CityVisionMagazine

Sorin Chiriță a fost ales Prim-vicepreședinte al Asociației Administratorilor Publici din România

Acesta a participat la lucrările Forumul National al Asociației Administratorilor Publici din România, unde a fost ales Prim-vicepreședinte al Asociației Administratorilor Publici din România și a primit premiului special pentru contribuția adusă dezvoltării conceptului și funcției de Administrator Public.

„Am fost primul Administrator Public (City Manager) al Capitalei si activez in domeniul dezvoltării regionale, managementului programelor si proiectelor cu finanțare nerambursabilă incă din anul 2000. Mă bucur ca România primește pentru diverse obiective aproximativ 80 de miliarde de EUR, respectiv 46,3 de miliarde de EUR din bugetul UE 2021-2027 şi 33,5 de miliarde de EUR prin instrumentul Next Generation EU. Forumul Administratorilor Publici a Hotărât înființarea Academiei Administratorilor Publici din România, în cadrul căreia voi activa ca lector. Pentru a accesa cu succes fondurile europene este nevoie de pregatire si expertiză, astfel că pregătirea continuă a Administratorilor Publici din România, prin intermediul acestei academii, inclusiv in domeniul fondurilor europene are menirea de a raspunde acestei uriașe provocări. Administratorul Public al Unităților Administrativ Teritoriale trebuie să se documenteze permanent in vederea elaborarii proiectelor si sa cunoască foarte bine legislatia in vigoare. Modul in care un proiect este realizat reprezintă cheia accesării fondurilor necesare derulării acestuia”, declară Sorin Chiriță.

Prin acest lucru, România are posibilitatea de a deveni una dintre țările beneficiare ale pieței unice europene, la fel cum sunt economiile deschise şi dezvoltate ale lumii. „Depinde doar de noi toți cum vom utiliza aceste miliarde de euro, mai ales în ceea ce privește absorbția fondurilor europene nerambursabile. Manifestarea solidarității (inclusiv a solidarității financiare), cooperării şi colaborării constructive în toate domeniile, la nivel individual, local, regional şi național poate contribui la cheltuirea în mod eficient a fondurilor alocate”, a concluzionat acesta.