CityVisionMagazine

INTERVIU | Vocea Copilăriei prin Rodica Firoiu, psiholog clinician-logoped. Cum arată munca alături de copiii cu nevoi speciale

Cu o experiență de 17 ani în domeniul psihologiei clinice și al logopediei, Rodica Firoiu, psiholog clinician-logoped în cadrul Clinicii Vocea Copilăriei, s-a dedicat ajutorării copiilor cu nevoi speciale. Povestea sa a început cu mulți ani în urmă, încă din copilărie. Astăzi creionam povestea unui psiholog clinician, care își dedică parte din viață lucrând în universul inocenței și totodată al neputinței celor mici. 

Interviul de față subliniază Cuvântul, cea mai importantă formă și energie care ne ajută să comunicăm.

Firoiu Rodica a fost mereu fascinată de modul în care comunicăm și, mai ales, de cum comunicăm atunci când suntem nevoiți să găsim alte căi de a ne face înțeleși. Acest interes l-a moștenit de la bunicul său, care a fost sursa principală de inspirație pentru cariera sa în psihologie clinică și logopedie. Una dintre figurile paterne ale familiei sale și-a pierdut auzul de la o vârstă fragedă din cauza unui accident care putea fi evitat. Cu toate acestea, el a reușit să comunice într-un mod diferit și să își facă vocea auzită. 

Pasiunea pentru logopedie a fost alimentată încă din timpul facultății, atunci când a lucrat ca voluntar la o fundație unde a avut oportunitatea de a învăța de la specialiști remarcabili, de la copiii de acolo și de la familiile lor. Aceste experiențe au fost un ghid în găsirea modalității optime de a armoniza psihologia clinică cu logopedia, iar astăzi, Firoiu Rodica folosește aceste abilități pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale și familiile lor.

“Primul om care m-a inspirat a fost bunicul meu care, copil fiind, a avut un accident în urma căruia si-a pierdut auzul lucru care putea fi evitat dacă familia lui ar fi fost îndrumată corect de către cadrele medicale de atunci. Am fost fascinata din copilărie de modul în care reușea sa se facă înțeles , de modul diferit de a comunica, de puterea extraordinara de a depăși diagnosticul și de capacitatea de a se face respectat”, ne spune Rodica Firoiu.

Experiența ei în domeniu a fost consolidată și mai mult când sora sa a fost diagnosticată cu leucemie la o vârstă fragedă. În timp ce își vizita sora în spital, Rodica își dorea să găsească o cale prin care să ajute mamele și copiii care erau internați acolo. Astfel, și-a dedicat viața profesională pentru a ajuta copiii cu nevoi speciale și familiile lor.

“Al doilea moment când mi s-a reconfirmat că acesta este drumul pe care îmi doresc să merg a fost când sora mea mai mica a fost diagnosticată cu leucemie la vârsta de 4 ani. Îmi doream, mergând în vizita la ea , să găsesc o cale prin care să ajut atât mamele, cât și copiii internați în spitalul Fundeni”, povestește Rodica Firoiu.

Povestea copiilor cu nevoi speciale este impresionantă și îi oferă psihologului Rodica Firoiu motivație în munca sa zilnică. 

Ce ne învață copiii cu nevoi speciale? Ce ați regăsit în ei diferit?

Rodica Firoiu, psiholog clinician-logoped în cadrul Clinicii Vocea Copilăriei: “M-au învățat să iubesc necondiționat! Unici fiind, ne învață cum este să fii autentic și inocent, m-au învățat să îi respect și sa imi doresc sa ma autodepasesc pentru a fi la înălțimea nevoilor lor reale și sa fiu recunoscătoare ca am aceasta onoare de a lucra cu fiecare în parte. Diferit este modul în care ei te învață tot ceea ce credeai ca știi educandu-te, daca esti atent, cu fiecare progres sau demers catre progres.”

Serviciile de terapie oferite în cadrul Clinicii Vocea Copilăriei

În cadrul clinicii, Rodica Firoiu oferă o varietate de servicii de terapie, printre care se numără terapia cognitiv-comportamentală, terapia ABA, terapia ocupațională, ludoterapia, consilierea psihologică și logopedie. Tehnicile logopedice variază în funcție de diagnostic și vârstă, deoarece copiii cu nevoi speciale pot avea diferite tulburări de comunicare.

Rodica Firoiu colaborează cu alți specialiști pentru a oferi cele mai bune servicii copiilor cu nevoi speciale. Aceste colaborări cu psihiatri, neurologi și pediatri încep de obicei prin recomandările părinților. Ulterior, toți specialiștii împreună cu părinții devin o echipă care lucrează pentru același scop: evoluția copiilor. Colaborarea s-a dovedit a fi esențială în procesul de recuperare.

Aspectele esențiale în terapia copiilor cu nevoi speciale

Aspectele esențiale pe care Rodica Firoiu le ia în considerare atunci când lucrează cu copiii cu nevoi speciale includ diagnosticul, tulburările asociate, medicația și nivelul de implicare al familiei. În ceea ce privește implicarea familiei în procesul de terapie, majoritatea familiilor sunt foarte implicate. Coordonatorul de programe stabilește pașii necesari intervenției, iar părinții participă la ședințele de coordonare și implementează pașii necesari atât în cadrul clinicii cât și la domiciliu.

Cum credeți că ar putea fi îmbunătățit accesul copiilor cu nevoi speciale la servicii de psihologie clinică și logopedie?

“Pentru a facilita accesul la servicii de psihologie și logopedie cred ca beneficiarii ar avea nevoie și de susținerea statului prin decontarea unui număr de ore prin CAS”, spune Rodica Firoiu. 

Care sunt barierele cel mai frecvente întâlnite în accesul copiilor cu nevoi speciale la servicii de specialitate?

Rodica Firoiu, psiholog clinician-logoped în cadrul Clinicii Vocea Copilăriei: “Cei mai mulți beneficiari întâmpină dificultăți în a putea susține financiar procesul terapeutic dar și îndrumarea corecta a părinților către specialiști”, declară Rodica Firoiu.

Rodica Firoiu este de părere că intervenția timpurie și serviciile de psihologie clinică și logopedie pot face o mare diferenta in dezvoltarea si recuperarea abilitatilor necesare pentru micuții care se confruntă cu probleme.

In calitate de psiholog clinician, Rodica a lucrat cu o multitudine de cazuri care implicau copii cu diferite nevoi speciale, inclusiv tulburari de comunicare, autism sau deficiente de invatare. Prin intermediul terapiilor adecvate, ea i-a ajutat la imbunatatirea abilitatilor de comunicare, socializare si a performantei școlare.

Ce impact credeți că poate avea intervenția timpurie în viața copiilor cu nevoi speciale?

Rodica Firoiu, psiholog clinician-logoped în cadrul Clinicii Vocea Copilăriei: “Cercetarile (DiLavore, Lord, Risi) arata ca interventia timpurie poate imbunatati mult dezvoltarea copilului, aceste intervenții, pot ajuta copii sa învețe abilități importante. Aceste metode includ psihoterapia, terapia ABA sau logopedia pentru a ajuta copilul sa vorbească, sa se joace și sa interacționeze cu ceilalti. Conform rapoartelor Academiei Americane de Pediatrie, abordările de comportament și comunicare care ajută copiii cu autism sunt cele care oferă structură, direcție și organizare pentru copil, adițional participării familiei. Deși intervenția timpurie este extrem de importantă pentru recuperare, intervenția la orice vârstă este de foarte mult ajutor. Un copil cu tulburări de comunicare va întâmpina probleme când va vrea să comunice cu ceilalți, deoarece este posibil să nu înțeleagă anumite sunete sau să nu le poată pronunța. De asemenea, copilul poate întâmpina dificultăți în alegerea și ordonarea cuvintelor, precum și a structurării unei propoziții sau fraze”.

Este logopedia o terapie pe care ar trebui să o urmeze doar copiii/persoanele care au o dizabilitate?

Rodica Firoiu, psiholog clinician-logoped în cadrul Clinicii Vocea Copilăriei: “Logopedia reprezintă terapia care se concentrează asupra îmbunătățirii discursului copilului și abilităților de a înțelege și de a exprima limbajul, inclusiv limbajul non-verbal. Un copil cu tulburări de comunicare va întâmpina probleme când va vrea să comunice cu ceilalți, deoarece este posibil să nu înțeleagă anumite sunete sau să nu le poată pronunța. De asemenea, copilul poate întâmpina dificultăți în alegerea și ordonarea cuvintelor, precum și a structurării unei propoziții sau fraze”.

În timpul carierei sale, Rodica Firoiu a trăit multe momente de satisfacție, dar cel mai important pentru ea este munca echipei sale în integrarea copiilor cu probleme în grădiniță sau școală. Eforturile lor de a crea un mediu confortabil și de a utiliza metodele adecvate de învățare și dezvoltare au dat roade și au permis copiilor să își atingă potențialul maxim.

În ceea ce privește sfatul pe care îl dă celor care doresc să urmeze o carieră în acest domeniu, Rodica subliniază importanța de a alege un job care să creeze impact și să aducă valoare adăugată pentru cei din jur. Ea crede că psihologia este o știință care poate schimba viața celor din jur, prin tehnicile pe care le înveți și le promovezi, și că acesta este motivul pentru care munca ta va fi relevantă și importantă. În final, este important ce lași în urmă, iar un job care creează impact va aduce satisfacții mai mari.

“Indiferent de jobul pe care îl alegi, important este să fie unul care să creeze impact și să aducă valoare adăugată pentru cei din jur. Psihologia este o stiinta ce propune metode prin care poți schimba viața celor din jur, prin tehnicile pe care le înveți si promovezi. Tocmai din acest motiv, munca ta va fi relevantă și va trebui să o faci cât de bine poți. La finalul zilei, important este și ce lași în urmă. Un job care creează impact îți va aduce satisfacții mai mari”, spune Rodica Firoiu.

Cine este Rodica Firoiu, dincolo de profesia de psiholog clinician?

“Dincolo de profesie, experiență și studii, sunt omul obișnuit, cu defecte și calități, cu dorinta de a lăsa ceva bun în urma mea, de a construi un viitor mai bun pentru fiul meu și alți copii. Dacă ar fi sa ma definesc în câteva cuvinte as spune ca sunt: ambițioasă, imi asum riscuri, învăț sa depasec obstacole”, spune Rodica Firoiu.

Ce mesaj ați dori să transmiteti societății cu privire la importanța serviciilor de psihologie clinică și logopedie pentru copiii cu nevoi speciale?

“Intervenția în cazul copiilor cu CES permit integrarea acestora în învățământul de masa și recuperarea abilităților necesare”, a declarat Rodica Firoiu.

Ce proiecte sau inițiative ați demarat sau ați dori să demarați pentru a sprijini copiii cu nevoi speciale și familiile acestora?

“Anul trecut am înființat Clinica Vocea Copilariei iar anul acesta intenționez sa înființez o Asociatie care sa vina în ajutorul parintilor cu nevoi speciale. Doresc sa deschid puncte de lucru și în alte orase”, a declarat Rodica Firoiu.