Ce ai face dacă ai locui într-un conac magic?

Imaginează-ți că ai trăi toată viața într-o bibliotecă și ai avea acces nelimitat la informații din toate domeniile. Pare locul ideal pentru iubitorii de carte, pentru cei care caută neîncetat, însă ce te faci dacă dai peste grimoare cu suflet, care se devorează între ele și suferă după foștii lor proprietari? Cartea Vraja Spinilor este potrivită pentru cei care preferă să evadeze din cotidian și să se piardă în povești nemuritoare. Este cartea care te poate face să crezi că trăiești în acel univers creat în jurul personajelor. Ajungi să fii părtaș la aventurile lor, să te integrezi în lumea creată de scriitoare, apoi brusc te trezești la realitate și realizezi că ai ajuns la capăt de drum.
Universul pe care l-a făurit Margaret Rogerson este captivant, ispititor și are câteva accente gotice. Primul roman a fost o încântare, iar nuvela de față nu face notă discordantă. Este comică, vedem cum evoluează povestea de dragoste dintre cele două personaje principale, iar pe Silas nu ai cum să nu-l îndrăgești. Până și conacul este un personaj în sine, fiind capul tuturor răutăților.

Misterele Conacului Thorn de Margaret Rogerson
An apariție: 2023
Autor: Margaret Rogerson
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu original: Mysteries of Thorn Manor
Traducător: Loredana Voicilă
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐
Sumar: În această minunată nuvelă, continuarea romanului bestseller Vraja spinilor, Elisabeth, Nathaniel și Silas trebuie să deslușească magia misterioasă care îi ține captivi în Conacul Thorn, înainte de Balul de la Miezul Iernii.
Elisabeth a început în sfârșit să se acomodeze cu noua ei viață alături de vrăjitorul Nathaniel. Dar în Conacul Thorn se petrece ceva straniu: vrăjile de protecție care au grijă ca proprietatea să fie în siguranță fac nazuri și i-au închis pe toți în conac. Cu siguranță este doar o coincidență că asta se întâmplă chiar acum, când Nathaniel și Elisabeth au început să devină mai apropiați.
Neavând acces la lumea exterioară, Elisabeth, Nathaniel și Silas – alături de noua lor menajeră, Mercy – vor trebui să lucreze împreună pentru a descoperi sursa magiei din spatele vrăjilor de protecție defecte, înainte de data la care trebuie să găzduiască Balul de la Miezul Iernii. O misiune deloc ușoară, din moment ce casa este plină de secrete neașteptate, iar singurul lucru la care se poate gândi Elisabeth este că vrea să-l sărute pe Nathaniel în liniște și pace.
Dar când devine evident că însuși conacul, influențat de strămoșii vrăjitorului, cere un preț pentru a se supune, Elisabeth și Nathaniel vor trebui să se bazeze pe legătura dintre ei mai mult decât oricând ca să îndrepte lucrurile.
„O gură de aer proaspăt, care ne oferă șansa de a vedea aceste personaje trăind în afara mizelor de viață și de moarte ale aventurii lor anterioare. Conacul are propria personalitate, iar secretele descoperite de Elisabeth despre foștii locuitori ne ajută să completăm imaginea de ansamblu. Este clar că Rogerson se desfată creând acest basm reconfortant, insuflând dulcilor scene romantice, precum și secvențelor magice, energie și zvâc. O lectură încântătoare și relaxantă pentru fanii romanului Vraja spinilor și o carte perfectă de citit într-o noapte de iarnă.” — School Library Journal
„Nuvela li se va părea la fel de plăcută ca o baie caldă fanilor poveștii de dragoste dintre Elisabeth și Nathaniel, deoarece abundă în decoruri extravagante, momente romantice scurte și în replicile istețe și ironice care-l definesc pe Nathaniel. O privire mai profundă aruncată asupra mecanismelor interioare ale lui Silas adaugă profunzime poveștii impregnate de magie. Un volum fermecător, plin de romantism.” – Kirkus
Părerea mea: În Vraja Spinilor, povestea era creată în jurul lui Elisabeth Scrivener, o tânără orfană crescută în Marea Bibliotecă din Summershall, unde a învățat cum să controleze puterea cărților și cum să păzească lumea de cunoștințele care se ascund în paginile lor. Într-o noapte, aceasta s-a trezit într-un haos de neimaginat: directoarea Marii Biblioteci e ucisă cu sânge rece, iar un Malefict evadează și-și îndreaptă mânia asupra orașului. Reușește să îl ucidă, dar înainte de a înțelege ce s-a petrecut, tânăra este acuzată pe nedrept și este dată în grija Magistrului. Iar acesta este începutul unei frumoase povești de iubire.
Misterele conacului Thorn ne reintroduce în lumea lui Elisabeth într-o nuvelă încântătoare. După un sfârșit deschis, povestea celor trei personaje ne-a permis să ne imaginăm orice viitor ne-am dori pentru ele. După toate conflictele din romanul anterior, mulți cititori și-au dorit măcar o scenă în plus cu aceste personaje care și-au găsit locul în inimile lor, apoi în plină pandemie, Margaret Rogerson a găsit din nou drumul către această lume și astfel s-a născut nuvela. De aici rezultă și sentimentul de izolare care cuprinde nuvela.
„Când a deschis cartea, Elisabeth a descoperit o dedicație scrisă de mână pe foile imprimate de la sfârșit: iubitei mele – fie ca întotdeauna să crezi în povești cu zâne. Zâmbind, și-a trecut degetele pe deasupra literelor, simțind indentațiile pe care le lăsaseră pe hârtie. Acesta era unul dintre lucrurile pe care le iubea cel mai mult la cărți. Poate că nu avea să afle niciodată cine scrisese dedicația sau cu cât timp în urmă ori cui, dar putea să dea mâna pentru o clipă cu persoana respectivă, peste eternitate: o șansă ca două suflete să se întâlnească, care era posibilă datorită dragostei lor comune pentru cărți.”
Cu toate că începutul este cât se poate de normal, dintr-o dată, personajele se trezesc închise în conac, iar vrăjile de protecție care au grijă ca proprietatea să fie în siguranță încep să nu mai răspundă. Hainele prind viață și se revoltă împotriva lor, cărțile sunt devastate și se consumă între ele, iar acoperișul conacului e prins într-un vârtej de magie. Dar când ai o casă cu încăperi misterioase, care apar când ți-e lumea mai dragă, totul e posibil!
Intenția autoarei a fost de a surprinde un crâmpei din viața lui Elisabeth și a tovarășilor ei, fără a fi sub amenințarea iminentă a morții. Desigur, trebuie să existe un mic conflict pe care sunt nevoiți să-l rezolve protagoniștii, cum ar fi furtuna magică și obiectele pierdute de sub control. Poate că este o situație deranjantă, dar totodată, poate fi o altă zi de marți în care totul pare pe dos. Cel puțin așa se simte la prima vedere.
Nu toate poveștile au un final fericit, a spus ea. Dar cele mai multe da, dacă ești destul de curajos și le citești până la capăt.”
De ce se întâmplă toate aceste evenimente ieșite din comun? Ei bine, Elisabeth și Nathaniel sunt la începutul unei povești de dragoste, cu tachinările obișnuite. Însă, având în vedere că povestea are loc la sfârșitul secolului al XIX-lea, cuplul nou format trebuie să urmeze niște reguli, tânărul fiind nevoit să o curteze pe Elisabeth, cu toate că locuiesc sub același acoperiș. Cât despre Silas, demonul cu păr sidefiu și ochi aurii, care nu prezintă nicio emoție, acesta este ancora romanului. După ce s-a sacrificat pentru cei doi și i-am plâns moartea, demonul a dat semne că e încă în viață. M-am bucurat să descopăr că în cartea Misterele conacului Thorn Silas este teafăr și nevătămat. Ar fi multe de spus despre această nuvelă, doar e un deliciu pentru orice cititor, însă te las să descoperi deznodământul unei întâmplări neobișnuite.
Atât Vraja Spinilor, cât și Misterele conacului Thorn, invocă dragostea pentru cărți și literatură și sunt scrise într-o manieră lirică, cu o muzicalitate aparte, special pentru visătorii care se pierd printre rafturile bibliotecilor.