Povești despre vieți furate și adevăruri întunecate
Poveștile Fraților Grimm fac parte din imaginarul colectiv și, de-a lungul veacurilor, au încântat generații întregi de copii, au fost ecranizate sau transpuse în sute de piese de teatru ori balet, însă puțini știu că aceștia nu au intenționat niciodată să scrie povești pentru cei mici. Tot ce și-au dorit a fost să resusciteze tradițiile și folclorul german, dar pe parcurs, au ajuns să adune o colecție impresionantă de povestiri. Cu timpul, ele au primit un final fericit, iar notele întunecate au căpătat valențe pozitive. Totuși, dacă am despica firele narative, am observa multe aspecte ale basmelor inițiale, note întunecate. Vieți furate, monștrii periculoși ori vrăji nemaivăzute. Este și cazul basmului The Goose Girl (Povestea îngrijitoarei de gâște), unde o servitoare ia locul prințesei și invers. Aceasta poveste a fost reinterpretată în romanul Hoți mărunți de Margaret Owen.
An apariție: 2022
Autor: Margaret Owen
Editura: Storia Books, colectia Young Adult
Titlu original: Little Thieves
Traducător: Simona Ștefana Stoica
Rating: ⭐⭐⭐⭐
Sumar: Vanja Schmidt știe că orice dar vine cu un preț, chiar și dragostea unei mame. Când viața îi este pusă în pericol și riscă să piardă protecția oferită de nașele ei, Moartea și Fortuna, Vanja se hotărăște să-i fure viața stăpânei sale, Gisele, folosind un colier de perle vrăjite pentru a-i lua locul. Acum Vanja duce o viață dublă, ca prințesă și hoț de bijuterii în Minkja, fermecând nobilii în timp ce le golește cuferele pentru a-și finanța marea evadare. La un jaf distanță de libertate, atrage asupra ei furia unei Zeițe Inferioare și este blestemată să aibă parte de un sfârșit prematur: pentru lăcomia ei, se va transforma în perle și rubine până la următoarea lună plină.
Hoața talentată are doar două săptămâni la dispoziție să rupă blestemul și să fugă din Imperiul Binecuvântat al Almandyiei, însă este păzită zi și noapte de o semizeiță sălbatică, persecutată de logodnicul sinistru al Giselei și urmărită de un prefect junior care pare dispus să-i descopere toate secretele. Iar când creaturi desprinse din cele mai întunecate coșmaruri încep să cutreiere străzile din Minkja, Vanja se trezește în mijlocul unui complot malefic, care o forțează să lucreze cot la cot cu cei pe care i-a trădat, jefuit sau mințit.
Hoți mărunți este un retelling întunecat după The Goose Girl și un roman fantasy YA despre vieți furate, adevăruri spinoase, fete rele, zeițăti ironice și monștri periculoși.
„O călătorie sălbatică și aventuroasă, care o să vă taie răsuflarea la tot pasul! Să vă așteptați la provocări întunecate, echilibrate cu umor savuros și distracție din belșug, dar vă avertizez: Vanja o să vă fure inima!” – Hafsah Faizal, autoarea seriei Nisipurile din Arawiya
„În acest roman epic fantasy inspirat din miturile și cultura germană, Owen reinterpretează The Goose Girl, basmul fraților Grimm, și le oferă cititorilor un haos magic parțial jaf, parțial aventură, cu o poveste slow-burn enemies-to-lovers perfectă pentru cititorii visători.” – Publishers Weekly
„Margaret Owen schimbă aproape complet basmul Goose Girl și ne oferă un roman uluitor de inventiv și alert despre familii regăsite și a doua (sau a patru sau a cincea) șansă.” – Booklist
„Un roman ideal pentru fanii seriilor Banda celor șase ciori și Făpturile Văzduhului, cu un worldbuilding inspirat din cultura germană, în care furturile, zeitățile și monștrii îi pun probleme la tot pasul unei antieroine ambițioase și ingenioase; cititorii îi vor ține cu siguranță pumnii, sperând să iasă învingătoare. Un YA fantasy care nu trebuie să-ți lipsească din bibliotecă!” – School Library Journal
Părerea mea: Încep prin a-ți spune că nașele Vanjei sunt Moartea și Fortuna, așa că tânăra hoață știe că orice înțelegere ori faptă are un preț costisitor. Când lucrurile devin greu de gestionat și de îndurat, ea alege să fure o viață care nu îi aparține. Astfel, ea își leapădă hainele de servitoare în favoarea unui șirag de perle. Dar nu orice perle, căci acestea sunt fermecate și o ajută să-și schimbe înfățișarea în cea a Prințesei Gisele, prietena și confidenta ei, în timp ce adevărata prințesă este abandonată într-un colț îndepărtat al ținutului. Magia îi permite hoaței să ducă o viață dublă printre cei de rang superior, în timp ce noaptea continuă să fure bijuterii pentru a-și pregăti fuga din regat. Cu toate acestea, când drumurile i se încrucișează cu o Zeiță Inferioară, Vanja este blestemată: până la următoarea lună plină, ea se va transforma într-o statuie de rubine și perle, ca semn al lăcomiei ei. Primul semn apare chiar pe obraz, sub forma unei lacrimi de rubin. Având la dispoziție doar două săptămâni pentru a rupe blestemul, ea este nevoită să înfrunte un logodnic sinistru – prințul cărei îi era promisă Gisele, trezindu-se în mijlocul unui complot malefic.
„Cândva, a existat o fată la fel de vicleană ca vulpea iarna, la fel de înfometată ca lupul la primul îngheț și la fel de nemiloasă ca vântul arctic, care i-a asmuțit unul la gâtul celuilalt. Numele ei nu era nici Gisele, nici Marthe, nici măcar Pfennigeist. Numele meu era – este – Vanja. Iar aceasta este povestea despre cum am fost prinsă.”
Soarta a avut grijă ca Vanja să treacă prin multe provocări ce au modelat-o în persoana care este acum. Fiind cea de-a treisprezecea fiică a unei a treisprezecea fiice, ea aducea ghinion. Oriunde mergea se strica laptele, se încurca lâna sau se împrăștiau grăunțele. Norocul îi era putred până în măduva oaselor. Așa că mama ei a lăsat-o în grija Morții și a Fortunei. Ani mai târziu, tânăra e nevoită să aleagă o nașă în slujba căreia să fie, însă nu-și dorește acest lucru și e nevoită să își plătească datoriile. Doar că lăcomia o ajunge din urmă. În ciuda acestui fapt, încrederea în sine este uluitoare, mai ales când îți dai seama că toate forțele Universului sunt împotriva ei. Totuși, pe măsură ce citești, vei descoperi frânturi dintr-o Vanja complet diferită de cea de la început. Chiar există un moment în poveste în care m-am simțit ca și cum aș fi Vanja, atât de bine am relaționat cu acest personaj.
„Nimic furat nu-mi aparține vreodată. Dar există un alt adevăr pe cealaltă față a acelei monede: ce-mi aparține poate fi întotdeauna furat. Nu voi sluji pe nimeni, nici măcar pe mine însămi; voi fi mereu o hoață. Nu o să-mi dau niciodată voie să știu ce înseamnă fericirea. Pentru că întotdeauna, dar întotdeauna, mi-o voi fura singură.”
Desigur, nu poți avea un hoț fără un reprezentat al legii, iar în această carte este întruchipat de Emeric Conrad, un tânăr care știe totul, semănând într-o oarecare măsură cu Sherlock Holmes. Este pasionat și neînfricat, la fel ca eroina noastră. Spre deosebire de Vanja, atitudinea sa atrage o sumedenie de necazuri, dar acest lucru duce către multe ciocniri inteligente dintre el și Vanja. Împreună, sunt un adevărat coșmar pentru oricine nu face parte din echipa lor. Aventura celor doi este plină de suișuri și coborâșuri, secrete întunecate, provocări și răsturnări de situație.
Este un roman greu, deoarece întâlnești multe cuvinte în germană și ești nevoit să te oprești din lecturare pentru a le înțelege semnificația, dar povestea în sine merită parcursă. Magia, existența zeilor și a altor creaturi fantastice fac din Hoți mărunți un basm autentic.