CityVisionMagazine

Pornește într-o nouă aventură pe mare și pe uscat

Dacă romanul Fable ne prezintă tipologia unei femei-pirat care și-a făcut un renume în lumea bărbaților, de această dată avem de-a face cu două personaje la fel de puternice: Elias și Isolde. Este povestea părinților lui Fable și a evenimentelor care i-au apropiat pentru totdeauna. Una dintre cele mai noi povești fantastice este începutul unei mărețe aventuri maritime care-i va încânta chiar și pe cei a căror inimă se află în adâncul mării. Povestea este un adevărat triumf pentru Adrienne Young, fiindcă aceasta surprinde cititorul într-un vârtej înfricoșător de acțiune și romantism fantastic într-o lume gri creionată surprinzător de bine. 

Saint de Adrienne Young

An apariție: 2023
Autor: Adrienne Young
Editura: Storia Books, colecția Young Adult
Titlu original: Saint
Traducător: Maria-Magdalena Costea
Rating: ⭐⭐⭐⭐

image

Sumar: Un roman prequel din seria FABLE. 

În copilărie, Elias a învățat pe propria piele ce se întâmplă când nu ții cont de legende. La nouă ani de la moartea tatălui său, a devenit un tânăr cu un respect profund pentru marea sacră și veșnic schimbătoare. Pe măsură ce poveștile despre fiul pescarului care a reușit să scape cu viață din cea mai violentă furtună dezlănțuită vreodată pe mare se răspândesc din port în port, devotamentul lui față de mituri și superstiții îi dobândește reputația de cel mai norocos ticălos care a navigat prin Strâmtori.

Iar acum ar putea să obțină în câteva zile tot ce a visat vreodată tatăl lui pentru el: o corabie proprie, un echipaj și o licență care îl recunoaște drept unul dintre primii comercianți născuți în Strâmtori. Dar când Elias întâlnește o fată din Marea Nenumită – un dragor cu multe secrete – convingerile îi vor fi puse la îndoială. Cu cât este mai atras de ea, cu atât se îndepărtează mai mult de lucrurile pentru care a muncit din greu în ultimii ani. 

Periculos de aproape să-și repete greșelile, deși a văzut cu ochii lui cât de necruțătoare și răzbunătoare poate fi marea geloasă, Elias va trebui să aleagă între dragostea fetei care le-ar putea schimba complet lumea și superstițiile sacre care i-au câștigat noul nume, cel aflat pe buzele tuturor: Saint.

„O aventură îndrăzneață și captivantă, completată din belșug cu romantism.” – Booklist

„Un stil complex și poetic, care evidențiază perfect punctele forte, slăbiciunile și credințele celor două personaje principale. Romanul îi are în prim-plan pe părinții lui Fable, protagonista seriei, și îmbină povestea lor de dragoste cu elemente de worldbuilding care dezvoltă lumea cunoscută de cititori drept Strâmtorile. O carte fascinantă!” – Kirkus

Părerea mea: Elias și-a dedicat întreaga viață unui singur scop nobil: să obțină licența de comerciant și să-și facă un nume în lumea înșelătoare a pirateriei. Dar situația se schimbă în momentul când întâlnește o tânără misterioasă care lucrează ca dragor pentru un echipaj rival. La rândul ei, Isolde are propriul ei plan, multe secrete care o diferențiază de ceilalți și o încercare disperată de a se reinventa departe de mama ei. Împreună, Elias și Isolde se confruntă cu personaje malefice și situații periculoase. Chiar și cu o dragoste împărtășită pentru marea nemărginită și comorile pe care le ascunde, oare își pot găsi drumul prin furtună?

Mi-a plăcut ideea de bază a poveștii. Este întotdeauna dificil să scrii despre aventuri și personaje care se află deja în trecut, din mai multe motive. În primul rând, personajul principal, Saint, cel pe care l-am întâlnit în duologia Fable este foarte diferit de tânărul vizionar și aparent optimist pe care îl întâlnim aici. El a fost testat de evenimentele și situațiile din viață, însă nu a trecut prin greutățile care i-au modelat destinul. Pe de altă parte, știm ce tragedie urmează să se arate la orizont, cunoscând detaliile din povestea lui Fable. 

image

„- Marea e mai cinstită decât oamenii.

Nu-l puteam contrazice. Dar nu puteam spune că regula e valabilă și în cazul lui Saint. El nu era asemenea celorlalți. Prezența lui era precum spărtura de pe corabie, umplea încet spațiile goale.”

La rândul ei, Isolde poate fi considerată un personaj cu totul nou, deoarece îi cunoaștem sfârșitul setat în cărțile Fable, dar nu o întâlnim niciodată în persoană. Nici nu am avea cum… Acest lucru lasă loc de interpretare pentru personaj, iar povestea ei iese mult mai bine în evidență, deși cartea este intitulată după un alt personaj. M-am bucurat să văd lumea prin ochii ei, prin ochii unei tinere care este fiica unuia dintre cei mai puternici oameni din ținut. Și, deși o mare parte din viață a fost influențată de privilegiile pe care i le-a oferit acest lucru, vedem, de asemenea, cât de complicată a fost relația mamă-fiică. O mare parte din această carte se concentrează pe călătoria ei, pe momentele ce o modelează în femeia care își dorește să fie în viitor. Isolde își alege propria cale și e ambițioasă, două trăsături care sunt foarte evidente la fiica ei, Fable.

„Saint credea că marea nu avea să-l trădeze niciodată. Până la urmă, îi daruise inima lui. La fel cum mi-o dăruise și mie. Însă ceva îmi spunea că adâncurile nu aveau să accepte pentru totdeauna această dragoste înjumătățită. Într-o zi, marea va lua.”

Pe Saint mi-a fost mult mai greu să îl înțeleg, deoarece aveam o imagine destul de clară a bărbatului din duologia Fable. Totuși, am observat câteva indicii ale transformării în acel om dur, rece și calculat pe care îl reîntâlnim ani mai târziu.

Povestea a fost destul de interesantă, dar nu s-a ridicat la nivelul așteptărilor. Până la sfârșitul cărții, mi-a fost greu să înțeleg conflictul principal al cărții. Saint este o poveste bazată mai mult pe lupta interioară a personajelor, decât pe intrigă. Desigur că există scene de acțiune, dar accentul nu cade pe aceste evenimente, ci pe călătoria celor doi.