Blue Phoenix aduce în România aroma cafelei de specialitate din Indonezia
Blue Phoenix, importatorul de produse tradiționale din Java, Indonezia, aduce mai aproape de români aroma inconfundabilă a cafelei de specialitate din Indonezia. Misiunea antreprenorilor care au lansat Blue Phoenix este aceea de a aduce în România povești și arome din Java, lansând astfel o invitație pentru publicul din România de a descoperi cultura vieții sănătoase, ridicată la rang de filosofie de viață. Dacă până acum portofoliul de produse conținea ceaiuri, cafele, condimente, pudre naturale și capsule din plante, noodles și sosuri, cei de la Blue Phoenix au decis să aducă pe piața din România cafea de specialitate din Indonezia, o cafea mai puțin cunoscută, însă o cafea premium, cu note surprinzătoare.
Despre Indonezia și cafeaua de specialitate
Cultivarea cafelei în Indonezia a început la sfârșitul anilor 1600, la începutul perioadei coloniale olandeze și a jucat un rol important în dezvoltarea țării. Plantele de cafea Arabica au fost aduse pentru prima dată aici de Compania Olandeză a Indiilor de Est, cu scopul de a sparge monopolul arab mondial în ceea ce privește comerțul cu cafea.
Datorită localizării sale geografice și a climei, Indonezia a fost alegerea perfectă pentru creșterea și producția de cafea. La început, a fost plantată cafea în regiunea de sud, după care s-a plantat și în Estul, vestul și centrul Javei, în apropierea insulei Sumatra.
“Blue Phoenix susţine în continuare ideea conform căreia sănătatea înseamnă echilibru între trup, minte şi spirit. Pentru asta, mintea trebuie să fie ageră, iar cafeaua este un tonic foarte iubit de majoritatea dintre noi. Ne-am dorit ca, pe lângă gama largă de produse alimentare naturale şi sănătoase cu care românii deja au început să se obișnuiască și au început să le aprecieze, să aducem și cafea de specialitate din Indonezia, o cafea mai puțin cunoscută publicului larg, dar care este la fel de bună precum cea din Columbia sau Brazilia. Sortimentele pe care am ales să le importăm sunt produse în loturi mici, prin diverse procedee naturale, ceea ce le conferă o aromă specială. De exemplu, de acum puteți găsi pe site-ul nostru celebra cafea Gayo, una dintre cele mai exportate cafele din Indonezia, dar în varianta Honey, cu aromă de miere. Asta nu înseamnă însă că este amestecată cu miere, ci că a căpătat note de miere în urma metodei de procesare speciale. Cireșele de cafea sunt lăsate să se usuce la soare până când se stafidesc și capătă un gust dulceag, de miere. Pe lângă această cafea, am adus și alte sortimente, cu note de vin, florale sau de fructe exotice.
Ne dorim ca, odată cu introducerea acestor cafele în portofoliu, să educăm și să schimbăm mentalitatea publicului, prin aprofundarea metodelor de procesare a cafelei, dar să-i și deschidem apetitul pentru cafea de calitate, originară din Indonezia. Nu doar cafeaua din alte colțuri ale lumii este bună. Cafeaua din Indonezia a fost foarte apreciată la nivel mondial, încă de la colonizarea tării de către olandezi – cafeaua pe care o aducem noi are prețuri accesibile deoarece noi suntem importator direct.”, punctează Daniela Godoroja-Diarto, co-fondator Blue Phoenix.
În luna mai a acestui an, în cadrul Bucharest Coffee Festival, Blue Phoenix a fermecat pasionații de cafea cu o selecție rafinată de cafele de specialitate din Indonezia. Fiecare sortiment a dezvăluit arome unice și bogate, de la note de ciocolată și caramel, până la nuanțe subtile de fructe exotice. Participarea Blue Phoenix la Bucharest Coffee Festival a consolidat reputația business-ului, impunându-se ca un furnizor de cafea de specialitate de încredere, cu un gust remarcabil și o pasiune evidentă pentru universul cafelei indoneziene.
Din portofoliul de cafele de specialitate aduse din Indonezia fac parte 6 sortimente cu note delicioase de ciocolată, caramel, fructe exotice sau florale.
- Bajawa Natural – cafea originară din Insula Flores, are un gust distinct și unic, o aromă florală puternică cu note de ciocolată, caramel și zahăr brun și de o aciditate moderată. Aceasta este înregistrată ca produs cu indicație geografică și este protejată legal, ca modalitate de recunoaștere a calității și unicității sale.
- Gayo Honey – una dintre cele mai apreciate și mai des exportate cafele indoneziene, care provine din insula Sumatra. Aroma sa unică este dată de practica specială de prelucrare. Cireșele de cafea sunt decojite, coaja este uscată și, în timpul acestui proces, absoarbe umiditatea și devine dulce ca mierea.
- Gayo Wine – este aceeași binecunoscută și apreciată cafea, dar care a trecut printr-un proces diferit de prelucrare, care îi conferă note fructate și de alcool. Notele de vin apar datorită procesului de fermentare al cireșelor de cafea, proces care durează aproximativ 2 luni.
- Ijen Anaerob – este produsă în Munții Ijen-Raung, în Bondowoso Regency, una dintre cele mai mari plantații de cafea. Gustul distinct al acestei cafele este dat de solul bogat în nutrienți și humus de cărbune. Are note de tamarind, fructe tropicale, mango, condimente, floral, ciocolată și arahide.
- Kintamani – provine de pe plantațiile din Bali, care este supranumită și „Insula Zeilor”. Toate procesele, de la plantare până la recoltare, sunt realizate într-un mod natural și tradițional. Unicitatea acestei cafele este dată de plantațiile de citrice care o înconjoară. Cafeaua Arabica Bali Kintamani are o aromă specială și delicioasă de portocale și fructe.
Produsul-vedetă în portofoliul de cafea de specialitate Blue Phoenix
Vedeta portofoliului este una dintre cele mai apreciate şi exclusiviste cafele din lume, Kopi Luwak, care se obține într-un mod inedit. Cele mai coapte şi aromate fructe de cafea sunt consumate întregi de către mamiferul numit zibetă asiatică, după care boabele sunt eliminate fără a fi digerate, animalul hrănindu-se doar cu pulpa fructului. Boabele de cafea sunt apoi curăţate cu mare atenţie şi ulterior prăjite, iar acest proces neobişnuit, dar natural de producţie, îi oferă cafelei o aromă deosebită.
Cafeaua Kopi Luwak nu ar fi fost descoperită dacă, în trecut, coloniștii olandezi nu le-ar fi interzis fermierilor locali să culeagă boabele de cafea pentru uzul lor personal şi dacă aceștia din urmă nu ar fi observat că unele specii de animale mâncau cireșele de cafea şi expulzau boabele de cafea. Astfel, au început să le recolteze şi să le consume, iar așa s-a născut cafeaua Kopi Luwak, una dintre cele mai apreciate din lume.
Pentru moment, cafelele de specialitate Blue Phoenix sunt disponibile exclusiv online, pe site-ul www.blue-phoenix.ro.