CityVisionMagazine

“Mobilitate si protectie juridica in era digitala” – Prima Conferinta internationala a Camerei Notarilor Publici Bucuresti

In zilele de 27 si 28 octombrie s-a desfasurat prima editie a Conferintei internationale  organizate de Camera Notarilor Publici Bucuresti, intitulata ”Mobilitate si protectie juridica in era digitala”.

Conferinta a fost deschisa de presedintele Camerei Bucuresti, doamna Laura Badiu, urmata de discursurile invitatilor, doamna Corina-Alina Corbu, Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doamna Laura-Iuliana Scantei, judecator al Curtii Constitutionale, domnul Dumitru-Viorel Manescu, Presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania.

”Notarii sunt primii care trebuie sa faca fata modificarilor legislative ample, complexe, repetate, inclusiv in materii sensibile, inainte ca doctrina si jurisprudenta sa isi spuna cuvantul. Am vrut sa intelegem mai bine perspectiva teoretica asupra acestor probleme, dar si sa vedem modele de bune practici ale colegilor notari din alte state europene si din afara spatiului european cu privire la teme dificile ce ne framanta pe toti, generate in principal de mobilitatea extraordinara a persoanelor din ultimii ani dar si de evolutia digitala a societatii noastre.”, a mentionat in interventia sa, dna. Laura Badiu, presedintele Camerei Bucuresti.

Prezent in prima parte a Conferintei, domnul Peter Stelmaszczyk, presedintele Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana a remarcat actualitatea temelor dezbatute: regimurile matrimoniale, efectele hotararilor CEDO si CJUE asupra practicii notariale, inregistrarea actelor intocmite de notari din alte state in registrele nationale, protectia adultilor vulnerabili precum si digitalizarea. De altfel, ultimele doua teme constituie si prioritati ale organizatiei europene a notarilor.

Tema generala a acestei conferinte, „Mobilitatea si protectia juridica in era digitala”, nu ar putea fi mai actuala. Globalizarea si digitalizarea sunt evolutiile definitorii ale acestui secol – cu cel mai mare impact asupra societatii noastre.”, a declarat dl. Peter Stelmaszczyk, presedintele Consiliului Notariatelor din Uniunea Europeana.

Temele structurate in 3 paneluri au fost prezentate de speakeri din Romania, Europa dar si din afara spatiului european: Prof. Dr. Camelia Toader, Conf. dr. Cristina Nicolescu, Dr. Krzysztof Pacuła, Drd. Mounia El Bahja, Prof. Dr. Cristina González Beilfuss, Dr. Ioana Olaru, Not. Cécile Sainte-Cluque, Drd. Carmen Dima, Not. Marianne Sevindik, Dr. Felix Odersky, Prof. Dr. Razvan Rughinis, Prof. Dr. Francesco Patti, Av. Dr. George M. R. Zlati, si ing. Gábor Péchy.

Le multumesc invitatilor, speakerilor si celor aproape 300 de notari care au participat in cele doua zile ale Conferintei, toti contribuind deopotriva la succesul acestui eveniment. Ne propunem sa valorificam din plin ceea ce am invatat in cele doua zile si sa pregatim urmatoarea Conferinta, care va fi cel putin la fel de interesanta si utila ca cea care tocmai s-a incheiat.” – a declarat dna. Laura Badiu, presedinta Camerei Notarilor Publici Bucuresti.

Mobilitate si protectie juridica in era digitala”, prima conferinta internationala a Camerei Notarilor Publici Bucuresti, a facilitat schimbul de cunostinte si a adus notarii publici impreuna pentru a aborda provocarile si oportunitatile actuale din domeniul dreptului si notariatului, pentru a discuta subiecte de actualitate determinate de tendintele globale in drept, prin aprofundarea colaborarii internationale in domeniul notarial.