CityVisionMagazine

Păr scurt și tăieturi revigorante – Noile tendințe pentru sezonul toamnă-iarnă 2023/2024

Îți plac schimbările și îți dorești mereu să experimentezi ceva nou? Perfect! Și ce schimbă o femeie atunci când vrea să iasă din rutină? Ai ghicit: coafura!

Întotdeauna, sinonimă cu independența, curajul și afirmarea de sine, tăierea scurtă a părului este un gest de rupere de trecut și reprezintă fizic o schimbare interioară, într-un mod vizibil pentru toată lumea.

Dar, cu toate că părul este scurtat în căutarea unui aer de noutate, are totuși aroma unei explozii din trecut. Pornind de la tăieturi îndrăznețe, dar nu prea mult, respectând siluetele clasice și atemporale, care revin mereu în atenție pentru a inspira noi modele, acesta este traseul noilor tendințe în materie de păr pentru acest sezon.

Tendințe din prezentările de modă

Tendințele tăieturilor scurte pentru toamnă-iarnă 2023/2024 sunt diferite și trec de la tunsori foarte scurte la cele mai îndrăznețe sau în stil rock. Una dintre tăieturile care vor fi cu siguranță foarte la modă în acest sezon este bixie, o fuziune între tăietura bob și tăietura pixie, într-o culoare maro castaniu, cu nuanțe mai deschise pe trunchi. Se vorbește, de asemenea, despre tăieturi scurte în față și lungi în spate, cu franjuri ordonați sau tăieturi pixie rotunjite în stil boule, îngrijite și disciplinate pentru a concentra atenția asupra aspectului. Pentru femeile care îndrăznesc mai mult există tăietura mixie, o combinatie de mullet și pixie, mai lungă în spate și cu franjuri de paradă care se transforma ușor într-un smoc lateral.

Pe de altă parte, tunderea părului scurt este întotdeauna un gest extrem, un ritual necesar pentru a începe un nou capitol al vieții. Însă, cu toate acestea, tendințele părului scurt din acest sezon nu sunt tocmai „noi”. Așa cum am amintit deja, acestea vin mai degrabă ca o continuare, ca un liant între trecut și prezent. Firul comun al modei sezonului, de fapt, este nostalgia pentru „tăierile frumoase dispărute”, cele care au făcut istorie și care au marcat momente iconice. Pentru că, indiferent de trecerea anilor și de elementele moderne cu care ne înconjurăm, vom păstra un loc aparte și unei fărâme din trecut. Cea care ne-a rămas în locul ascuns al comorilor.

Generația anilor ’90, fascinată de seria de tunsori dedicată modelelor de top, va adora revenirea siluetelor care refac couture-ul trecutului, între franjuri maxi și lungimi aliniate pe gât. Un efect tomboy și elegant care pare să onoreze explozia tipică a anilor ’90. De altfel, tomboy nu înseamnă ignorarea feminității în favoarea accentelor masculine, ci accentuarea feminităţii tocmai prin contrast și atitudine.

Renunțarea completă la lungimi nu este singura opțiune

De fapt, tendințele părului scurt din toamna acestui an fac cu ochiul și tendințelor mai swinging sixties, realizate din micro căști neregulate și texturi neașteptate, având la bază aceeași dorință de a experimenta, care a împins celebritățile să-și schimbe aspectul.

Tendințele de neratat pentru sezonul toamnă-iarnă?

Tunsoarea pixie este must have-ul sezonului

Cea mai populară tunsoare pentru părul scurt, pixie, este de altfel singura tunsoare scurtă care a cucerit fără echivoc tendințele toamnei 2023. Marea revenire a atemporalei Linda Evangelista cu seria documentară «Supermodels» a readus tăietura ei iconică în tendință.”, explică Dudu Cumpăt, stilist Londa Professional.

O tăietură a la Linda Evangelista pe care nu o vei uita. Și nu numai pentru că, pe podiumuri, era imposibil să nu o observi deschizând prezentările de modă ale celor mai renumiți designeri. „Mai mult, efectul de tăietură scurtă de castron, în doze perfect echilibrate, completat cu franjuri maxi pentru a fi purtat și deschis în lateral, pentru a deveni un smoc… iată cum poate fi descrisă tunsoarea purtată atât de frumos de Linda.”, completează Dudu Cumpăt.

Printre reinterpretările tăieturii clasice pixie, cea mai ciudată versiune a tăieturii este ideală pentru cei care doresc o tunsoare ușor de întreținut, care este foarte ușor de pliat. „De menționat că pentru acest sezon toamnă-iarnă 2023/2024, tăieturile sunt foarte versatile, atât netede, cât și ondulate. Acestea sunt tăieturi complete, niciodată prea goale, ci mai degrabă caracterizate printr-o ceafă lungă sau scurtă, pentru a fi însoțite de silueta tăieturii, în funcție de textura părului.”, precizează stilistul Londa.

Rezultatul? O tăietură care, deși într-o versiune mai soft, pare să amintească de mullet, o tunsoare care are părțile laterale tăiate, partea de sus scurtă și părul mai lung în spate. „Evident, detaliile variază foarte mult de la o persoană la alta, dar pentru a se califica drept mullet, coafura trebuie să prezinte o lungime semnificativă la ceafă. Atât bărbații, cât și femeile au adoptat coafura, deși băieții cu mullet sunt o apariție mai frecventă.”, punctează stilistul.

Desigur, pentru acest sezon, mullet vine într-o versiune modernă, care renunță la contrastele prea puternice dintre rădăcini și lungimi pentru a redescoperi o siluetă ușor asimetrică. Nu prea scurt, pentru a elimina lungimile, dar nici prea lung, pentru a depăși lobii urechii.

De altfel, pixie a devenit populară pe podiumuri datorită alurii sale atemporale și elegante. „Tunsorile tip cască au o linie a anilor ’60. Ceea ce le caracterizează este textura neregulată, capabilă să-i dea tăieturii mai multe fațete.”, precizează stilistul.

Pentru a determina lungimea potrivită, un punct de pornire este silueta gâtului: de fapt, dacă nu este prea lungă, aceasta poate fi îmbunătățită printr-o tăietură foarte scurtă, ceea ce creează iluzia unui gât de lebădă. Restul este sarcina pliului, care poate fi neted, ondulat sau, pur și simplu dezordonat, pentru a da o atingere effortless părului scurt al toamnei 20