CityVisionMagazine

Scrisori fermecate și dragoste în vreme de război

S-ar putea spune că vremurile de război stau sub semnul nevoilor fundamentale și că iubirea pură, cărțile și scrisorile de dragoste sunt pentru visători, neavând loc în acest context. De la o vreme, timpurile au devenit din ce în ce mai incerte, fața realității este nemiloasă și în fiecare zi aflăm că lumea în care trăim se transformă în rău. Nu mai avem timp să ne bucurăm de o carte, să admirăm schimbările prin care trece natura de la un anotimp la altul ori să ne bucurăm pur și simplu că trăim. Pentru mine, cartea Rivali divini a fost ca un pansament, mi-a demonstrat că există o speranță pentru cei care se agață de lumea fantastică a literaturii. Poate că mulți nu sunt de acord cu romanele pe care le citesc și și-ar dori să mă vadă răsfoind o carte de dezvoltare personală sau orice alt gen literar, dar o spun drept… ele nu-mi oferă posibilitatea de a-mi imagina acțiunea și personajele. Nu pot să atribui o față, un loc, o perioadă istorică unei cărți căreia îi lipsește esența. Magia se ascunde în paginile cărților fantastice, doar așa putem evada din realitatea acestor timpuri întunecate. Cred că fiecare carte mă alege și nu invers. Altfel nu-mi pot explica de ce am citit Rivali divini de Rebecca Ross fix acum. 

Rivali divini de Rebecca Ross

An apariție: 2023
Autor: Rebecca Ross
Editura: CORINT, colecția Leda Edge
Titlu original: Divine Rivals
Traducător: Loredana Voicilă
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar: După secole de adormire, zeii se războiesc din nou. Tânăra Iris Winnow, în vârstă de 18 ani, nu vrea însă decât să își țină familia laolaltă. Mama ei a căzut pradă dependențelor, iar fratele, care a fost trimis pe front, a dispărut. Singura ei șansă este să câștige promovarea de la Gazeta de Oath, unde lucrează ca ziaristă.

Pentru a mai uita de griji, Iris îi scrie lungi epistole fratelui ei, pe care le strecoară pe sub ușa șifonierului, de unde dispar… direct în mâinile lui Roman Kitt, fermecătorul și deopotrivă nepăsătorul ei rival de la ziar. Când acesta din urmă îi răspunde la scrisori sub protecția anonimatului, între cei doi se naște o legătură care o va însoți pe Iris până în prima linie a frontului, unde ajunge hotărâtă să-și salveze fratele, omenirea, dar și dragostea.

Rivali divini este un roman fantasy plin de speranță, dar și de suferință, despre puterea de neegalat a dragostei.

„Dacă poveștile ar avea aromă, aceasta ar mirosi ca o cană de ceai negru, panglicile de tuș ale mașinii de scris și condimentul care creează dependență și care se cheamă dușmani deveniți iubiți.”SHELBY MAHURIN, autoarea bestsellerului Șarpe și porumbel

„Un început fermecător pentru o serie frumoasă și plină de romantism. Ross își țese poveștile într-un stil propriu, care presupune vulnerabilitate și delicatețe. Am adorat această carte!” – ADALYN GRACE, autoarea romanului Beladona, bestseller The New York Times

„O poveste de dragoste în­flăcărată și totodată o anali­ză tulburătoare a ororilor și a suferințelor pe care le lasă în urmă războiul […], într-o lume plină de imaginație, cu personaje nuanțate și o at­mosferă tensionată, dar care adesea îndeamnă la visare.” – Publishers Weekly

„O altă poveste de succes scri­să de Rebecca Ross, autoarea care demonstrează că nu există nimic ce nu poate face pe tărâmul ficțiunii fantastice.” – Paste Magazine

Părerea mea: Cu toate că subiectul principal este destul de sensibil pentru realitatea zilelor noastre, cartea Rivali divini m-a captivat de la început prin puritatea personajelor, lupta pentru adevăr și dragostea care îi apropie din ce în ce mai mult. Este o carte încărcată de simplitate și bunătate. Sunt două aspecte care, în lumea aceasta, sunt din ce în ce mai greu de surprins în cărți. Tocmai prin calitățile personajelor, Rebecca Ross acoperă zgomotul infernal al sirenelor, al bombelor și al chemărilor la război. Ne demonstrează că în aceste vremuri iubirea este cea mai bună armă. 

„Te simți vreodată ca și cum ai purta o armură, zi după zi? Iar atunci când oamenii se uită la tine văd doar luciul oțelului în care te-ai închis singur cu grijă? Văd ceea ce vor să vadă în tine: reflexia distorsionată a propriilor chipuri sau o fărâmă de cer ori o umbră printre clădiri. Văd toate dățile în care ai greșit, toate dățile în care ai dat greș, toate dățile în care i-ai rănit sau i-ai dezamăgit. De parcă asta este tot ce vei fi vreodată în ochii lor. 

Cum schimbi așa ceva? Cum îți iei în stăpânire propria viață, fără să te simți vinovat?”

Avem de-a face cu o carte emoționantă despre iubire, soartă și moarte. Însă, cuvintele sunt atât de bine așternute, pictate, încât devine o alinare pentru sufletul cititorului. Există o frumusețe aparte în stilul autoarei, o căldură care te alină. Povestea de dragoste dintre cele două personaje, Roman și Iris, este nealterată de răutățile războiului. Dar de la ce pornește acest război? Cine e vinovatul? Ei bine, vinovații sunt doi zei: Dacre și Enva. Cei doi mi-au amintit de Hades și Persefona, de Ares și Afrodita. Acea iubire interzisă transformată într-un război care se desfășoară pe teritoriul muritorilor. Bineînțeles că oamenii aleg să lupte de o parte și de alta, iar cei doi sunt prinși la mijloc.

„Dar timpul te va vindeca, încetul cu încetul, așa cum mă vindecă și pe mine. Unele zile sunt bune, altele sunt dificile. Durerea ta nu se va stinge cu totul niciodată, va fi mereu cu tine – o umbră pe care o porți în suflet -, dar va păli pe măsură ce viața ta va deveni mai strălucitoare. (…) Nu ești singură!”

Am citit multe cărți despre războaie reale și fictive, însă povestea aceasta are ceva diferit. Să fie muzicalitatea textului, magia fiecărui cuvânt ori fiorii primei iubiri care își fac apariția în sufletele celor două personaje? Dacă la început Roman și Iris sunt doi rivali care lucrează la același ziar, războiul îi apropie din ce în ce mai mult, căci devin corespondenți de război urmând să scrie despre ororile din tranșee. Ce are diferit? Scrisorile lor, rândurile încărcate de vulnerabilitate și sinceritate, faptul că își pun sufletele pe tavă prin intermediul scrisului. Pentru a uita de griji, Iris se așază în fața mașinii de scris și începe să scrie epistole fratelui ei, care e plecat pe front. Aceasta le strecoară pe sub ușa șifonierului, de unde dispar. Nu știe unde ajung și cine le citește. Când primește răspuns de la un străin, între cei doi se naște o legătură care o va însoți pe Iris până în prima linie a frontului, unde ajunge hotărâtă să-și salveze fratele. Singurul care își dă seama ce se petrece este colegul ei, Roman. Rivalul de la Gazeta de Oath.

„Pentru că vreau să scriu despre lucruri care contează. Vreau ca vorbele mele să fie ca un drum, deschis în întuneric.”

Rivali divini îmbină perfect magia, războiul zeilor și poveștile de dragoste ale muritorilor. Autoarea reușește să nu pună în umbră pe nimeni, nici măcar pe personajele secundare, ci împletește fiecare destin în intriga poveștii.