CityVisionMagazine

Dansul ispititor al Morții

Paradoxal, straniul și macabrul, precum și acea intimitate cu Moartea sunt atributele care fac această poveste să pară autentică, așa că nu este o afirmație nelalocul ei dacă spun că personificarea umană a Morții, un personaj care în mod normal seamănă teamă oriunde pășește, m-a prins în capcana ei. Având fundalul unei lumi gotice cu ierburi otrăvitoare, grădini bântuite, magia unui Secerător și o fată care merge mână în mână cu Moartea, momentele pline de bunătate și candoare din relațiile personajelor au făcut din Beladona o carte extrem de apreciată. În multitudinea de cărți fantasy, aceasta s-a simțit ca o gură de aer proaspăt. În cele din urmă, este o lectură gotică, dar speranța își croiește drum chiar și într-o lume întunecată de viclenie.

Beladona de Adalyn Grace

An apariție: 2022
Autor: Adalyn Grace
Editura: CORINT, colecția CorinTeens
Titlu original: Belladonna
Traducător: Iana Bena
Rating: ⭐⭐⭐⭐⭐

Sumar: De când se știe, oamenii din viața ei s-au stins asemenea stelelor… Signa Farrow, rămasă orfană în fragedă pruncie, a fost crescută de un șir de tutori, cu toții interesați mai degrabă de averea decât de bunăstarea ei – și cu toții având parte de un sfârșit prematur. Ultimele ei rude rămase în viață sunt cei din excentrica familie Hawthorne, care trăiește pe strălucitoarea, dar totodată sumbra moșie de la Thorn Grove. Capul familiei, Elijah, își îneacă suferința provocată de moartea soției, Lillian, dând petreceri udate din belșug cu băutură, în vreme ce fiul cel mare, Percy, se luptă pentru a restabili reputația clanului, iar fiica, Blythe, este chinuită de aceeași misterioasă boală care i-a ucis mama. Atunci când spiritul fără de odihnă al lui Lillian ia legătura cu Signa și îi povestește că a fost ucisă prin otrăvire, tânăra își dă seama că familia pe care contează ar putea fi în primejdie și se vede nevoită să-i ceară ajutorul unui grăjdar cam morocănos pentru a-l prinde pe criminal.

Totuși, cea mai bună soluție pentru a-l descoperi pe ucigaș este o alianță cu Îngerul morții, o umbră fascinantă și periculoasă care nu a părăsit-o niciodată. Deși i-a transformat viața în iadul pe pământ, Îngerul îi dovedește Signei că legătura lor poate fi mai puternică – și mai irezistibilă – decât a îndrăznit ea să-și imagineze.

O poveste de iubire cu elemente gotice delicios de mortală. Plină de otrăviri, secrete spectaculoase și mistere întunecate, Beladona este o lectură cu o atmosferă obsedantă și cu un final absolut fantastic, care îi va determina pe cititori să își dorească mai mult.” – STEPHANIE GARBER, autoarea seriei Caraval

O atmosferă decadentă! Această poveste de dragoste gotică este plină de dorință, trădare și, bineînțeles, de moarte.” – KERRI MANISCALCO, autoarea seriei-fenomen Anchetele lui Audrey Rose

Un roman întunecat, plin de răsturnări de situație și delicios de gotic, Beladona este genul de basm malefic pe care l-am iubit aproape dintotdeauna. Lumea lui Grace este vie și sexy. Romantismul și relațiile sunt perfecte, și sunt convinsă că cititorii se vor avânta cu capul înainte în lumea complexă din punct de vedere moral a Signei, așa cum am făcut-o și eu.” – RENÉE AHDIEH, autoarea romanului Urgia și zorile

În Beladona, Adalyn Grace a creat o poveste romantică întunecată care îi va captiva pe cititori. Lumea decadentă și povestea de dragoste interzisă imaginate de autoare reprezin­tă evadarea perfectă.” – ADRIENNE YOUNG, autoarea romanului Cerul din adâncuri

Părerea meaBeladona se simte ca unul dintre acele filme clasice cu accente gotice pe care le-aș urmări noaptea – baluri mascate, rochii elaborate și trucuri de magie. Nimic nu este mai fascinant decât strălucirea și spectacolul într-o lume vizibil plăcută. Aparent, Signa Farrow este o fată deprimată care poartă mereu cuțite și otravă în buzunare. Ea este o eroină tipică din romanele gotice: are vârsta căsătoriei, părinții sunt morți și a fost crescută de tot felul de tutori care-i voiau averea, însă apar și câteva diferențe cheie. Ea îl urăște pe Îngerul Morții, iubește plantele otrăvitoare, speră ca într-o zi să se îndrăgostească și are puterea supranaturală de a fi vizitată de Moartea în mod regulat. Ah, și vede spiritele celor trecuți în neființă.

„Cei mai mulți oameni se tem de Îngerul Morții. Se tem de el toată viața, deși nu mă văd niciodată până la ultima lor suflare. Există o mână de oameni cu un ochi mai ager, desigur. Cei care petrec viața încercând să facă legătura dintre cei vii și cei morți și care pot azvârli câte-o privire în spatele vălului.”

Când mătușa ei moare în mod accidental, Signa este nevoită să se mute la excentrica familie Hawthorne, care trăiește pe strălucitoarea, dar totodată sumbra moșie de la Thorn Grove – singurele ei rude în viață. Aici, Signa descoperă o lume decadentă a luxului, cu rochii din materiale fine și guvernate, baluri și personaje pestrițe, însă în spatele ușilor închise ale conacului zac crime, secrete și otrăvuri mortale. La puțin timp după ce mama ei moare, Blythe, verișoara ei, ajunge pe patul de moarte cu aceleași simptome misterioase. Suspectând din prima că au de-a face cu aromele îmbietoare ale otrăvii, Signa și companionul ei, Îngerul Morții, se hotărăsc să rezolve crima și să salveze viața fetei. Ironic, nu? Moartea salvează o viață… Dar ce nu faci în numele iubirii?

„Durerea este un lucru ciudat, pentru că nu există doi oameni care s-o traiască la fel.”

Ușor-ușor, Beladona se transformă într-o poveste de dragoste între doi oameni singuri care au cunoscut doar moarte și suferință. Ceea ce apreciez cel mai mult, ca și în cazul majorității romanelor gotice, este utilizarea atmosferei pentru a creiona relația dintre Moarte și Signa: frunze moarte arzând roșii și lacuri înghețate, plante otrăvitoare, suflete care nu s-au împăcat cu moartea și bântuie la nesfârșit locurile în care au trăit. Puteam simți parfumul coniferelor ori pe cel al plăcintelor de mere în briza răcoroasă a toamnei și pe cel al dulciurilor însiropate și al produselor de patiserie pe care le savurează Signa.

Finalul m-a surprins în mod plăcut, reprezentând promisiunea unei continuări la fel de captivantă. După fiecare capitol apărea mereu câte ceva nou de descoperit. Așa este și finalul, care introduce un alt personaj parcă scos din mitologia antică: Soarta.

Magia ademenitoare a monștrilor devine o încântare întunecată în Beladona de Adalyn Grace.

Am primit romanul ca urmare a colaborării cu Libris.ro și o recomand tuturor celor care preferă acest gen. Îți place să citești? Îți place să descoperi lumi, să călătorești prin intermediul cărților? Ești preocupat să te dezvolți și să faci lumea mai frumoasă? Crezi în oameni? Îți plac întâlnirile cu ei? Crezi în prietenie, respect, inteligență, iubire? Dacă da, înseamnă că avem multe în comun. Poți descoperi o mulțime de lecturi minunate pe Libris.roLibris.ro este despre oameni, frumos, viitor, despre a construi împreună, despre speranța și povești care devin realitate.