că personajele mele se scriu singure. Am scanteia unei idei despre unul dintre ele si, prin actul scrierii, ele prind viață.”
Pentru mine, cel mai interesant capitol este cel legat de scris. Știai că autoarea a aruncat la gunoi un manuscris întreg, doar pentru ca nu era mulțumită de rezultat? Cu timpul, aceasta a dezvoltat un stil aparte, în care proza se împletește cu poezia, iar semnele de punctuație au o regulă atipică, creată de aceasta. Aflăm cum a ajuns să își publice cărțile, cum le-a promovat și cum a introdus aspecte din dramaturgie.
Există un manifest în noi toți, unul care iese la iveală de-a lungul vieții noastre, se schimbă și se reconfigurează prin intermediul experiențelor noastre, iar această carte Manifest nu trebuie ratată.