CityVisionMagazine

O poveste despre datorie și onoare

Legendele antice au inspirat o mulțime de romane contemporane, deși firul narativ este greu de înțeles de omul modern. Există multe versiuni ale legendei eroului Houyi și a frumoasei sale soții, Chang’e, însă povestea sună cam așa: Împăratul de Jad, conducătorul Cerului, a avut zece fii. Într-o zi, aceștia s-au transformat în zece sori, care au strălucit fără milă în ținutul muritorilor. Incapabil să le oprească răutatea, Împăratul de Jad l-a chemat pe Houyi, un arcaș renumit pentru măiestria sa și i-a poruncit să-i învețe pe fiii săi o lecție. Houyi a coborât pe pământ și a văzut urgia cu proprii ochi. Totul era carbonizat și lipsit de viață, iar singurii oameni rămași erau în agonie. Nu a mai stat pe gânduri și a acționat, țintind spre sori. Mai întâi a căzut unul, apoi altul și tot așa. La final, nouă dintre cei zece fii au murit, iar arcașul a lăsat un singur soare în viață, pentru a oferi pământului lumină și căldură. Așa a apărut povestea soarelui care ne încălzește și astăzi.

La auzul veștii, Împăratul de Jad s-a înfuriat și i-a alungat din regat pe Houyi și pe soția sa, Chang’e, luându-le nemurirea. De acum, aceştia au fost forțați să trăiască pe Pământ ca muritori de rând. Arcașul nu s-a lăsat și a căutat o cale pentru a redobândi nemurirea. A aflat că Regina Mamă a Vestului, care trăia pe Pământ, avea o rezervă rară din elixirul nemuririi. Auzindu-i povestea, aceasta i-a oferit două lucruri: unul era elixirul; celălalt era un avertisment: dacă va bea jumătate din elixir, atunci va căpăta mult dorita viață veșnică. Întregul elixir, însă, va face ca unul să se înalțe la cer ca nemuritor cu drepturi depline. 

Când Houyi s-a reîntâlnit cu Chang’e, ea a fost încântată de vestea bună. Totuși, în timp ce soțul ei se odihnea după călătorie, nu s-a putut abţine să nu arunce o privire la elixirul pe care l-a adus. Forțe nebănuite au ispitit-o să bea poțiunea. La puţin timp după, aceasta a simțit că membrele îşi pierd greutatea și începe să plutească spre cer, împotriva voinței sale. Fiind o zeitate alungată, ea nu s-a mai putut întoarce în Regatul Cerului, însă nici de pământ nu se mai putea prinde. Neavând unde să meargă, Chang’e s-a abătut pe Luna pustie, unde și-a petrecut restul zilelor într-un palat singuratic, însoțită de un iepure alb.

Pornind de la această legendă, Sue Lynn Tan a creat o trilogie captivantă. Cum ar fi fost dacă Chang’e și Houyi ar fi avut o fiică? Dacă Chang’e a fost nevoită să bea elixirul pentru a-și salva fiica nenăscută? 

Fiica Zeiței Lunii de Sue Lynn Tan

An apariție: 2022
Autor: Sue Lynn Tan
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu original: Daughter of the Moon Goddess
Traducător: Bogdan Voiculescu
Rating: ⭐⭐⭐⭐

Sumar: Un roman fantasy inspirat de legenda zeiței chineze a lunii, Chang’e, în care o tânără își descoperă curajul, puterea și menirea, în încercarea de a-și salva mama de cel mai puternic nemuritor al tărâmului. Xingyin și-a petrecut întreaga viață pe lună, ascunsă de ochii temutului Împărat Celest, care i-a exilat mama pentru furtul Elixirului Nemuririi. Însă, când magia îi scapă de sub control, tânăra este nevoită să fugă de acasă și să supraviețuiască de una singură în Regatul Celest, un ținut plin de minuni și secrete. Ascunzându-și identitatea, Xingyin se infiltrează în Palatul de Jad și devine tovarășa de studii a prințului Liwei, fiul dușmanului ei de moarte, atrăgând totodată și atenția căpitanului Wenzhi, unul dintre cei mai tineri și mai apreciați războinici ai Regatului Celest.

Antrenamentele și studiile intense o ajută să mânuiască arcul cu o precizie letală și să învețe tainele magiei elementare, dar, pentru a-și elibera mama, Xingyin trebuie să vâneze creaturi legendare, să înfrunte dușmani necruțători și să-și protejeze inima cu orice preț. Iar când o formă interzisă de magie amenință viitorul Regatului Celest, Xingyin va trebui să aleagă între sacrificarea celor dragi și cufundarea tărâmului în haos.

Fiica Zeiței Lunii îmbină poveștile pasionale de dragoste și legendele într-o aventură captivantă despre familie, datorie, onoare și speranță.

„Sue Lynn Tan debutează cu o poveste uluitoare, care va transporta cititorii până la lună și înapoi. Nu-mi amintesc ultima dată când o carte m-a surprins și m-a încântat atât de mult! Un roman minunant, de la început până la sfârșit. L-am adorat!“ – Stephanie Garber, autoarea seriei Caraval

„Acest debut strălucitor, greu de lăsat din mână, ne transportă fără efort pe tărâmurile celeste ale legendelor chineze. Tan plăsmuiește cu măiestrie sclipirile romantice, dar periculoase, ale acestei lumi nemuritoare, fără a pierde nicio clipă din vedere firul luminos și uman al poveștii.“ – Shelley Parker-Chan, autoarea romanului She Who Became the Sun

Părerea mea: Pentru cei care nu cunosc mitologia chineză, această carte poate reprezenta o adevărată provocare. Cu un stil narativ imprevizibil, colorat și intens, precum și o protagonistă remarcabilă, Fiica Zeiței Lunii oferă o desăvârșită experiență de lectură. Așa cum spuneam, povestea lui Xingyin este inspirată din legendele chineze, iar romanul are un world building pe măsura mitului. Xingyin este fiica zeiței lunii Chang’e, care a devenit nemuritoare după ce a băut un elixir pe care l-a furat de la Împăratul Celest și de atunci a trăit în exil forțat. Existența lui Xingyin a fost ținută în secret față de Regatul Celest, dar într-o zi magia ei este simțită în toate cele patru zări și, împreună cu însoțitoarea mamei sale, Ping’er, este forțată să fugă. Cu toate acestea, ele sunt despărțite și Xingyin este forțată să se descurce singură în Regatul Celest, hotărâtă să facă tot ce este necesar pentru a câștiga libertatea mamei sale.

„Unele cicatrici nu sunt cioplite în oase – devin parte din noi și ne modelează viitorul.”

Tânăra pretinde că este orfană și își găsește de lucru ca servitoare la casa lui Lady Meiling, unde este tratată cu dispreț atât de aceasta, cât și de ceilalți locuitori. Acolo îl întâlnește pe Prințul Liwei, moștenitorul Regatului Celest, care este uimit de comportamentul ei. În ciuda lipsei sale aparente de statut, acesta îi permite să participe la o competiție pentru a deveni tovarășa lui de studiu. După trei provocări și trecând peste furia mamei lui, Liwei o declară pe Xingyin câștigătoare. În anii care urmează, abilitățile magice și îndemânarea lui Xingyin ca arcaș prind contur, în timp ce ea și Liwei dezvoltă o legătură care trece mai presus de prietenie. 

De aici, intriga te prinde într-un vârtej de întâmplări și incidente. Povestea este scrisă într-un ritm alert, iar lumea capătă culoare în jurul lui Xingyin. Acest lucru, împreună cu subiectul fascinant, dar și cu numeroasele misiuni prin care tânăra își arată determinarea fizică și mentală, fac din carte o călătorie uluitoare. Pe măsură ce se petrec toate aceste evenimente, ți se permite să te afunzi în această lume fictivă, să descoperi informații despre diferitele sale regate și despre popoarele care locuiesc aici. Astfel, unele detalii aparent neimportante ajung să fie relevante ceva mai târziu. O astfel de întorsătură are loc spre final, schimbând dinamica personajelor. Este un punct de cotitură destul de brusc și vine la pachet cu și mai multe intrigi, împreună cu un sentiment de complexitate emoțională. 

”Un viitor glorios răsărise la orizont. Dar eu încă mă țineam agățată de o fărâmă a trecutului, așa cum piersicul tânjește după florile sale căzute.”

Cartea este scrisă la persoana întâi, din punctul de vedere al lui Xingyin. Vocea ei este captivantă, iar modul în care se dezvoltă ca personaj de-a lungul anilor este cât se poate de memorabil. Nu ai cum să nu o îndrăgești, deoarece se dovedește a fi matură, inteligentă și inventivă în situații de viață sau de moarte. Pe lângă faptul că dă dovadă de forță și de îndrăzneală, ea este, de asemenea, conștiincioasă și virtuoasă. Liwei are și el un aport important, cu bunătatea și simțul umorului caracteristice. Există momente în care te scoate din minți și altele în care empatizezi cu el. Însă cel mai complex personaj este căpitanul Wenzhi, care pare autoritar şi demn, dar este mult mai mult decât ceea ce vezi la suprafaţă. Relația lui cu Xingyin este intrigantă, deoarece trece de la respectul reciproc la ceva mai afectuos. O, și să nu-i uităm și pe dragonii pe care Xingyin i-a salvat. Sfaturile lor sunt demne de urmat. 

Făurirea acestei lumii este excelentă, începând de la descrierile complexe ale reședinței lui Xingyin din Regatul Lunii și continuând cu diferitele palate și regate prin care se aventurează. Fiecare aduce ceva nou, cu accent pe culturile și popoarele lor, în timp ce există o schimbare de ton atunci când personajele vizitează lumea muritorilor. Alături de Xingyin, cea mai mare revelație este maniera în care e scrisă povestea. Este lirică, nu se irosește niciun cuvânt, intriga avansează rapid, fără a lăsa nimic nespus sau lipsit de profunzime. Scenele de luptă sunt bine executate și, alături de acțiune, acestea conțin unele dintre cele mai semnificative pasaje. 

Acordă-ți timp pentru a înțelege călătoria lui Xingyin, dar mai ales deciziile pe care le ia în timpul misiunilor. Fiind o carte descriptivă, unele capitole ți se pot părea inutile însă, la final, totul se leagă.